Praha Jeruzalém

Netanjahu údajně požádal Zelenského, aby hlasoval proti připravované protiizraelské rezoluci Valného shromáždění OSN.

Od: World Israel News, 31. prosince 2022

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek večer podle izraelských médií hovořil s premiérem Benjaminem Netanjahuem o plánech Ukrajiny na ukončení války.

Zelenskij na Twitteru zmínil, že oba „diskutovali o dvoustranné spolupráci mezi našimi státy, včetně bezpečnostní sféry a interakce na mezinárodních platformách“, ale nezabíhal do dalších podrobností.

Podle reportéra serveru Axios Baraka Ravida Netanjahu následující den požádal Zelenského, aby hlasoval proti protiizraelské rezoluci Valného shromáždění OSN, která vyzvala Mezinárodní soudní dvůr v Haagu, aby doporučil kroky, které je třeba podniknout proti Izraeli vzhledem k jeho „okupaci“ a „anexi“ Judska a Samaří.

V listopadu hlasovala Ukrajina v OSN proti Izraeli v rezoluci, která obvinila židovský stát z toho, že upírá palestinským Arabům právo na sebeurčení, popřela historické spojení Izraele s Chrámovou horou a vyzvala Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), aby vydal stanovisko proti přítomnosti Izraele v Judeji a Samaří.

Ukrajinské zdroje tehdy uvedly, že hlasování proti Izraeli bylo reakcí na odmítnutí Jeruzaléma dodávat Kyjevu zbraně.

Izraelský velvyslanec na Ukrajině Michael Brodsky udeřil na Kyjev, že rezoluci podpořil.

„Podpora Ukrajiny rezoluci OSN ‚Izraelské praktiky‘, popírání židovských vazeb na Chrámovou horu a výzva k vydání poradního stanoviska Mezinárodního soudního dvora je mimořádným zklamáním. Podpora protiizraelských iniciativ v OSN nepomáhá budovat důvěru mezi Izraelem a Ukrajinou,“ uvedl Brodsky na Twitteru.

Ukrajina opakovaně odsoudila Izrael za to, že jí neposkytl zbraně a systémy protiraketové obrany, včetně systému Iron Dome. Jeruzalém od toho upustil, protože před provedením leteckých útoků na íránské cíle v Sýrii koordinuje své kroky s Ruskem.

Ukrajinská vláda dosud odmítala izraelské nabídky na civilní výstražný protiraketový systém.

Podle Ravida, který se odvolává na ukrajinského představitele, Zelenskij znovu požádal Netanjahua o obrannou pomoc, ale izraelský premiér to nechal bez odpovědi.

Vyvedený z míry Zelenskij se pak rozhodl nehlasovat proti rezoluci, ale zdržet se hlasování, „aby dal šanci vztahům s Netanjahuem“, citoval Ravid tohoto úředníka,

Netanjahu v sobotu v prohlášení uvedl, že se mu společně s izraelským prezidentem Isaakem Herzogem, izraelským velvyslancem při OSN Giladem Erdanem a ministerstvem zahraničí podařilo přesvědčit 11 zemí, aby změnily své hlasování o listopadové rezoluci.

„Díky tomu došlo k obratu: Země, které palestinskou iniciativu podpořily, tvořily menšinu členů OSN a ty, které Palestince nepodpořily, tvořily většinu členských států OSN,“ uvedl Erdan v prohlášení svého úřadu.

Prohlášení Likudu poznamenalo, že Ukrajina se po telefonátu mezi Zelenským a Netanjahuem zdržela pátečního hlasování, ale dodalo, že „kromě toho nekomentujeme obsah politických rozhovorů, které proběhly mezi oběma lídry“.

Zelenskij v poslední době absolvoval sérii maratónských rozhovorů s několika světovými lídry, včetně prezidenta Joea Bidena, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, což vyvolalo spekulace, že Ukrajina má zájem na brzkém ukončení války.

01.01.2023 05:39 Daniel Žingor293Zdroj: World Israel News

Klíčová slova