Praha Jeruzalém

Karim Younes říká, že podmínky v izraelských věznicích se výrazně zlepšily: „Z dozorce se stal vězeň vězňů“.

Autor: Dalit Halevi 22. ledna 2023 18:15

Karim Younes, který byl nedávno propuštěn z vězení poté, co si odseděl 40 let za účast na vraždě vojáka IDF Avrahama Bromberga v roce 1980, říká, že díky boji se vězněným teroristům podařilo zlepšit podmínky a změnit vztahy mezi vězni a dozorci ve svůj prospěch.

V rozhovoru pro noviny Al-Arabi Al-Jadid Younes říká: „Změnili jsme věznice na vysoké školy a univerzity.“ V izraelských věznicích se konají akademická studia pro vězně a během svého věznění vydal Younes dokonce dvě knihy: „Politická situace v Izraeli“ a „Ideologický boj a uspořádání“.

Younes uvedl, že Marwan Barghouthi, který si odpykává trest za podíl na vraždách Izraelců, „byl naším učitelem, když jsme se učili na magisterském stupni“, a že on sám přednášel vězňům o politologii až do posledního roku svého trestu.

„Dnes se z dozorce stal vězeň vězňů,“ řekl Younes s odkazem na situaci ve vězení. Vysvětlil, že zpočátku dozorci kontrolovali každodenní život vězňů, ale díky společnému vedení vězňů se jim v jejich boji podařilo získat lepší podmínky.

Younes obvinil palestinské organizace, že se o vězně a boj za jejich osvobození dostatečně nezajímají, včetně dohod podepsaných mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou.

V rozhovoru pro deník Al-Miadin, který vydává Hizballáh, Younes prohlásil: „Nebojím se, že mi bude odepřeno izraelské občanství, protože nejsem Izraelec, ale Palestinec.“

23.01.2023 05:33 Daniel Žingor133Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova