Praha Jeruzalém

Ministr obrany pověřil šéfa ústředního velení, aby podepsal prováděcí rozkaz k zákonu, kterým se ruší zákaz pro Židy vrátit se do severního Samaří.

Od: Israel National News 17. května 2023 20:21

Ministr obrany Yoav Gallant pověřil generálmajora Yehudu Fuchse, velitele Ústředního velitelství IDF, aby podepsal rozkaz k uplatnění a provedení zákona rušícího Zákon o stažení se ze severního Samaří.

Zákon, který ruší část Zákona o stažení, schválil Kneset před dvěma měsíci. Téměř 18 let se Židé nesměli vracet do čtyř obcí v severním Samaří, které byly zničeny při odsunu v roce 2005.

Jedná se o krok s bezpečnostním a politickým významem, v jehož důsledku se IDF chystá posílit svou přítomnost v regionu, aby střežila civilisty, kteří nyní budou moci vstupovat do dříve zakázaných oblastí.

Reportér deníku Israel Hayom Amir Ettinger informoval, že v zájmu legalizace návratu Židů do oblasti by mohla být ješiva Homesh přemístěna o několik set metrů, aby nedošlo ke sporům ohledně vlastnictví půdy. Tím by se předešlo peticím k Nejvyššímu soudu, které požadují zbourání ješivy.

18.05.2023 05:01 Daniel Žingor126Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.