Praha Jeruzalém

Modlitby a politika: „Nemáme monopol na Boha“ – rabín říká, že u Západní zdi se může modlit každý.

Autor: Nicole Jansezianová 25. ledna 2023

JERUZALÉM – Pokud budou vykopávky pod Západní zdí i nadále odhalovat další poklady, síť tunelů pod Starým městem se odtud možná jednou propojí s Davidovým městem.

To řekl jeden z průvodců během exkurze pro novináře, kteří si tento týden prohlédli nejnovější objevy a rozšíření v Nadaci pro dědictví Západní zdi. Každodenní vykopávky odkrývají nové vrstvy historie.

„Přesouváme hlínu, abychom objevili naše kořeny. Pokaždé objevíme další éru historie,“ řekl Šmuel Rabinowitz, rabín Západní zdi a svatých míst v Izraeli.

Přestože Izrael byl během pandemie COVID-19 téměř dva roky bez turistů, práce na místě pokračovaly. A změny se tam v posledních několika letech zrychlily.

Vykopávky již dávno odhalily spodní část původních zdí chrámového prostoru asi 17 metrů pod současnou odkrytou částí Západní zdi, kde se dnes lidé modlí. Pokračující archeologické práce však mají potenciál vytvořit spojení této části města mimo starobylou chrámovou oblast s Davidovým městem, které se nachází v Silwánu, mimo hradby Starého města.

Rabinowitz, který ve své funkci působí již více než 25 let, předsedal v listopadu 2021 slavnostnímu otevření Nadace pro dědictví Západní zdi.

„Každý den není jako včera a není jako zítra,“ řekl Rabinowitz o dynamické povaze své práce.

Objevy kolem Západní zdi jsou spojeny do filmu ve virtuální realitě, který návštěvníkům ukazuje, jak by místo vypadalo v době Druhého chrámu.

Dalším digitálním vylepšením je použití živých kamer, které místo sledují, takže se lidé mohou připojit i ze zahraničí. Organizace také přidala funkci, pomocí níž mohou lidé posílat své modlitby, které budou vytištěny a poté ručně vlepeny do škvír Západní zdi, což je běžná tradice.

MODLITBY A POLITIKA

Kontroverze však zůstává jen kousek od nás. Všechno toto kopání se odehrává ve stínu Chrámové hory – nejznámějšího a nejkontroverznějšího místa v zemi, pokud jde o onu lepkavou směs politiky a náboženství ve Svaté zemi.

Návštěvy zákonodárců, včetně izraelského ministra národní bezpečnosti Itamara Ben Gvira, na tomto místě vždy představují hrozbu pro status quo.

Na Chrámové hoře – pro muslimy známé jako Haram al Šaríf – se nachází mešita Al Aksá a Skalní dóm. Toto prostranství je udržováno pod správou Jordánského království a nemuslimové se na něm nesmějí modlit.

Rabinowitz zdůraznil, že od doby, kdy se oblast dostala pod izraelskou správu po šestidenní válce v roce 1967, je izraelská část – Západní zeď – otevřena všem, kteří ji chtějí navštívit a modlit se, pokud dodržují ortodoxní pravidla tohoto místa.

„Neprovádíme žádnou kontrolu – každý sem může přijít a modlit se,“ řekl. „Nemáme monopol na Boha. Bůh je pro každého. Šalamoun zasvětil první chrám, prosil, aby Bůh vyslyšel modlitby všech. To, co říká, je napsáno v Bibli.“

Ironií je, že Rabinowitz sám na Chrámové hoře nikdy nebyl, přestože pracuje v kanceláři, odkud je na toto místo výhled z ptačí perspektivy. A jeho důvody, proč na horu nevystoupil, nemají nic společného s obavami z narušení statu quo.

„Nikdy jsem na Chrámové hoře nebyl – ne že by mě nezajímala, ne že bych tam nechtěl jít. Ve skutečnosti mě bolí, že ji nemohu navštívit,“ řekl v neděli na brífinku s novináři. „Chrámová hora je naše, ale dokud nebudeme mít možnost se očistit, nesmíme na Chrámovou horu vystoupit.“

Zatímco někteří Židé vystupují na Chrámovou horu pravidelně z náboženských i politických důvodů, mnohé ultraortodoxní proudy judaismu svým stoupencům vstup na Chrámovou horu zakazují z obavy o rituální čistotu. Vzhledem k tomu, že do Svatyně svatých může vstoupit pouze velekněz, který byl očištěn, někteří židovští představitelé se domnívají, že je lepší se Chrámové hoře zcela vyhnout, aby náhodou někdo nevstoupil na místo, kde mohl stát oltář.

Nápis izraelského vrchního rabinátu varuje židovské návštěvníky před vstupem na Chrámovou horu. Navzdory tomuto značení počet Židů, kteří místo navštěvují, každoročně neustále roste. V roce 2022 navštívilo Chrámovou horu 51 483 Židů oproti 34 651 v roce 2021.

26.01.2023 05:08 Daniel Žingor155Zdroj: All Israel news