Praha Jeruzalém

Nejvyšší soud zamítl žádost o propuštění člena Islámského džihádu Chalíla Awawdeha, který je po zahájení hladovky hospitalizován.

Autor: Elad Benari 22. srpna 2022 4:14

Nejvyšší soud v neděli zamítl odvolání k propuštění člena hnutí Islámský stát Chalíla Awawdeha, který je v současné době ve vážném stavu hospitalizován, informoval Haaretz.

V návaznosti na páteční příkaz ústředního velení zmrazit Awawdehovu správní vazbu, dokud je v nemocnici, soudci Nejvyššího soudu rozhodli, že soud nemá prostor zasahovat do rozhodnutí ponechat Awawdeha ve vazbě navzdory jeho zdravotnímu stavu.

Podle příkazu ústředního velení se na Awawdeha po dobu jeho hospitalizace nevztahují žádná omezení ve srovnání s ostatními pacienty, ale jeho zatčení má být obnoveno, jakmile opustí nemocnici.

Soudci Daphne Barak-Erezová, Ofer Grosskopf a Alex Stein napsali, že po přezkoumání důvěrných materiálů, které jim byly předloženy, existuje „velmi solidní“ odůvodnění pro ponechání Awawdeha ve správní vazbě.

Soudci dodali, že podle lékařského posudku, který byl dnes soudu předložen, je Awawdehův stav vážný a odmítá se léčit. Bylo také poznamenáno, že „projevil ochotu podstoupit okamžitý lékařský zákrok“ v případě, že by se dostal do kritického stavu ohrožujícího život.

Awawdehův právní zástupce Ahlam Haddad požádal soudce, aby umožnili Awawdehově rodině jeho návštěvu, a to na základě skutečnosti, že v současné době může přijímat návštěvy. Soudci v odpovědi napsali, že očekávají, že příslušným orgánům budou v této věci dány jasné pokyny.

Awawdeh drží od začátku července hladovku na protest proti svému zadržení. Do nemocnice Assafa Harofeha byl přijat 11. srpna.

Awawdehovo jméno se dostalo na titulní stránky novin, když Islámský džihád požadoval jeho propuštění jako součást podmínek příměří, které ukončilo operaci IDF Breaking Dawn.

Islámský džihád sice tvrdil, že Izrael souhlasil s propuštěním Awawdeha i Bassama al-Saadiho, vůdce skupiny v Judeji a Samaří, který byl zatčen před zahájením operace, izraelští představitelé však toto tvrzení popřeli.

Věznění teroristé již nejednou použili metodu hladovky, aby Izrael přiměli k propuštění nebo zlepšení podmínek svého věznění.

Izrael v minulosti několikrát ustoupil tlaku a některé hladovkáře propustil.

Někdy bylo zjištěno, že teroristé během hladovky tajně jedli. Výrazným příkladem byl rok 2017, kdy izraelská policie zveřejnila záběry arciteroristy Marwana Barghoutiho, který byl přistižen, jak tajně jí, zatímco udržuje předstíranou hladovku.

22.08.2022 05:47 Daniel Žingor86Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova