Praha Jeruzalém

Ultraortodoxní strany hrozí, že budou hlasovat proti jednostranné reformě.

Od: All Israel News 15. srpna 2023

Šéfové haredim ultraortodoxních stran Šas a Sjednocený judaismus Tóry (UTJ) požadují, aby premiér Netanjahu zastavil soudní reformu a pokračoval v legislativě pouze na základě širokého konsenzu, informoval v úterý odpoledne izraelský Channel 12.

Vedení obou haredim stran údajně dospělo k závěru, že újma na jejich postavení v širší veřejnosti je větší než případný prospěch, který by jim reforma mohla přinést.

Po červencovém přijetí zákona o přiměřenosti začali údajně haredim představitelé dávat najevo, že chtějí uklidnit nálady v izraelské veřejnosti a obnovit snahu o dosažení dohody s opozicí.

Navzdory nedávným Netanjahuovým prohlášením, že návrh zákona o reformě soudního výběrového výboru bude posledním reformním zákonem v oblasti soudnictví, ultraortodoxní strany až dosud trvaly na přijetí nového zákona o národní službě a jeho ochraně před soudním přezkumem prostřednictvím zrušovací klauzule, která byla součástí reformních plánů.

Zdá se, že je zviklala hesla protireformních protestů, která útočila na haredim strany, a nedávná setkání s ministrem obrany a veliteli IDF, kteří podrobně popsali dopady, jež by další reformní zákon měl na bojeschopnost armády.

Vedení Šasu a UTJ se proto rozhodlo hlasovat proti jakémukoli budoucímu plánu na uzákonění reformních zákonů v oblasti justice a požadovalo, aby premiér Netanjahu vyhlásil neomezené zmrazení reformy a jednal o dosažení dohody s opozicí.

Na otázku, jak by ultraortodoxní strany reagovaly, kdyby ministr spravedlnosti a hlavní architekt soudní reformy Jariv Levin pohrozil rezignací, odpověděl jeden z představitelů UTJ pro Channel 12: „Nejsme jeho mateřská školka, doposud jsme byli jeho jednáním pouze poškozeni, ať tedy odstoupí“.

Minulý týden All Israel News informovaly, že UTJ usiluje o to, aby zákon o národní službě, který má stanovit podmínky vynětí ultraortodoxních mužů z odvodu do IDF, byl schválen přidáním omezené zrušovací klauzule.

Izraelský zákon o národní službě v současnosti určuje roční příděl ultraortodoxních odvedenců do Izraelských obranných sil.

Zákon také určuje právní důsledky, včetně sankcí, pro ješivy (náboženské studijní školy), které neumožňují přijmout dostatečný počet studentů, aby příděly naplnily.

16.08.2023 05:18 Daniel Žingor96Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.