Praha Jeruzalém

Výtržníci se zabarikádovali v mešitě Al-Aksá a použili pyrotechniku, obušky a projektily; snaha izraelské policie vyklidit oblast vyvolala odsouzení ze strany teroristických skupin a arabských zemí.

Od: World Israel News, 5. dubna 2023

Nejméně 350 lidí bylo ve středu brzy ráno zatčeno v areálu Chrámové hory poté, co se stovky výtržníků zabarikádovaly uvnitř mešity Al-Aksá pomocí pyrotechniky, kamenů a dalších projektilů.

Stovky maskovaných mladých mužů v úterý pozdě večer uzamkly dveře mešity a umístily těžké předměty blokující vchody, což vyvolalo obavy policie, že následující ráno použijí své nashromážděné zbraně k útoku na židovské návštěvníky komplexu.

Policie vstoupila do mešity po půlnoci, aby vyklidila prostor poté, co opakovaně žádala lidi, aby místo vyklidili; setkala se s házením předmětů a odpalováním pyrotechniky směrem k nim. Na záběrech ze sociálních médií bylo vidět, jak uvnitř mešity zuří požáry, které pravděpodobně vyvolala pyrotechnika výtržníků.

„Výtržníci mešitu poškodili a znesvětili,“ uvedla policie v prohlášení. Izraelské úřady uvedly, že během střetů bylo zadrženo přibližně 350 osob.

Incidentu se okamžitě chopily teroristické skupiny a vyzvaly Palestince, aby se na místě střetli s policií.

„Varujeme tuto okupaci před pácháním hloupých akcí, které se dotýkají mešity al-Aksá, a vyzýváme náš bojující palestinský lid, aby se zmobilizoval, zvýšil stupeň připravenosti, zpřísnil cestu, zintenzivnil vazbu k požehnané mešitě al-Aksá a odrazil agresi okupace a zmařil plány jejích teroristických osadníků,“ uvedla v prohlášení teroristická skupina Hamás se sídlem v Gaze.

Jordánské ministerstvo zahraničí v prohlášení zatýkání odsoudilo a obvinilo „okupační policii“ z „vtrhnutí do požehnané mešity al-Aksá a napadení“.

V prohlášení dodalo, že „Izrael nese odpovědnost za nebezpečné důsledky této eskalace“.

Egyptské ministerstvo zahraničí označilo policejní aktivity za „nebezpečnou eskalaci“ a obvinilo, že „takovéto nenávistné a odsouzeníhodné scény… podněcují pocity hněvu a zloby mezi veškerým palestinským lidem, islámskými národy a lidmi s živým svědomím na celém světě“.

„Toto je násilná vláda apartheidu Izraele,“ napsala na Twitteru poslankyně Rashida Tlaibová (D-MI) spolu s videozáznamem zatýkání. „Je to strašné.“

Několik hodin po zatčení teroristé z Gazy odpálili devět raket na obce na jihu Izraele a poškodili továrnu v negevském městě Sderot.

06.04.2023 05:12 Daniel Žingor156Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.