Praha Jeruzalém

„Svatý, budiž požehnán, učinil podivuhodnou věc, když sám ukryl (poklady) v hlubinách země,“ pronesl lubavičský rebe, rabín Menachem Mendel Schneerson.

Autor: Darice Bailer, TPS, 1. prosince 2022

Zázračný objev drahých kamenů v izraelských píscích začal biblickým požehnáním, po němž následovalo proroctví o více než 3 000 let později. Bylo však třeba zbožného muže jménem Abraham (Avi) Taub a 23 let hledání jeho těžební společnosti, aby drahokamy našel a dokázal, že slova dvou velkých duchovních vůdců byla pravdivá.

V knize Deuteronomium Mojžíš krátce před svou smrtí hovořil o pokladech ukrytých v písku kmene Zabulon v dnešním severozápadním Izraeli. V roce 1988 pak rabín Menachem Mendel Schneerson – „rebe“ Chabadu-Lubaviče a mezinárodní židovský vůdce – řekl starostovi Haify Arye Gurelovi, že jedinečnost města spočívá v tom, že má moře i údolí a že v údolí jsou drahokamy.

Rabín Schneerson k tomu tajemně dodal: „Svatý, budiž požehnán, učinil podivuhodnou věc, když je sám ukryl v hlubinách země“.

Žena z Chabadu viděla video s tímto rozhovorem a řekla o něm Abrahamu Taubovi. Taub byl v chabadských kruzích známý jako klenotník s dlouholetou praxí.

Jeho otec, Chanan (Chune) Taub, přežil holocaust a po bojích v židovském podzemí v předstátních letech Izraele založil v Netanji jednu z prvních izraelských komerčních továren na leštění diamantů.

Abraham Taub se připojil k otcově firmě a rozšířil ji z leštění a obchodování s diamanty na výrobu šperků prodávaných v Tel Avivu, Londýně a New Yorku.

Taub se s rabínem Schneersonem poprvé setkal v roce 1981. Tento rabín s oduševnělýma soucitnýma modrýma očima dokonce obnovil Taubovu víru poté, co ji Taub ve svých 22 letech ztratil, když viděl umírat své přátele během izraelské jomkipurské války v roce 1973. Rebe ho uzdravil.

„Později nám řekl, že mu stačil jediný pohled do očí rebeho,“ vzpomíná Taubova dcera Tali Shalemová.

Na obchodních cestách do New Yorku si Taub dával záležet na tom, aby se s rabínem Schneersonem setkal, a když procházel kolem velkého rabína uprostřed dlouhé řady návštěvníků, rabi Taubovi popřál „požehnání a úspěch“.

Taub sledoval video s rozhovorem mezi rebelem a starostou. Pokud rebe řekl, že v Izraeli existují skryté skvosty, Taub věřil, že je jen otázkou peněz, úsilí a času, než je najde.

V roce 1999 založil Abraham Taub spolu s několika dalšími Židy z Chabadu společnost Shefa Yamin Ltd. (nyní Shefa in Israel G.M. Ltd.) s cílem provrtat se do země a tyto drahokamy najít. S povolením od komisaře pro doly byla a je společnost Shefa jedinou společností zabývající se těžbou drahokamů v Izraeli.

Průzkum začal okamžitě. První vrty v korytě řeky Kišon a v údolí Zevulun v severním Izraeli odhalily předběžné vzorky safírů, granátů a spinelů, ale nic dramatického.

Taub pokračoval v průzkumu oblasti o rozloze 488 366 dunamů (48 836 hektarů). Nenechal se odradit vědci, kteří ho vyzývali, aby od projektu upustil.

Taub raději řekl, že naslouchá jinému odborníkovi, „který svá fakta zakládá nejen na vědě, ale také na víře, tradici a posvátných pramenech,“ řekl Shalem. „Nikdy se nevzdal.“

Taub pokračoval v kopání a v roce 2009 objevil něco, co univerzita ve švýcarském Bernu potvrdí jako největší kus moissanitu, vzácného minerálu, který byl kdy nalezen.

V roce 2014 Taub našel také vzorky dalšího drahokamu, který se mu nepodařilo identifikovat. Ve spolupráci s katedrou průzkumu Země na Mercury University v Austrálii je identifikoval jako zcela nový minerál, který byl pojmenován karmelský safír.

Karmelský safír je vzácná směs světle a tmavě modrého safíru připomínající noční oblohu. Safír je dokonce osazen novým minerálem, o kterém se kdysi předpokládalo, že existuje pouze ve vesmíru. Po čtyřech letech byl karmelský safír zvolen Mezinárodní mineralogickou asociací minerálem roku 2018.

Od té doby Šefa v zemi a písku objevil modré, zelené a žluté safíry, rubíny, tmavě červené granáty, lesklé černé spinely, vzácný přírodní moissanit, hibonit a další, což dokazuje, že Mojžíš a rabín Schneerson měli pravdu.

„Všichni geologové, všichni odborníci byli v šoku,“ řekl Abraham Taub reportérovi Breaking Israel News po svých důlních objevech, kdy našel drahé kameny, které žádná jiná země neměla.

Izraelské ministerstvo energetiky vydalo v březnu 2020 osvědčení o nálezu, které potvrzuje, že v oblastech, kde má společnost Shefa licenci na těžbu, bylo nalezeno ložisko drahých kamenů. Taub se ho bohužel nikdy nedočkal. Zemřel na rakovinu o pět měsíců dříve ve věku 68 let.

Tali Shalem, která po boku svého otce pracovala 15 let, je nyní generální ředitelkou a ředitelkou otcovy společnosti. „Jsme součástí něčeho většího, než jsme my, abychom splnili otcovy sny a řekli světu, že Rebe měl pravdu,“ řekla Shalemová, ortodoxní matka tří dětí s dlouhými tmavými vlasy a brýlemi se zlatými obroučkami.

V listopadu Shefa otevřela nové návštěvnické centrum – jediné svého druhu v Izraeli.

Nachází se hned vedle těžebního komplexu Shefa v Akkonu a hosté v něm mohou zjistit, jak se drahokamy vykopávají, prosévají, třídí, myjí, brousí, leští a zasazují do úžasných náhrdelníků, náušnic, náramků a prstenů se safíry, vínovými a červenými granáty nebo černými spinely.

Shalemová uvedla, že společnost otevřela svůj hlavní showroom vedle těžební činnosti, aby zákazníkům poskytla magický zážitek z nakupování, který začíná dotykem písku a končí dotykem vzácných luxusních šperků, osazených drahokamy vytěženými v posvátné zemi pro mystické spojení se svatým původem země.

Izrael je start-up národ, řekla dcera Abrahama Tauba. „Nyní také národ drahých kamenů.“ Její otec věřil, že víra dokáže hory přenášet.

04.12.2022 05:25 Daniel Žingor170Zdroj: United with Israel

Klíčová slova