Praha Jeruzalém

Bílý dům kritizuje Sergeje Lavrova poté, co přirovnal přístup Spojených států k Rusku ke snaze nacistů vyhladit židovský národ.

Autor: Elad Benari 19. ledna 2023 4:01  

Bílý dům se ve středu obořil na ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova poté, co přirovnal přístup Spojených států k Rusku ke snaze nacistů vyhladit židovský národ během holocaustu.

„Naše první reakce je, jak se opovažuje srovnávat cokoli s holocaustem, cokoli. Natož s válkou, kterou sami začali,“ uvedl na brífinku mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby, jehož citoval server The Hill.

„Je to téměř tak absurdní, že to nestojí za reakci, kromě skutečně urážlivého způsobu, jakým se nás snažil přirovnat k Hitlerovi a holocaustu,“ dodal Kirby.

Již dříve ve středu Lavrov obvinil USA, že se pokoušejí vytvořit koalici evropských zemí k řešení „ruské otázky“, což je odkaz na plán nacistů na genocidu židovského národa za druhé světové války, známý jako „konečné řešení“.

„Vedou válku proti naší zemi se stejným úkolem: ‚konečné řešení‘ ruské otázky,“ řekl Lavrov, kterého citovala agentura Reuters.

 

„Stejně jako Hitler chtěl ‚konečné řešení‘ židovské otázky, tak nyní, pokud čtete západní politiky … jasně říkají, že Rusko musí utrpět strategickou porážku,“ dodal.

Moskva se opakovaně snažila svou invazi na Ukrajinu zarámovat jako snahu o „denacifikaci“ země.

Lavrov se již dříve dostal pod palbu kritiky, když loni v květnu prohlásil, že nacistický vůdce Adolf Hitler měl židovskou krev.

V rozhovoru pro italský zpravodajský kanál Lavrov zmínil skutečnost, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je Žid, a řekl: „Podle mého názoru měl Hitler také židovský původ, takže to neznamená absolutně nic. Už nějakou dobu slýcháme od Židů, že největší antisemité byli Židé.“

Zelenskyj v reakci uvedl, že Lavrovovy poznámky ukazují, že Moskva „zapomněla na všechny lekce z druhé světové války nebo se je možná nikdy nenaučila“.

„Nemám slov… Nikdo z Moskvy neslyšel žádné popření nebo ospravedlnění. Jediné, co odtamtud máme, je mlčení…. to znamená, že ruské vedení zapomnělo na všechny lekce druhé světové války,“ uvedl ve svém nočním videoposelství.

„Nebo se možná z těchto lekcí nikdy nepoučilo,“ dodal.

Izraelské ministerstvo zahraničí tehdy oznámilo, že si v reakci na Lavrovovy výroky předvolalo ruského velvyslance Anatolije Viktorova k „vysvětlení“, a tehdejší premiér Naftali Bennett Lavrova pokáral a jeho přirovnání ruské invaze na Ukrajinu k válce proti nacistickému Německu označil za „nepravdivé“.

Předseda Světového židovského kongresu Ronald S. Lauder Lavrovovy komentáře rovněž odsoudil.

19.01.2023 06:36 Daniel Žingor294Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova