Praha Jeruzalém

„Židé musí chodit na Chrámovou horu,“ řekl Ben-Gvir. „Nepovzbuzuji však lidi, aby tam chodili s pesachovou obětí“.

Od: World Israel News, 5. dubna 2023

Rabín Šmuel Rabinowitz, rabín Západní zdi a svatých míst v Jeruzalémě, se snažil zabránit židovským aktivistům, aby v předvečer svátku Pesach přinesli na svaté místo pesachovou oběť, informovala agentura AFP.

„Pod vedením rabína Západní zdi a svatých míst, rabína Šmuela Rabinowitze, (budeme) pracovat na tom, abychom zabránili přinášení zvířat do oblasti rampy Mughrabi,“ uvedla Nadace Západní zdi v prohlášení s odkazem na vstup do areálu mešity, který používají nemuslimové.

Chrámová hora, nejposvátnější místo judaismu a třetí nejposvátnější místo islámu, je místem, kde stály oba Svaté chrámy. První chrám, postavený králem Šalamounem, byl zničen v roce 586 př. n. l.; druhý chrám, postavený na stejném místě, byl zničen v roce 70 n. l.

Podle zákona Tóry jsou Židé povinni přinášet oběti, i když podle většiny rabínů to dnes kvůli bezpečnostním hrozbám neplatí.

Hnutí Návrat na horu nabídlo 20 000 šekelů (cca 5 800 USD) každému, komu se podaří oběť vykonat. Peněžní odměna je nabízena každý rok, ačkoli se zatím nikomu nepodařilo rituál uskutečnit.

Ředitel hnutí Rafael Morris byl v pondělí preventivně zadržen, uvedla policie. Následující den byli zatčeni dva Izraelci, kteří byli spatřeni s kozlem v jeruzalémském Starém Městě.

Morris byl zatčen i v loňském roce poté, co byl nalezen, jak nese kozu. V roce 2016 strávil sederovou noc ve vězení poté, co byl ráno přistižen s kozou, kterou se snažil přivést do Starého města.

„Na každý krok, který chtějí Židé udělat ohledně Země Izrael, reagují Arabové násilím a terorem,“ řekl loni pro World Israel News. „To nikdy nebyl a nebude důvod, proč v zemi nežít a nebýt hrdými Židy. Policie by nás měla chránit a pomáhat nám přinášet oběti, a ne nám v tom bránit. To je skutečná práce, kterou by měla dělat.“

Ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir, který je sám zastáncem práv Židů na Chrámovou horu a který v minulosti myšlenku přinášení oběti podporoval, nyní říká, že není vhodná doba, a vyzývá ke „klidu“.

„Židé musí chodit na Chrámovou horu. Chrámová hora není jen pro Araby… Je to nejdůležitější místo ve Státě Izrael. Nevzdáme se ho,“ řekl podle listu Times of Israel.

„Nepovzbuzuji však lidi, aby tam chodili s pesachovými oběťmi“.

06.04.2023 05:41 Daniel Žingor354Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.