Praha Jeruzalém

Maďarská prezidentka Katalin Novák uvedla, že zatím nebylo rozhodnuto o tom, zda Budapešť přesune své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma.

Maďarská prezidentka Katalin Novák v pátek uvedla, že zatím nepadlo rozhodnutí o tom, zda Budapešť příští měsíc přesune své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma, uvedla agentura Reuters.

Její vyjádření následovalo zprávu v The Times of Israel, která uvedla, že tento krok se uskuteční jako akt podpory premiéra Benjamina Netanjahua maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

„Také jsem četla zprávy v tisku,“ řekla Novák během tiskové konference při návštěvě Prahy, jak citovala agentura Reuters. „V Maďarsku zatím nebylo rozhodnuto o přestěhování naší ambasády v Izraeli.“

Mluvčí maďarského ministerstva zahraničí Mate Paczolay zprávu také nepotvrdil, ale řekl, že ministerstvo bude ve všech případech poskytovat aktuální informace o jakýchkoli změnách týkajících se velvyslanectví.

„Obchodní oddělení naší izraelské ambasády jsme již před lety do Jeruzaléma přesunuli,“ řekl.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí situaci odmítl komentovat.

V roce 2019 Orbán oznámil, že Maďarsko otevře v Jeruzalémě obchodní kancelář s tzv. diplomatickým statusem.

V neděli ministerstvo zahraničí oznámilo, že ministr zahraničí Papuy-Nové Guineje Justin Tkachenko informoval ministra zahraničí Eliho Cohena, že jeho země má v úmyslu otevřít ambasádu v izraelském hlavním městě koncem tohoto roku.

Ambasáda bude první stálou diplomatickou misí ostrovního státu v Izraeli.

Autor: Elad Benari, 3. března 2023

04.03.2023 09:25 Kristýna Kupková72Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.