Praha Jeruzalém

Dvě íránské novinářky stráví zhruba měsíc za mřížemi poté, co byly odsouzeny za „spiknutí“ a „spolčení“.

Autor: Elad Benari 4. září 2023 4:18

Dvě íránské novinářky stráví v rámci tříletého částečně podmíněného trestu za „spiknutí“ a „spolčení“ za mřížemi přibližně měsíc, informovala v neděli agentura AFP s odvoláním na místní média.

Podle rozsudku si Negin Bagheriová a Elnaz Mohammadiová odsedí ve vězení jednu čtyřicetinu trestu, tedy necelý měsíc, uvedl jejich právník Amir Raisian pro reformistický deník Ham Mihan, kde Mohammadiová pracuje.

„Zbývající doba je podmíněně odložena na pět let“, během nichž budou muset absolvovat „školení o profesní etice“ a „bude jim zakázáno opustit zemi“, vysvětlil právník.

Raisian neupřesnil, zda se lze proti rozsudku odvolat, a ve zprávě nejsou podrobně uvedena obvinění vznesená proti reportérkám.

Mohammadíové sestra Elahe, která rovněž pracuje pro Ham Mihan, je ve vězení od září 2022 poté, co informovala o pohřbu dvaadvacetileté Mahsy Aminiové, která zemřela ve vazbě kvůli údajnému porušení pravidel oblékání.

Aminiové smrt vyvolala několikaměsíční celonárodní protesty. Vládní zásah proti demonstracím vyústil ve stovky mrtvých, včetně desítek příslušníků bezpečnostních složek, a tisíce zatčených.

Zahraniční skupiny pro ochranu práv informovaly o četných zatčeních před výročím smrti Aminiové.

Bagheriová pracuje pro nezávislé noviny Haft-e Sobh.

Írán v uplynulém roce rovněž zasáhl proti novinářům, kteří o Amíniové případu informovali. Od loňských celonárodních protestů íránské úřady vyslechly nebo zatkly více než 90 novinářů.

Protesty na začátku letošního roku po jejich potlačení z velké části utichly. V červenci íránské úřady oznámily novou kampaň, jejímž cílem je přinutit ženy nosit islámský šátek. Po tomto oznámení se do ulic vrátila mravnostní policie.

V dubnu íránské úřady oznámily, že na veřejných místech a dopravních tepnách budou instalovány kamery, které budou identifikovat a postihovat nezahalené ženy.

04.09.2023 05:49 Daniel Žingor48Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.