Praha Jeruzalém

Spojené státy tuto událost chválí jako „historickou repatriaci“, ale neuvádějí, co činí tento předmět kulturně palestinským.

Od: JNS.org, 10. ledna 2023

Američtí a palestinští představitelé se ve čtvrtek sešli na ministerstvu cestovního ruchu a starožitností v Betlémě na akci, která byla označena za „historickou repatriaci vzácného palestinského kulturního předmětu“.

Během slavnostního ceremoniálu předala vyšetřovací složka ministerstva vnitřní bezpečnosti (Homeland Security Investigations) Palestinské samosprávě 2 700 let starou kosmetickou lžičku. Starobylý nástroj je vyřezán ze slonoviny a na přední straně má vyleptanou okřídlenou postavu. Používala se k nabírání kadidla do ohňů při obřadech uctívajících bohy a mrtvé.

Ministryně cestovního ruchu Palestinské autonomie Rula Maayahová přivítala americkou delegaci.

„Tento artefakt je důležitý, protože na autentickém místě získává svou skutečnou vědeckou a archeologickou hodnotu,“ uvedla Maayahová. „Artefakt, který je dnes doručen, je kosmetický nástroj, který se používal k nalévání kadidla a pochází z asyrské civilizace 700-800 let př. n. l.“

Moderní pojetí „Palestiny“ se začalo objevovat až v polovině 19. století. Teprve v polovině 20. století – dvě desetiletí po vzniku státu Izrael – začnou Arabové na sporných územích vykazovat známky svébytné národní identity.

Artefakt byl zabaven židovsko-americkému miliardáři Michaelu Steinhardtovi v rámci trestního řízení v New Yorku. V rámci dohody, která měla zabránit trestnímu stíhání, Steinhardt koncem roku 2021 souhlasil s vydáním ukradených starožitností v hodnotě 70 milionů dolarů, které byly podle úřadů nelegálně získány v Izraeli.

Podle úřadů se kosmetická lžíce poprvé objevila na mezinárodním trhu s uměním v lednu 2003, kdy ji Steinhardt koupil od izraelského obchodníka se starožitnostmi, který byl obviněn z obchodování s nelegálními izraelskými a blízkovýchodními starožitnostmi.

Neexistuje žádný údaj o tom, co činí tento předmět kulturně palestinským. Přesto vedoucí amerického Úřadu pro palestinské záležitosti George Noll prohlásil, že jeho úřad „je hrdý na to, že může usnadnit navrácení této vzácné starožitnosti, která je příkladem palestinského kulturního dědictví“.

„Je to historický okamžik mezi americkým a palestinským lidem a důkaz naší víry v sílu kulturních výměn při budování vzájemného porozumění, respektu a partnerství,“ řekl Noll.

Zvláštní agent pověřený vyšetřováním vnitřní bezpečnosti v New Yorku Ivan J. Arvelo řekl: „Obchod se starožitnostmi je mnohamiliardový byznys, na němž vydělávají lupiči a pašeráci na úkor kulturního dědictví. Je nám ctí, že se dnes můžeme připojit k našim partnerům při historické repatriaci tohoto artefaktu do Palestinské samosprávy.“

Manhattanský okresní prokurátor Alvin Bragg dodal: „Jsme hrdí na to, že se můžeme připojit k našim partnerům z řad orgánů činných v trestním řízení a vlády v tomto historickém okamžiku.“

11.01.2023 07:12 Daniel Žingor138Zdroj: United with Israel