Praha Jeruzalém

Prezident lituje nárůstu útoků „zejména v posledních týdnech a měsících“.

Od: All Israel News 10. července 2023

Izraelský prezident Isaac Herzog odsoudil rostoucí útoky na křesťany mezi extremistickými okrajovými skupinami izraelské společnosti, zejména v hlavním městě židovského státu Jeruzalémě.

Během projevu na vzpomínkové slavnosti na předního sionistického průkopníka a myslitele Theodora Herzla označil prezident tento jev z poslední doby za „skutečnou ostudu“ pro kulturně a nábožensky rozmanitou izraelskou společnost.

„Naprosto odsuzuji násilí ve všech jeho formách, které je namířeno malou a extrémní skupinou proti svatým místům křesťanské víry a proti křesťanským duchovním v Izraeli,“ prohlásil Herzog.

„To zahrnuje i plivání a znesvěcování hrobů a kostelů,“ dodal prezident, který vyjádřil politování nad nárůstem útoků „zejména v posledních týdnech a měsících“.

„Stát Izrael je odhodlán s tímto jevem skoncovat,“ potvrdil Herzog.

Křesťanští sionisté sehráli důležitou roli při podpoře obnovení prvního židovského státu založeného po dvou tisících letech. Izrael je navíc jednou z mála blízkovýchodních zemí se stabilní a rostoucí křesťanskou menšinou.

V červnu krajně pravicoví židovští aktivisté obtěžovali účastníky na cestě na mesiánský židovský koncert v Jeruzalémě. Protesty přerostly ve výtržnosti, které si vyžádaly zásah policie.

Bentzi Gopstein, zakladatel krajně pravicové náboženské židovské organizace Lehava, násilné protesty zdůvodnil.

„Misionářská konference měla za cíl obrátit Židy od jejich náboženství a pro to není v Jeruzalémě místo. V demokracii musím přijít a demonstrovat,“ řekl tehdy Gopstein.

Organizátoři bohoslužebné akce však popřeli, že by se jednalo o evangelizační akci tohoto večera.

11.07.2023 05:49 Daniel Žingor145Zdroj: All Israel news

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    13. 7. 2023

    Odpovědět

    Ona to také neuvěřitelná ostuda je...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.