Praha Jeruzalém

Ti otravní archeologové stále objevují důkazy o tom, že v Izraeli ve starověku žili Židé, ale o „Palestincích“ nenašli nic. Op-ed.

Autor: Stephen M. Flatow 27. června 2023 13:47

Archeologové z Hebrejské univerzity tvrdí, že nedávné vykopávky odpovídají biblickým zprávám o starověkých židovských královstvích v zemi Izrael.

Palestinská samospráva musí archeology nenávidět!

Někteří skeptici dříve tvrdili, že židovské království nabylo značné velikosti a síly až v 9. nebo 8. století př. n. l., tedy 200 až 300 let po králi Davidovi.

Prof. Yosef Garfinkel z Hebrejské univerzity však nyní v časopise Jerusalem Journal of Archaeology prokázal, že království prodělalo významný růst v oblastech jihozápadně od Jeruzaléma v první čtvrtině 10. století př. n. l., tedy v době krále Davida.

Prof. Garfinkel uvádí, že radiometrické datování důkazů objevených týmem Izraelského úřadu pro starožitnosti a Jižní adventistické univerzity doložilo přítomnost klíčové „bariérové zdi“ z tohoto dřívějšího období, čímž „ukončilo dlouholetou historickou debatu o existenci království a jeho hranicích“.

„Tento nález poskytuje hmatatelný důkaz na místě, datovaný do příslušného období, který podporuje biblické zprávy o expanzi a opevnění krále Rechabeáma, jak je popsáno v knize Letopisů,“ píše Garfinkel. „Je to vzácný případ, kdy můžeme předložit empirické historické a archeologické důkazy, které jsou v souladu s biblickými vyprávěními z 10. století př. n. l.“

A víte, co archeologové při žádném ze svých probíhajících vykopávek po celém Izraeli ještě nenašli? Žádné důkazy o starověké „Palestině“ nebo „Palestincích“.

Představitelé Palestinské samosprávy neustále tvrdí – bez jediného důkazu – že palestinští Arabové jsou skutečnými vlastníky Svaté země, jejichž kořeny údajně sahají tisíce let do minulosti.

V prosinci loňského roku řekl předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v rozhovoru pro zpravodajskou agenturu Al-Arabíja: „Palestinský lid (existuje) od úsvitu věků. Jsme tu od dob Kanaánců.“

Abbás podobná obskurní tvrzení pronesl při mnoha dalších příležitostech. V jednom projevu v Džalazúnu u Ramalláhu v roce 2019 prohlásil: „Tato země patří lidem, kteří na ní žijí. Patří Kanaáncům, kteří zde žili před 5 000 lety. My jsme Kanaánci!“

Je ironií osudu, že tito zatracení archeologové také doložili, že Kanaánci, s nimiž se Abbás tak úzce ztotožňuje, praktikovali obětování dětí. Palestinská samospráva a Hamás samozřejmě také praktikují různé druhy dětských obětí, například posílají děti k teroristickým útokům a používají arabské děti jako lidské štíty proti izraelským protiteroristickým útokům.

Možná by palestinští arabští vůdci mohli tvrdit, že jsou duchovními potomky Kanaánců, i když nejsou jejich doslovnými potomky, protože Kanaánci byli vyhlazeni Asýrií a dalšími.

Palestinští Arabové a jejich příznivci jsou přirozeně frustrováni tím, že archeologové nikdy nenašli důkazy, které by jejich věc podpořily. Žádné důkazy o „palestinských“ královstvích, žádné starověké artefakty ukazující na výrazně „palestinskou“ kulturu nebo společnost. Je to proto, že Arabové do Země izraelské přišli až po Mohamedovi a jako Palestinci se začali označovat až ve 20. století, a to ještě jen jako propagandistická taktika ve válce proti Židům.

Není divu, že Evropská unie – která vášnivě podporuje palestinskou věc – má z archeologů takové obavy. V loňském roce vypracovali úředníci EU dokument, v němž nastínili svou strategii, jak pomoci Palestinské samosprávě získat území, které se – v souladu s dohodami z Osla – nachází v Izraelem kontrolované oblasti známé jako oblast C.

V jedné části dokumentu EU se hovoří o potřebě „monitorovat izraelské archeologické vykopávky v oblasti C“. Proč jsou EU a Palestinská samospráva znepokojeny archeologickými vykopávkami? Protože, jak připomněl profesor Garfinkel, pokaždé, když archeologové kopou, nacházejí nové důkazy o hlubokých kořenech Židů ve Svaté zemi – a žádné důkazy o jakýchkoli „palestinských“ kořenech.

Stephen M. Flatow je zvoleným prezidentem Náboženských sionistů Ameriky. Je otcem Alisy Flatowové, která byla v roce 1995 zavražděna při palestinském teroristickém útoku sponzorovaném Íránem, a autorem knihy Příběh otce: Autor je autorem knihy Flatow: My Fight for Justice Against Iranian Terror (Můj boj za spravedlnost proti íránskému teroru).

28.06.2023 05:28 Daniel Žingor223Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.