Praha Jeruzalém

Poslanec Tzvika Foghel vysvětluje, že jeho strana dosáhla svých hranic v přijímání vládní reakce na terorismus.

Od: Israel National News 4. května 2023, 1:59  

Poslanec Tzvika Foghel (Otzma Yehudit), předseda Výboru pro národní bezpečnost Knesetu, ve středu vystupňoval útok na premiéra Benjamina Netanjahua a prohlásil, že Netanjahu nemá odvahu „dát pokyn IDF, aby zvítězila“, jak se vyjádřil.

V projevu v rádiu Reshet Bet Foghel řekl, že členové jeho strany „se příliš vzdávají a nepřebírají iniciativu. Pokoušeli jsme se změnit politiku a nepodařilo se nám to. Dosáhli jsme svých limitů. Nebudeme hlasovat proti vládě, ale nebudeme hlasovat ani s ní. Věřím, že můžeme politiku změnit.“

Na otázku, zda krize mezi předsedou jeho strany Itamarem Ben Gvirem a Netanjahuem povede ke svržení vlády, Foghel odpověděl: „V tuto chvíli neudělám nic pro svržení vlády, ale nebudu s ní automaticky hlasovat. Jsme ideologickou páteří koalice a nejsme schopni ovlivnit a prosadit vizi, se kterou jsme přišli – premiér nám v tom brání.“

„Celá země je tu v ohrožení, jsme v zajetí Hamásu a Islámského džihádu. Nadále nepodnikáme kroky, které by měly vést k odstrašení a porážce Hamásu. Netanjahu nemá odvahu dát IDF pokyn k vítězství,“ řekl Foghel.

Rozhovor přišel poté, co strana Otzma Yehudit oznámila, že se rozhodla nezúčastnit hlasování v Knesetu plánovaného na středu na protest proti podle ní „slabé reakci“ vlády na sérii raketových útoků z pásma Gazy.

Strana oznámila, že v návaznosti na „slabou reakci v Gaze včera večer“ uspořádá zvláštní zasedání frakce ve městě Sderot nedaleko hranic s Gazou.

Poslanec Almog Cohen z téže strany uvedl, že ve Sderotu otevře parlamentní kancelář.

„Slabá reakce IDF zcela jistě vybízí k dalšímu kolu (bojů), které bude nadále poškozovat životy našich dětí a normální způsob života obyvatel pohraničí Gazy a jihu jako celku,“ řekl Cohen.

Izrael údajně dosáhl dohody o příměří s teroristy v Gaze ve středu brzy ráno po odvetných úderech IDF na teroristické cíle v pásmu Gazy.

Od úterního odpoledne do středečního časného rána bylo na Izrael odpáleno 104 raket a na izraelské území bylo rovněž vypáleno několik minometných granátů.

Dvě rakety zasáhly město Sderot, přičemž byli zraněni tři zahraniční pracovníci, z toho jeden vážně.

04.05.2023 05:27 Daniel Žingor102Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

3 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    4. 5. 2023

    Odpovědět

    Mám obavu že pan poslanec má tak trochu pravdu. V posledních letech jsem měl několikrát pocit, že HAMAS po tvrdých bojích mele z posledního. A najednou, místo aby byl doražen, příměří. V ten moment začne HAMAS, lslámský džihád troubit do světa jak slavně zase ty židy porazily, a jak okupanty ničí a zničí... já bych na to nervy neměl. Pokud má Izrael mít budoucnost, musí HAMAS zničit. Ne poprazit, ty teroristy nelze porazit s trvalkým výsledkem. Ty je potřeba zničit. Najet do Pásma Gazy, vzít to od východu na západ na široké frontě, metr po metru prohledat. Tunely vyhodit do vzduchu, veškerou výzbroj zabavit. Kdo bude ozbrojen, zabít. A vydržet brutální politickou a mediální kampaň co rozpoutá OSN a EU. Za 5 či 10 dní bude zajištěno, že Pásmo Gazy nebude dlouho a dlouho hrozbou. Potom najet se stejnou silou k Libanonu a dát najevo že klidně Izrael riskne válku s Hizballahem. Válka by to byla těžká - Hizballah jsou podstatně lepší válečníci než teroristi Hamasu, ale porazit se dají.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.