Praha Jeruzalém

Senátor Ted Cruz se dotazoval náměstkyně ministra zahraničí na zprávu zaslanou Kongresu, která potvrzuje, že Palestinci nedodržují zákon Taylor Force Act, který zakazuje financování Palestinské autonomie ze strany USA a vyplácí stipendia teroristům.

Autor: Andrew Bernard, The Algemeiner, 4. června 2023

Náměstkyně amerického ministra zahraničí pro blízkovýchodní záležitosti Barbara Leafová ve středu potvrdila, že Palestinská samospráva nadále vyplácí tzv. stipendia „pay-to-slay“ teroristům a rodinám teroristů, kteří zabili Američany a Izraelce.

Při projevu v senátním výboru pro zahraniční vztahy, který se zabýval rozpočtovými požadavky Bidenovy administrativy pro Blízký východ, byla Leafová dotázána senátorem Tedem Cruzem na zprávu zaslanou v pátek Kongresu o palestinském nedodržování zákona Taylor Force Act, který zakazuje financování Palestinské samosprávy ze strany USA, dokud bude zachovávat program pay-to-slay.

„Pracujeme na tom, aby program pay-to-slay skončil. Tečka,“ řekla Leafová. Na otázku, zda se to administrativě podařilo, odpověděla, že „zatím ne“.

Palestinská samospráva vyplácí oficiální platby palestinským vězňům drženým v izraelských věznicích, rodinám „mučedníků“ zabitých při útocích na Izraelce a zraněným palestinským bojovníkům. Přesná výše tohoto programu je sporná, ale podle izraelského think-tanku Jerusalem Center for Public Affairs se odhaduje na přibližně 300 milionů dolarů ročně, což představuje téměř 10 % celého rozpočtu Palestinské samosprávy. Platby jsou vyšší než průměrná palestinská mzda, což dále motivuje k teroristickým útokům.

Vzhledem k tomu, že se platby odvíjejí od délky věznění, může terorista jako Hakim Awad, který zavraždil pět izraelských civilistů včetně tří dětí, očekávat, že během výkonu 130letého trestu dostane od Palestinské samosprávy jako odměnu za své činy téměř 2 miliony dolarů.

Zákon Taylor Force byl pojmenován po veteránovi americké armády Tayloru Forceovi, který byl v roce 2016 zabit při palestinském útoku nožem v Tel Avivu, při němž bylo zraněno i dalších 11 osob. Útočník, 21letý Bašár Masalha, byl zabit izraelskou policií, ale jeho rodina dostává měsíční platbu z Mučednického fondu Palestinské autonomie. Zákon zakazuje veškerou americkou pomoc Palestinské samosprávě, dokud bude vyplácení stipendií pokračovat.

Prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás opakovaně odmítl výzvy k zastavení těchto plateb, které jsou zakotveny v palestinském právu.

Cruz ve své otázce uvedl, že i když Bidenova administrativa souhlasí s tím, že Organizace pro osvobození Palestiny je teroristickou skupinou, pokračuje v jednání s jejím vedením.

„Poslali jste Kongresu zprávu, která oficiálně potvrzuje, že Palestinská samospráva a OOP… nesplnily právní požadavky na ‚ukončení plateb za teroristické činy proti izraelským a americkým občanům‘,“ řekl Cruz. „Nyní veřejně administrativa obhajuje angažmá s teroristy, tvrdíte, že se věci vyvíjejí dobře, ale když předkládáte Kongresu zákonem předepsanou zprávu, přiznáváte, že OOP pokračuje v tzv. platbách za zabití. Platí teroristům za to, že vraždí Američany a Izraelce. A přesto tato administrativa přivádí tyto teroristické vůdce do Washingtonu, přivádí je na koktejlové večírky, aby si dali víno a povečeřeli s politickými vůdci.“

Leafová sice potvrdila, že se administrativě nepodařilo ukončit program „pay-to-slay“, ale popřela, že by 150 milionů dolarů americké pomoci poskytnuté Palestincům v minulém roce bylo ve prospěch Palestinské samosprávy nebo OOP.

„Platby za vězně se nám příčí a tyto obavy jsme palestinskému vedení opakovaně sdělovali,“ uvedla Leafová. „Plně dodržujeme zákon Taylor Force Act. Palestinské samosprávě žádné peníze neplynou.“

Leafová uvedla, že mezi příjemce americké pomoci patří „organizace občanské společnosti, které mají Palestinskou samosprávu pohnat k odpovědnosti“, a že se používají prověřovací postupy, aby se zabránilo tomu, že americké peníze půjdou teroristickým organizacím.

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu již dříve zpochybnili, že Bidenova administrativa porušuje „ducha, ne-li literu“ zákona Taylor Force Act tím, že poskytuje pomoc organizacím, jako je Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA), na kterou se zákon nevztahuje, ale která poskytuje finanční prostředky na zdravotnictví a vzdělávání, které by jinak musela hradit Palestinská samospráva.

Leafová uvedla, že spolupráce s OOP, která je Kongresem označena za teroristickou organizaci, je nadále důležitá pro národní bezpečnost, a proto v říjnu zrušil sankce zakazující cesty představitelů OOP do USA.

„Jsme oprávněni v národním zájmu od sankcí upustit, a proto jsme delegaci přivezli do Spojených států, aby s námi jednala,“ řekla Leafová. „To odpovídalo řadě našich zájmů, které upřímně řečeno souvisejí s bezpečností Izraele.“

Leafová byla rovněž dotázána na vyhlídky na rozšíření Abrahamských dohod, které v roce 2020 normalizovaly vztahy mezi Izraelem a několika arabskými státy, a uvedla, že probíhá diplomatické úsilí o zapojení dalších zemí.

„V těchto strukturách jsme na začátku,“ řekla Leafová. „Takové příležitosti budeme identifikovat v průběhu cesty. V diplomatickém prostoru se toho děje hodně, co zatím není vidět.“

Na otázku týkající se rozšíření dohod konkrétně o Saúdskou Arábii Leafová varovala před tím, aby se věřilo přehnaným zprávám v médiích, ale řekla, že mír mezi Izraelem a Saúdskou Arábií zůstává cílem Bidenovy administrativy.

„V tisku se objevuje spousta zkreslených zpráv a hyperventilace, spousta vzrušených komentářů a úvah, zejména v izraelském tisku – jsou prostě elektrizováni myšlenkou, že by Saúdská Arábie mohla tento krok učinit,“ řekla. „Není pochyb o tom, že je to pro nás konečný cíl, abychom Saúdskou Arábii a Izrael sblížili. Rádi bychom tímto směrem přivedli celý region.“

05.06.2023 05:33 Daniel Žingor137Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

1 komentář

  1. Petr Moravec

    6. 6. 2023

    Odpovědět

    jednomu se z toho chce zvracet..., z Bidenovy administrativy, z Leafové a podobných...fuj. Kdy už to skončí ?

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.