Praha Jeruzalém

Ministr zahraničí Eli Cohen vykonal historickou diplomatickou návštěvu Chartúmu a setkal se s předsedou Přechodné suverénní rady Súdánu Abdel-Fattáhem al-Burhanem.

Autor: Yoni Kempinski 2. února 2023 21:12

Ministr zahraničních věcí Eli Cohen dnes (ve čtvrtek) uskutečnil historickou diplomatickou návštěvu hlavního města Súdánu Chartúmu s cílem podepsat ještě letos mírovou dohodu se Súdánem. Během návštěvy, která se uskutečnila se souhlasem Spojených států, strany dokončily text dohody. Očekává se, že k slavnostnímu podpisu dojde po předání moci v Súdánu civilní vládě, která bude ustavena v rámci probíhajícího transformačního procesu v zemi.

Súdán bude po mírových dohodách s Egyptem a Jordánskem čtvrtou zemí, která podepsala mírovou dohodu s Izraelem. Súdán, strategicky umístěný na pobřeží Rudého moře, je třetí největší zemí Afriky (s rozlohou 1,8 milionu km2 ) s přibližně 47 miliony obyvatel. Súdán dříve bojoval po boku arabských zemí ve válce za nezávislost a šestidenní válce, pomáhal při předávání zbraní Hamásu a v roce 1968 hostil Chartúmskou konferenci Ligy arabských států, která vyústila v Chartúmskou rezoluci – historická „tři ne“, k nimž se arabské země zavázaly: žádný mír s Izraelem, žádné uznání Izraele, žádná jednání s Izraelem. Navázání vztahů se Súdánem ukončilo 75 let trvající nepřátelství.

Během návštěvy se ministr Cohen setkal s předsedou Přechodné suverénní rady generálem Abdelem Fatahem Al Burhanem a s vysokými představiteli a jednal s nimi o krocích směřujících k podpisu mírové dohody mezi Izraelem a Súdánem v blízké budoucnosti.

Podle plánu se slavnostní podpis mírové dohody uskuteční za několik měsíců ve Washingtonu, a to po ustavení civilní vlády, která vznikne v rámci probíhajícího transformačního procesu v zemi. Ministr zahraničí Cohen navštívil Súdán v čele vysoké delegace MZV, kterou tvořili generální ředitel MZV Ronen Levi, náměstkyně generálního ředitele MZV, vedoucí afrického odboru Sharon Bar-Li, vedoucí MASHAV-Izraelské agentury pro mezinárodní rozvojovou spolupráci při MZV Einat Shlain a právní poradce MZV Dr. Tal Becker.

V rozhovorech mezi delegacemi ministr zahraničí zmínil přání Izraele pomáhat v rozvojovém úsilí Súdánu ve prospěch súdánského lidu v různých občanských oblastech, včetně potravinové bezpečnosti, hospodaření s vodními zdroji, zemědělství a dalších.

Cohen svým hostitelům představil program pomoci MZV pro Súdán, který se zaměří na projekty a budování kapacit v oblasti humanitární pomoci, čištění vody a veřejného zdravotnictví.

Ministr zahraničí Cohen řekl: Cohen: „Dnešní návštěva Súdánu položila základy historické mírové dohody se strategickou arabskou a muslimskou zemí. Mírová dohoda mezi Izraelem a Súdánem podpoří regionální stabilitu a přispěje k národní bezpečnosti Státu Izrael.“

„Podpis mírové dohody poslouží jako příležitost k navázání vztahů s dalšími zeměmi v Africe i k posílení stávajících vazeb s africkými zeměmi. Vztahy afrických zemí s Izraelem jsou společným zájmem jak pro nás, tak pro země kontinentu. Izrael je již mnoho let významným partnerem v rozvojových procesech v těchto zemích a při řešení důsledků klimatických změn a hospodářských problémů v Africe.

„Chartúm, hlavní město Súdánu, je v Izraeli připomínán jako město, kde arabské země rozhodly o historických „třech ne“: žádný mír s Izraelem, žádná jednání s Izraelem a žádné uznání Izraele. Se Súdánci budujeme novou realitu, v níž se ze „tří ne“ stanou „tři ano“: ano jednání mezi Izraelem a Súdánem, ano uznání Izraele a ano míru mezi státy a národy,“ řekl Cohen.

03.02.2023 05:27 Daniel Žingor100Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova