Praha Jeruzalém

Eilat Lieberová hovoří o znovuotevření muzea a o tom, že poznání má moc budovat toleranci mezi lidmi.

Od: All Israel News 1. července 2023

Po dlouhém očekávání bylo 1. června otevřeno jeruzalémské Muzeum Davidovy věže, a to po pěti letech intenzivního plánování a shánění finančních prostředků a dalších třech letech realizace rekonstrukcí a nových stavebních úprav, které daly tomuto ikonickému muzeu výraznou tvář.

Eilat Lieberová, ředitelka a hlavní kurátorka muzea, poskytla rozhovor křesťanskému novináři Paulu Calvertovi, v němž hovořila o nejnovějších prvcích muzea a o tom, proč je „skutečným klíčem“ k pochopení historie Jeruzaléma.

Lieberová vysvětlila, že renovace muzea byla nutná, protože samotný objekt po více než třech desetiletích potřeboval opravu a miliony návštěvníků si oblíbenou turistickou atrakci v jeruzalémském Starém městě užívaly.

„Především infrastruktura byla dost stará. A budova, architektura, krásné zdi a věže potřebovaly konzervaci a zachování a chtěli jsme aktualizovat expozici a zapojit naše návštěvníky, zejména mladou generaci, do příběhu Jeruzaléma,“ řekla.

Náklady na projekt renovace činily přibližně 50 milionů dolarů, z nichž polovinu poskytli významní dárci, včetně londýnské nadace Clore Duffield Foundation, nadace Patricka a Liny Drahiových, Keren Hayesod, The Jerusalem Foundation, izraelské vlády a jeruzalémského magistrátu a dalších.

Podle Lieberové muzeum nabízí deset různých galerií, které vyprávějí příběh Jeruzaléma, počínaje úvodem a „věčnou časovou osou Jeruzaléma“, která byla vytvořena pomocí dotykových obrazovek, jimiž se návštěvníci mohou prokousat a objevovat různé události z dějin Jeruzaléma.

„Můžete si prohlédnout krásnou časovou osu s artefakty, které představují různá období města,“ vysvětlila Lieberová a dodala, že nyní jsou k dispozici tři galerie, které se zaměřují na Svátek posvátného města Jeruzaléma, křesťanství a islám.

V muzeu je krásná galerie věnovaná příběhu Davidovy věže, kterou Lieber popsal jako „časovou kapsli“.

„Je to mikrokosmos Jeruzaléma. A můžete zde vidět spoustu nápisů vyprávějících příběh tohoto místa, které bývalo symbolem moci v Jeruzalémě. A nyní je to symbol kultury: Je to muzeum, je to místo setkávání, most mezi komunitami,“ řekla a označila muzeum za „dnes největší výstavu“ o Jeruzalému na světě.

Během rozhovoru Lieberová Calvertovi řekla, že pandemie COVID-19, která začala v Izraeli v roce 2020, byla výzvou, ale také příležitostí k provedení nezbytných vylepšení v objektu, aniž by došlo k narušení provozu hostů. Jednou z hlavních modernizací bylo zpřístupnění muzea všem návštěvníkům.

„COVID byl příležitostí, protože jsme si uvědomili, že nebudeme mít turisty a návštěvníky a mohli jsme projekt urychlit a zaměřit se, víte, na konzervaci. Mohli jsme zkrátit harmonogram ze čtyř let na tři.“

Lieberová popsala Jeruzalém jako „komplikované město – 4 000 let bohaté historie a všechna tři náboženství a samozřejmě všechny kultury, které městu vládly“. Muzeum je podle ní místem, kde lidé mohou skutečně začít chápat a rozvíjet své znalosti o tomto významném městě.

Horní část Davidovy věže, známé jako jeruzalémská citadela, která označuje západní Jaffskou bránu do Starého města, byla v posledních měsících po obavách, že by se mohla zřítit, zcela odstraněna a znovu postavena. Historický význam citadely, neboli minaretu, je po generace symbolem Jeruzaléma a tvoří nedílnou součást komplexu Starého města.

Lieberová během rozhovoru označila renovovaný minaret za „klenot v koruně“ muzea, protože byl ve špatném stavu a podle jejich inženýrů musel být přestavěn.

„Odborníci izraelského úřadu pro starožitnosti – udělali to opravdu rychle a krásně. A minaret teď skutečně přežije pro další generace.“

Modernizované muzeum využívá moderní technologie k obohacení příběhu starověkého Jeruzaléma o nový interaktivní obsah, videomapping a filmovou projekci, což podle ní „pomáhá zachovat krásu prostor, starožitností, aniž by se poškodily spoustou vybavení.“

„Technologie je nástroj,“ řekla Lieberová, který se používá k tomu, aby „historie ožila““, aby byla zapojena mladá generace pomocí projekce a interaktivních médií. Technologie umožňuje hostům proniknout do vrstev informací s bohatým a jedinečným obsahem.

„Chtěli jsme, aby návštěvník byl aktivní, nikoliv pasivní. Můžete se rozhodnout, co chcete hledat a najít,“ řekla.

Izraelští školáci z celé země stále navštěvují Muzeum Davidovy věže, vysvětlila Lieberová.

„Naše vzdělávací centrum v muzeu spolupracuje se všemi komunitami v Jeruzalémě a samozřejmě v Izraeli. Máme arabské oddělení. Máme ultraortodoxní oddělení, protože Jeruzalém patří všem,“ dodala.

„Před COVIDem jsme měli 600 000 návštěvníků ročně,“ dodala. „Turistický ruch v Izraeli ještě není stoprocentní, ale doufám, že se svět vzpamatuje.“

Lieberová potvrdila, že muzeum stále provozuje svou oblíbenou venkovní světelnou show téměř každý letní večer a dvakrát až třikrát týdně během zimní sezóny.

Noční spektákl je venkovní světelná a zvuková show, která diváky pomocí důmyslného inovativního systému laserové projekce zavede na tisíciletou historickou cestu. Představení oživuje svaté stavby, vládu králů a královen, kteří povstali a padli, a armády, které v průběhu staletí bojovaly o Jeruzalém.

Lieberová uvedla, že se těší na slavnostní otevření zbrusu nového vstupního pavilonu muzea, který by měl být dokončen v listopadu, spolu s novou galerií pro současnost.

Jako ředitelka Muzea Davidovy věže od roku 2012 Lieberová doufá, že poskytování poznatků o městě Jeruzalém poskytne základ pro dialog, toleranci a respekt.

„Čím více toho o druhém víte, tím více ho můžete respektovat, i když s ním nemusíte souhlasit. Ale tady v Davidově věži věříme, že poznání je velkou silou pro budování dialogu a tolerance.“

02.07.2023 05:35 Daniel Žingor111Zdroj: All Israel news

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.