Praha Jeruzalém

Cohen narozený v Egyptě byl naverbován do Mosadu a poslán žít mezi syrské emigranty v Buenos Aires, než se přestěhoval do Damašku.

Autor: Pesach Benson, TPS, 12. prosince 2022

Ředitel Mosadu David Barnea v pondělí odhalil poslední telegram, který ze Sýrie odeslal legendární izraelský špion Eli Cohen.

V telegramu datovaném 19. února 1965 stálo: „Schůzka generálního štábu včera večer v 5:00 s (tehdejším syrským prezidentem) Aminem Al-Hafezem a vysokými důstojníky.“ V telegramu bylo napsáno, že se jedná o „schůzku generálního štábu“.

Poslední telegram odhalil Barnea na slavnostním otevření Muzea Eliho Cohena v Herzliji.

„Důvod zajetí Eliho Cohena byl vždy kontroverzní. Vysílal příliš mnoho? Jednal v rozporu se směrnicemi? Požadovalo velitelství, aby vysílal příliš intenzivně? Tato otázka bylo předmětem sporů po mnoho let,“ řekl Barnea.

„Udělám čest tomuto svatému místu a poprvé po hloubkovém výzkumu, který byl nedávno proveden, prozradím, že Eli Cohen nebyl zajat kvůli množství svých vysílání nebo tlaku velitelství, aby vysílal příliš často. Eli Cohen byl zajat, protože jeho vysílání bylo jednoduše zachyceno a triangulováno nepřítelem. To je nyní zpravodajský fakt.“

Cohen narozený v Egyptě byl naverbován do Mossadu a poslán žít mezi syrské emigranty v Buenos Aires, aby si před přesunem do Damašku vytvořil krytí jako podnikatel jménem Kamel Amin Thaabet.

Cohen se rychle stal důvěrníkem mnoha vysoce postavených syrských úředníků a podnikatelů a údajně se uvažovalo o jeho jmenování náměstkem ministra obrany. Jeho informace o syrských pozicích bránících Golanské výšiny údajně sehrály klíčovou roli při obsazení tohoto území Izraelem během šestidenní války v roce 1967.

V roce 1965, kdy měl být v Damašku naposledy, Syřané se sovětskou pomocí odhalili Cohenovo rádiové vysílání a zatkli ho. V roce 1965 byl v Damašku veřejně oběšen.

Izrael a Cohenova vdova Nadia od té doby bojují o navrácení Eliho těla ze Sýrie.

13.12.2022 05:19 Daniel Žingor139Zdroj: United with Israel

Klíčová slova