Praha Jeruzalém

Zdroje Sjednoceného judaismu Tóry uvedly, že mají pocit, že Netanjahu podkopává dohody s nimi a pracuje na zákonu, který neobstojí před soudním přezkumem.

Od: All Israel News 14. srpna 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajně oslovil ultraortodoxní strany včetně Šasu a Sjednoceného judaismu Tóry (UTJ), aby s nimi projednal zmírnění návrhu zákona pro příští zasedání Knesetu.

Podle nedělní zprávy zpravodajského serveru Israel Hayom Netanjahu požádal o zmírnění zákona a jeho přijetí pouze se širokou podporou a bez přehlasovací klauzule.

Podle izraelských médií Netanjahu usiluje o přijetí zákona, který by snížil věk pro osvobození od odvodu na 21 let.

Zatímco vůdce Šasu Aryeh Deri byl údajně ochoten na zmírnění přistoupit, vůdci UTJ Jicchak Goldknopf a Moše Gafni nejsou ochotni k žádným ústupkům.

„Žádné jiné řešení neprojde a do té doby se nic jiného nestane. Požadujeme překlenovací klauzuli k návrhu zákona,“ řekl údajně Goldknopf.

Ultraortodoxní strany vznášejí další požadavky.

Minulý měsíc předložili poslanci UTJ v Knesetu návrh zákona, který by studium na ješivě (židovské náboženské škole) postavil na roveň vojenské službě tím, že by ho prohlásil za základní státní hodnotu.

Zákonodárci se také pokusili učinit z tohoto zákona základní zákon, což by teoreticky ztížilo jeho zrušení Nejvyšším soudem, neboť neexistuje precedens pro zrušení základního zákona.

Opoziční zákonodárci rychle protestovali a Likud oznámil, že se návrh zákona nedostane do fáze hlasování.

Ultraortodoxní strany byly hlavními zastánci přehlasovací klauzule, která umožňuje Knesetu přehlasovat rozhodnutí Nejvyššího nebo Vrchního soudu prostou většinou.

Zatímco mnohá izraelská média předpokládala, že ultraortodoxní strany chtějí přehlasovací klauzuli proto, aby překonaly rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zrušil koaliční návrh zákona, zdroje z UTJ sdělily deníku Israel Hayom, že přehlasovací klauzuli považují za nezbytnou soudní reformu pro jiné zákony.

Ultraortodoxní jsou rovněž silnými zastánci zákona o normě přiměřenosti, který by jim podle jejich názoru spolu s přehlasovací klauzulí umožnil přijímat zákony příznivější pro jejich voliče bez obav, že budou při soudním přezkumu zrušeny.

Tyto zdroje rovněž sdělily deníku Israel Hayom, že očekávají, že Netanjahu splní koaliční dohody, zejména návrh zákona.

„Dosud jsme tiše vyčkávali, ale Netanjahu ví, že kvůli tomuto zákonu jsme vstoupili do koalice a že bude muset projít letos v zimě.“

Zdroje z UTJ uvedly, že mají pocit, že Netanjahu podkopává dohody s nimi a pracuje na zákonu, který neobstojí před soudním přezkumem. Ultraortodoxní strany nechtějí riskovat a požadují ochranu, jako je například klauzule o přehlasování.

15.08.2023 05:29 Daniel Žingor126Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.