Praha Jeruzalém

Izraelský vojenský úder „je špatný pro všechny, ale to je v tuto chvíli to, co se stane, a možná se stane za tři měsíce, za šest měsíců, možná za rok.“

Autor: Adam Kredo, Washington Free Beacon, 21. března 2023

Neschopnost Bidenovy administrativy předložit věrohodnou vojenskou odpověď na rozšiřující se íránský jaderný program přivedla Izrael blíže než kdy jindy k provedení vojenského úderu na Teherán, tvrdí izraelský generál ve výslužbě.

Brigádní generál ve výslužbě Amir Avivi, který strávil 30 let v izraelských obranných silách a nyní působí jako předseda think tanku Izraelské obranné a bezpečnostní fórum, předpověděl, že Izrael by mohl provést úder již za tři měsíce, pokud Bidenova administrativa nesjednotí své blízkovýchodní spojence na plánu boje proti íránskému tažení za jadernou zbraní.

Izraelský vojenský úder, řekl Avivi v rozsáhlém rozhovoru, „je špatný pro všechny, ale to je v tuto chvíli to, co se stane, a možná za tři měsíce, za šest měsíců, nebo za rok“.

Termín pro izraelský úder se zkracuje kvůli vztahům Íránu s Ruskem a podpoře jeho války na Ukrajině. Moskva by mohla Íránu poskytnout vyspělé systémy protivzdušné obrany, které by Izraeli ztížily útok na jeho jaderná zařízení. A bez protiíránské koalice na Blízkém východě jsou možnosti Izraele omezené, řekl Avivi.

Izrael a jeho arabští sousedé, kteří se obávají jaderného Íránu, „potřebují, aby se Západ probudil a reagoval na tento vývoj“, řekl Avivi. „V současné době USA sedí na plotě, nerozhodly se vést a vytvořit koalici, která by stabilizovala (region) a postavila se“ alianci Íránu a Ruska.

Neschopnost Bidenovy administrativy řešit tyto obavy přiměla Saúdskou Arábii – zemi, která se během Trumpovy administrativy k Izraeli chovala vřele – uzavřít mírovou dohodu s Íránem, kterou zprostředkovala Čína. Vztahy mezi Saúdskou Arábií a Íránem jsou již dlouho na bodu mrazu kvůli regionálním teroristickým operacím Teheránu, ale Čína se tento měsíc vložila do zprostředkování dohody, která obnovuje diplomatické vztahy mezi zeměmi.

Vedoucí úloha Číny v dohodě signalizuje, že komunistický režim nahrazuje Spojené státy v roli zprostředkovatele moci v regionu, a mohla by znamenat problémy pro Izrael, který se snaží sjednotit své arabské sousedy v opozici vůči Teheránu.

„Velmi jsme se obávali, že důsledky toho, že USA nebudou na Blízkém východě aktivní, budou tlačit Saúdy do osy Čína-Rusko,“ řekl Avivi. „Není to však nezvratné. USA musí dát jasně najevo, že budou na Blízkém východě velmi aktivní – natolik, aby získaly důvěru spojenců, že je neopustí.“

Zdá se, že Spojené státy s převzetím této role váhají a ponechávají si otevřené dveře k diplomacii s Íránem kolem jaderné dohody z roku 2015. Bidenova administrativa také hlasitě kritizovala dodržování lidských práv v Saúdské Arábii a nedávné kroky ke snížení těžby ropy, přičemž prezident loni slíbil, že za tyto kroky ponese „následky“. Chladné vztahy se Spojenými státy přiměly Saúdy, aby se chopili diplomacie s Čínou i Ruskem.

Podle Aviviho, který uvedl, že izraelská armáda nedávno obdržela jeden z největších rozpočtů v historii, by tento vývoj mohl pro Izrael urychlit plány na preventivní úder na teheránská jaderná zařízení. Rozpočet IDF je v zemi obvykle předmětem vášnivých diskusí, ale ten poslední přidělil armádě 100 % toho, co požadovala.

Izrael také mlčel k nedávné zprávě, podle níž Írán obohacuje uran na 84 procent čistoty – což je nejvyšší úroveň v historii a jen těsně nedosahuje čistoty jaderného paliva pro zbraně.

Na otázku ohledně mlčení Izraele Avivi odpověděl, že „pes, který štěká, nekouše. Když z Izraele nic neslyšíte, znamená to, že jsme s rozhovory skončili.“

Rozhodnutí Ruska vyzbrojit Írán také urychlilo časový plán možného úderu Izraele.

„Dlouhá léta se nám dařilo Rusům bránit v tom, aby Íráncům poskytli mnoho schopností, hlavně protivzdušnou obranu,“ řekl Avivi. „Nyní jsou však Rusové na Íránu natolik závislí, že jsou ochotni Íránu dále pomáhat. Izrael musí vzít v úvahu, že nejde jen o tuto červenou linii, ale o naši schopnost jednat.“

Podle Aviviho by Bidenova administrativa mohla tuto akci odvrátit sjednocením Západu v opozici vůči Íránu.

„Řekněme, že zítra ráno Spojené státy řeknou Izraeli: ‚Poslouchejte, to stačí. Vedeme koalici. Podle našich slov nakopeme Íráncům zadek, Izrael řekne: ‚Víte co, co potřebujete? Chcete, abychom pomohli Ukrajině? Dáme jim, co budete chtít,’“ řekl Avivi.

„I na Ukrajině to změní pravidla hry, jakmile Izraelci skutečně začnou pomáhat. Ale to v případě, že USA povedou věrohodnou hrozbu útoku na íránská zařízení.“

22.03.2023 05:34 Daniel Žingor129Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.