Praha Jeruzalém

Rabín Pinchas Goldschmidt opustil Rusko na začátku války s Ukrajinou a vyzval ostatní Židy, aby ho následovali.

Od: Israel National News 1. července 2023, 23:02

Agentura Interfax v pátek informovala, že moskevské ministerstvo spravedlnosti prohlásilo rabína Pinchase Goldschmidta za „zahraničního agenta“.

V prohlášení ministerstvo uvedlo, že rabín Goldschmidt šíří „nepravdivé informace o rozhodnutích veřejných orgánů Ruské federace a jejich politice“ a vyjadřuje nesouhlas s ruskou válkou na Ukrajině.

Devětapadesátiletý rabín Goldschmidt se narodil a vyrůstal ve Švýcarsku. Od roku 2011 působí ve funkci předsedy Konference evropských rabínů. V loňském roce opustil Rusko a v současné době žije v Izraeli. Dříve působil jako moskevský rabín.

Začátkem tohoto roku rabín Goldschmidt pro deník The Guardian uvedl, že „hněv a nespokojenost mas“ kvůli společenským těžkostem v Rusku způsobeným válkou na Ukrajině bude připsána na vrub židovské komunity.

„Když se podíváme zpět do ruské historie, kdykoli byl politický systém v nebezpečí, viděli jste, jak se vláda snaží přesměrovat hněv a nespokojenost mas na židovskou komunitu,“ řekl. „Viděli jsme to v carských dobách i na konci stalinského režimu.“

A dodal: „Jsme svědky rostoucího antisemitismu, zatímco Rusko se vrací k novému druhu Sovětského svazu a krok za krokem se opět stahuje železná opona. Proto si myslím, že nejlepší možností pro ruské Židy je odejít.“

02.07.2023 05:14 Daniel Žingor135Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.