Praha Jeruzalém

Dr. David Passig z Bar-Ilanovy univerzity věří, že spor nakonec povede k novému, dohodnutému národnímu étosu – a ústavě.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 25. dubna 2023

Specialista na zkoumání budoucnosti z Bar-Ilanovy univerzity v úterý pro Globes uvedl, že je optimistou a věří, že vášnivě diskutované plány izraelské vlády na reformu soudnictví nakonec povedou k něčemu velmi dobrému pro zemi – k novému, dohodnutému národnímu étosu a dokonce i k ústavě.

Dr. David Passig, docent na Bar-Ilanově univerzitě, který vyučuje o technologických, sociálních a vzdělávacích aspektech budoucnosti a zabývá se historickými procesy, řekl, že ačkoli většina lidí na obou stranách souhlasí s tím, že Izrael by měl být i nadále demokratickým i židovským státem, „existuje celá generace, která neví, co je demokracie nebo judaismus“.

„Nyní vše vyplulo na povrch, a to je výborné,“ řekl. „Obě strany se od sebe budou učit. Nebudou to dělat z vlastní vůle, ale budou to dělat z nutnosti.“

Nestane se to však rychle. Podle Passigova názoru se „opravdu obtížný“ proces budování „jednoho národa se soudržnou identitou“ podařil ve vojenské a ekonomické rovině, přičemž země se nejprve soustředila na vytvoření bezpečného útočiště pro židovský národ, který se dokáže postavit na vlastní nohy. Řešení „hlubokých otázek“ však bude trvat „dalších zhruba 70 let“, protože historie opakovaně ukázala, že „vytvoření nových národních celků s jasným sebeurčením, ústavou a spravedlivými zákony“ trvá „150-200 let“, řekl.

„Krize“, kterou je spor o soudní reformu, „je impulsem pro vytvoření nového izraelského profilu, který bude mít lepší ohlas a bude vnímán jako relevantnější mezi velkými vrstvami obyvatelstva“, řekl optimisticky. „Nebude sekulární ani náboženský podle současných definic, bude mít pocit sounáležitosti nejen národní, ale i kulturní, etnické a náboženské.“

Tento „střed“, kde se nachází většina Izraelců, bude podle jeho slov reprezentovat ústava, která „je esencí étosu, který je údělem naší generace formulovat a vytvořit, té velké myšlenky, která objasňuje jedinečnost izraelského nacionalismu. Proto je ústava tím, co skutečně definuje, co to znamená být Židem a demokratem“.

Znovu upozornil, že to bude trvat dlouho. „Tento proces nám bude trvat 20-30 let a musíme být k němu velmi tolerantní, protože je velmi obtížný, ale zdravý,“ řekl. Dodal, že dvě nezbytné podmínky jsou, že nesmí dojít k „žádnému fyzickému násilí“ a že se !žádná skupina nezřekne odpovědnosti a neodmítne se procesu účastnit“.

Úkolem politiků, prohlásil, je „udržovat válku vůlí na nízké intenzitě, dokud myslitelé nezformulují něco, co by bylo hodno politického kompromisu. Jinak mohou jen přilévat olej do ohně“.

Passig si byl naprosto jistý i dalším bodem: „Pokud si někdo myslí, že do příštího zasedání Knesetu bude po všem – je to blud.“

27.04.2023 05:22 Daniel Žingor71Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.