Praha Jeruzalém

Ministři rozhodnou o průmyslové zóně severozápadně od Hebronu, výstavbě plynojemu u pobřeží Gazy a dalších ekonomických výhodách.

Channel 13 News v pátek zveřejnil podrobnosti o „úlevných opatřeních“ pro Palestinskou samosprávu (PA), o kterých se politicko-bezpečnostní kabinet chystá jednat na svém nedělním zasedání.

Podle zprávy mají ministři rozhodnout o zřízení průmyslové zóny v palestinském arabském městě Tarqumiyah, severozápadně od Hebronu. Kromě toho budou ministři jednat také o rozvoji „mořského“ zásobníku plynu u pobřeží Gazy.

Během nedělního setkání bude představována řada omezenějších ekonomických výhod, jako je rozložení plateb dluhů, rozšíření provozní doby hraničního přechodu Allenby Crossing a vydávání biometrických pasů.

Diplomatické zdroje řekly pro Channel 13 News, že se očekává také diskuse o otázce obnovení VIP povolení pro vysoké úředníky v Palestinské samosprávě, která byla kabinetem v lednu zrušena poté, co Palestinská samospráva podpořila protiizraelskou rezoluci v OSN.

Nedělní schůzka byla naplánována poté, co obranný výbor doporučil premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, aby podnikl kroky k posílení Palestinské samosprávy, částečně v důsledku její zhoršující se situace.

Minulý měsíc Kan 11 News odhalila, že Palestinská samospráva projednávala možnost vyhlášení finančního bankrotu kvůli obtížné finanční situaci, do které se dostala. Smyslem takového rozhodnutí by bylo úplné uzavření úředních kanceláří PA a obava ze ztráty stability na územích pod její kontrolou.

Finanční dluhy Palestinské samosprávy nabobtnaly ze dvou hlavních důvodů: Izrael si každý měsíc odečte průměrnou částku 40 milionů šekelů z daní, které vybírá jménem Palestinské samosprávy, kvůli vyplácení mezd rodinám teroristů. Mezinárodní finanční pomoc palestinské samosprávě navíc každým rokem neustále klesá.

08.07.2023 09:01 Kristýna Kupková94Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.