Praha Jeruzalém

Nejméně devět teroristů bylo zlikvidováno a více než desítka dalších byla zraněna po masivní přestřelce, která se rozpoutala v Jeninu, když izraelské síly zmařily plánovaný rozsáhlý teroristický útok. Abbás vyhlásil třídenní smutek.

Od: World Israel News, 26. ledna 2023

Ve čtvrtek ráno vypukla ve městě Jenin spravovaném Palestinskou samosprávou masivní přestřelka poté, co izraelské bezpečnostní síly vstoupily do města v rámci protiteroristické operace, jejímž cílem bylo zabránit rozsáhlému útoku palestinské teroristické skupiny Islámský džihád.

Vpád do Jeninu provedly společně IDF, pohraniční policie a policejní jednotka speciálních sil Jamam v rámci vzácné denní operace, která byla podle izraelské armády ve čtvrtek ráno zaměřena na zadržení vysoce postaveného palestinského teroristy z Islámského džihádu, který měl organizovat „velký teroristický útok“.

Operaci koordinovala agentura vnitřní bezpečnosti Šin Bet na základě zpravodajských informací o plánovaném útoku PIJ.

Zpravodajské agentury Palestinské samosprávy informovaly, že tajné izraelské síly vnikly do Jeninu v nákladním autě s mlékem.

Během zatýkací operace vypukly nepokoje a ozbrojení teroristé zahájili palbu na izraelské síly.

Izraelští bezpečnostní pracovníci palbu opětovali, přičemž devět teroristů zabili a dalších 20 zranili.

Specializovaná nemocnice Ibn Sina a vládní nemocnice v Jeninu dosud přijaly 16 teroristů se střelnými zraněními, další zranění teroristé se údajně stále nacházejí na místě přestřelky.

Během přestřelky v Jeninu byl sestřelen bezpilotní letoun IDF.

Médium Palestinské samosprávy WAFA identifikovalo dva ze zabitých teroristů jako 24letého Saíba Essama Mahmúda Azirqiho a 26letého Izz al-Dína Jásina Saláhata.

Jeninská nemocnice oznámila pátou oběť na životech během přestřelky a uvedla, že během operace byla zastřelena 60letá civilistka Magda Obaidová.

„Při pokusu o zatčení zahájili hledaní muži palbu a při přestřelce byli zabiti,“ uvedla IDF.

„Tři členové buňky PIJ byli zabiti a čtvrtý byl zatčen. Hledaní muži, operativci PIJ, se v poslední době podíleli na rozsáhlé teroristické činnosti a jsou podezřelí z provedení několika střeleckých útoků proti jednotkám IDF a plánování dalších významných útoků.“

Místní zdravotníci uvedli, že bylo několik demonstrantů ošetřeno poté, co byli vystaveni slznému plynu.

Později během dne ministr obrany Yoav Galant společně s náčelníkem generálního štábu IDF, ředitelem Izraelské bezpečnostní agentury (Šin Bet) a dalšími představiteli izraelského obranného establishmentu provedl vyhodnocení situace.

„Stát Izrael bude i nadále operovat na jakémkoli místě a kdykoli proti komukoli, kdo má za cíl poškodit občany Izraele. Naše bezpečnostní síly jsou připraveny na jakýkoli vývoj v různých oblastech,“ prohlásil Galant.

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás vyhlásil za mrtvé teroristy třídenní smutek.

27.01.2023 05:28 Daniel Žingor95Zdroj: World Israel News