Praha Jeruzalém

Likud a Náboženský sionismus se údajně dohodly na změně procesu schvalování výstavby v Judeji a Samaří tak, aby se výrazně snížila účast premiéra na něm.

Od: Israel National News 23. 12. 2022 21:36

Strany Likud a Náboženský sionismus se dohodly na změně mechanismu schvalování výstavby v Judeji a Samaří tak, že se dramaticky sníží zapojení premiéra a kontrola nad ní v podstatě přejde na Bezalela Smotricha, informovaly v pátek Kan 11 News.

Již více než 25 let musí jakoukoli výstavbu v Judeji a Samaří schvalovat premiér a ministr obrany, a to nejméně čtyřikrát a někdy i vícekrát. Vzhledem k politické citlivosti takové výstavby musí být každý krok v procesu schválen zvlášť. To je hlavním důvodem, proč se plány výstavby v Judeji a Samaří mohou zpožďovat i několik let, protože politický ešelon je může znovu a znovu odkládat.

Podle páteční zprávy se však nyní strany Likud a Náboženský sionismus dohodly na změně tohoto mechanismu. Netanjahu jako premiér bude schvalovat pouze první fázi výstavby, tzv. plánovací schválení, které zahrnuje schválení lokality a počtu bytových jednotek.

V případě městské výstavby (například ve městech Ariel, Modi’in Illit, Beitar Illit a Ma’ale Adumim) bude Netanjahu schvalovat i závěrečnou fázi, známou jako „marketingové schválení“. To znamená, že schválení všech kroků na této cestě přechází de facto do rukou Smotriche.

Účelem této změny je podle zprávy Kan 11 News „normalizovat“ schvalování výstavby v Judeji a Samaří a přiblížit situaci v těchto oblastech situaci v Izraeli, v hranicích zelené linie, kde premiér a ministr obrany nemusí schvalovat každý krok každého stavebního plánu.

Samotná otázka je v koaličních dohodách formulována vágně, ale cílem je nakonec zakotvit ji ve vládním rozhodnutí, uvádí zpráva.

25.12.2022 07:28 Daniel Žingor79Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News