Praha Jeruzalém

Ožehavá otázka soudního výběrového výboru, který vybírá nové soudce Nejvyššího soudu, se řeší novým kompromisem; podle zprávy návrh v současné době zvažují koaliční a opoziční strany.

Od: World Israel News, 16. dubna 2023

Podle zprávy rozhlasové stanice Kan Reshet Bet v současné době koaliční a opoziční strany zvažují kompromis týkající se změny procesu výběru soudní sekce – ústřední otázky v rámci snah o reorganizaci izraelského soudního systému.

Zastánci reformy uvádějí jako obzvláště problematický orgán Výbor pro výběr soudců – který vybírá soudce Nejvyššího soudu.

V současné době tvoří většinu členů výboru současní soudci, kteří právě působí u nejvyššího izraelského soudu, což znamená, že soudci v podstatě sami vybírají své nástupce.

Reformisté chtějí výbor změnit tak, aby v něm zasedal větší počet úřadujících soudců Knessetu, kteří byli demokraticky zvoleni, a změnit tak proces výběru tak, aby se více podobal tomu americkému.

Odpůrci reformy argumentují tím, že umožnění členství politiků ve výběrové komisi bude znamenat, že se soud ze své podstaty zpolitizuje.

Současný kompromis, o němž údajně uvažují obě strany, však počítá s tím, že zákonodárci získají větší vliv na výběrovou komisi, aniž by se politici stali přímou součástí procesu.

Podle tohoto kompromisu by koaliční i opoziční strany vybíraly členy výboru, kteří jsou odborníky v příslušných oborech.

Zákonodárci a soudci Nejvyššího soudu by si mohli vybírat ze starších právníků, soudců ve výslužbě, akademiků a právních vědců a výzkumníků a poté je jmenovat do výběrové komise.

To by teoreticky umožnilo větší zastoupení politiků, aniž by sami museli být členy výboru.

Jmenování by probíhalo na stanovené několikaleté období, takže by zástupci čelili menšímu tlaku na to, aby se přizpůsobovali rozmarům politiků, kteří je vybrali.

Zásadní otázka, zda by koaliční zákonodárci mohli vybrat většinu členů výboru, však dosud nebyla vyřešena.

17.04.2023 05:25 Daniel Žingor77Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.