Praha Jeruzalém

Mluvčí Národní bezpečnosti Bílého domu John Kirby řekl, že uvolnění 6 miliard dolarů Íránu v rámci dohody o výměně vězňů bude přísně kontrolováno.

Mluvčí Národní bezpečnosti Bílého domu John Kirby v pátek vyjádřil opatrnost ohledně dohody s Íránem, která by znamenala propuštění pěti uvězněných Američanů Islámskou republikou výměnou za uvolnění 6 miliard dolarů z příjmů z ropy na nákup životně důležitého zboží, uvedl The Hill.

Kirby uvedl, že „dohoda není uzavřena“ a že probíhají aktivní diskuse o tom, jak přivést pět Američanů domů.

Kirby také obhajoval dohodu před kritikou republikánů a řekl, že uvolnění 6 miliard dolarů na nákup potravin, léků a lékařského vybavení, které nemá dvojí vojenské použití, bude přísně kontrolováno.

„Byl by nutný přísný proces due diligence, a zároveň by byly využity standardy s přispěním amerického ministerstva financí,“ řekl podle The Hill novinářům na briefingu.

Írán splnil první krok dohody a přesunul ve čtvrtek pět Američanů do domácího vězení. Mezi propuštěné do domácího vězení patřil Siamak Namazi, který dostal 10 let vězení za „spolupráci s nepřátelskými státy“; Emad Sharghi, který byl v roce 2020 odsouzen k 10 letům vězení na základě obvinění ze špionáže; a Morad Tahbaz, zatčen v roce 2018 a odsouzen na 10 let na základě obvinění ze špionáže.

Američtí představitelé uvedli, že součástí dohody jsou také další dva Američané, jejichž jména nebyla z důvodu respektování soukromí zveřejněna.

6 miliard dolarů, které budou uvolněny Íránu, pochází z íránských ropných zisků v jihokorejských bankách, které byly zmrazeny v roce 2019 po rozhodnutí Trumpovy administrativy zrušit výjimky pro některé země na nákup ropy z Íránu, když se na něj vztahovaly americké sankce.

Cílem tohoto kroku bylo pokusit se o bankrot Teheránu a snížit jeho vývoz ropy na nulu, což je součást kampaně „maximálního tlaku“ bývalé administrativy, která zahrnovala odstoupení bývalého prezidenta Trumpa od jaderné dohody s Íránem.

Bidenova administrativa údajně převede tyto prostředky na bankovní účet v Kataru kontrolovaný katarskou vládou, která bude regulovat íránské nákupy.

Ministr zahraničí Antony Blinken se k dohodě ve čtvrtek vyjádřil a řekl, že „v žádném případě a v žádném ohledu Írán neobdrží žádné úlevy od sankcí“.

„Spojené státy budou nadále prosazovat všechny své íránské sankce,“ prohlásil.

Navzdory spekulacím, že by nová dohoda s Íránem mohla vést k rozhovorům o návratu k jaderné dohodě z roku 2015, Kirby v pátek uvedl, že administrativa se na rozhovory o obnovení jaderné dohody nezaměřuje.

„Kdyby Írán znovu podnikl kroky k deeskalaci s ohledem na své jaderné ambice, bylo by to všechno k dobru,“ řekl. „Nevedeme aktivní jednání s Íránem, podobně ani nejednáme o dohodě s Íránem, nejsme v aktivním jednání o jaderném programu. Ale určitě by takové kroky, pokud by měly být pravdivé, byly vítány.“

Írán podepsal jadernou dohodu známou jako Společný komplexní akční plán (JCPOA) se světovými mocnostmi v roce 2015. V roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump od dohody odstoupil a znovu uvalil sankce na Teherán.

Írán reagoval na Trumpovo odstoupení od jaderné dohody z roku 2015 omezením dodržování dohody. Bidenova administrativa se však snažila k dohodě vrátit a vedla nepřímé rozhovory s Íránem o návratu k dodržování.

Zatímco rozhovory byly v září pozastaveny poté, co se stranám nepodařilo dosáhnout dohody o vyšetřování íránských jaderných aktivit MAAE, nedávné zprávy naznačovaly, že USA a Írán vedly nepřímé rozhovory o nové dohodě.

Později Blinken popřel, že by bylo dosaženo dohody mezi Bidenovou administrativou a íránskou vládou o íránském jaderném programu.

„Žádná dohoda se nerýsuje, i když jsme nadále ochotni zkoušet jiné diplomatické cesty,“ řekl Blinken.

V pátek The Wall Street Journal uvedl, že Írán výrazně zpomalil tempo, kterým hromadí obohacený uran téměř zbrojní kvality, což by mohlo být vnímáno jako gesto pro USA před možným návratem k rozhovorům o jaderné dohodě.

Autor: Elad Benari, 12. srpna 2023

12.08.2023 11:11 Kristýna Kupková48Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.