Praha Jeruzalém

Pokud by se Netanjahu utkal s Lapidem, oba by dle průzkumu získali 32 %. Pokud by se Netanjahu postavil Gantzovi, zvítězil by bývalý ministr obrany.

Nový průzkum zveřejněný v pátek na Channel 12 News ukazuje, že premiér Benjamin Netanjahu ztratil svůj náskok v otázce vhodnosti pro roli premiéra.

Když by Netanjahu čelil opozičnímu vůdci a předsedovi strany Ješ Atid Ja’iru Lapidovi, získali by oba shodných 32 %. Když by byl Netanjahu postaven proti předsedovi Národní jednoty Bennymu Gantzovi, získal Netanjahu od veřejnosti 31 % podporu, zatímco Gantz 38 %.

Mezi voliči pro-Netanjahuova bloku podle průzkumu 21 % respondentů uvedlo, že preferují Gantze, a 59 % uvedlo, že preferují Netanjahua.

Na otázku, zda by měl Netanjahu stáhnout odvolání ministra obrany Jo’ava Galanta, se více než dvě třetiny domnívají, že by měl. Pouze 17 % si myslí, že by ho Netanjahu skutečně měl z vlády odvolat.

Mezi voliči pro-Netanjahuova bloku se drtivá většina – 57 % – domnívá, že Galant by neměl být z vlády odvolán.

Účastníci průzkumu byli dotázáni, zda věří, že Netanjahu chce skutečný dialog o reformě soudního systému. 61 % respondentů odpovědělo, že nevěří, že premiér chce skutečný dialog, zatímco 29 % uvedlo, že v něj věří.

Další otázka se týkala protestů proti reformě soudnictví. Respondenti byli dotázáni, zda si myslí, že by demonstrace měly pokračovat i po odložení legislativy na letní zasedání Knesetu. 31 % uvedlo, že je nutné pokračovat v demonstraci, 31 % si myslí, že by protesty měly být zastaveny, dokud nebude jasné, zda se legislativa obnoví, a 31 % odpovědělo, že by veřejnost měla přestat demonstrovat.

Respondenti byli také dotázáni, jak moc je znepokojuje budoucnost vztahů Izraele s USA po nedávné krizi mezi prezidentem Joe Bidenem a Netanjahuem, která následovala po Bidenově kritice reformy soudnictví. Většina – 53 % – uvedla, že jsou vztahy znepokojeni, zatímco 42 % uvedlo, že se jich to netýká.

Autor: Israel National News, 1. dubna 2023

01.04.2023 07:41 Kristýna Kupková59Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.