Praha Jeruzalém

Průlom ukončil měsíce napětí, podle představitele MZV si Izrael hluboce váží podpory evangelikálů.

Autor: Joel C. Rosenberg 14. září 2023

JERUZALÉM, IZRAEL – Napjatá a frustrující patová situace mezi izraelským ministerstvem vnitra a třemi křesťanskými sionistickými skupinami, které zde sídlí, byla konečně vyřešena pozitivně.

V srpnu ALL ISRAEL NEWS informovaly, že se ministerstvo vnitra „náhle obrátilo proti proizraelským evangelikálním organizacím působícím v zemi a hrozí, že ochromí jejich důležitou činnost“.

„Konkrétně ministerstvo vnitra – v současnosti vedené ministrem Moše Arbelem, ultraortodoxním rabínem a poslancem Knesetu, který je členem náboženské politické strany Šas – přestalo vydávat duchovenská víza pro zaměstnance pracující v Mezinárodním křesťanském velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) a podobných křesťanských sionistických skupinách,“ poznamenali jsme.

Přitom jsme také poznamenali, že není jasné, zda problém pochází z nejvyšších míst, nebo od úředníků na střední úrovni v oddělení, kteří operují svými předsudky.

Poté, co se více než rok snažila situaci vyřešit v zákulisí, se jedna organizace – ICEJ – rozhodla zveřejnit a doufala, že upozorní a tím pohne vyšší vládní úředníky k zásahu, který by patovou situaci vyřešil.

Dr. Juergen Buehler, předseda ICEJ, řekl ALL ISRAEL NEWS, že „situace, které v současné době čelíme ve vztahu k ministerstvu vnitra, je bezprecedentní. Znemožnila nám efektivně plnit naše poslání, kterým je zastávat se Státu Izrael a podporovat ho.“

Problém se naštěstí nakonec podařilo vyřešit.

„SETKÁNÍ NEMOHLO BÝT LEPŠÍ“

Ejal Siso, nový generální ředitel Správy obyvatelstva v rámci ministerstva vnitra, se tento týden setkal s vysokými představiteli tří předních světových křesťanských sionistických organizací se sídlem v Izraeli.

Setkání se zúčastnil také Calev Myers, právní poradce skupiny.

„Setkání nemohlo být lepší,“ řekl Myers ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru pro ALL ISRAEL NEWS.

„Generální ředitel během setkání několikrát zopakoval, jak si Izrael těchto křesťanských sionistických organizací váží a jak jsou důležité pro izraelskou vládu a diplomatickou práci a postavení ve světě,“ řekl Myers.

„Několikrát se také omluvil za to, že organizace mají pocit, že vláda změnila svou politiku a ztížila jim získání víz,“ poznamenal Myers a citoval Sisa, který to skupinám řekl: „Vážíme si vás. Je nám to líto. Co pro vás můžeme udělat?“

„Jsem velmi rád, že vláda vyjasnila svůj postoj a rozhodla se zachovat status quo, který je výhodný pro tyto evangelikální organizace, které jsou nejlepšími zastánci Izraele ve světě,“ dodal Myers.

KŘESŤANSKÉ SIONISTICKÉ SKUPINY JSOU VDĚČNÉ, ŽE SE PATOVÁ SITUACE VYŘEŠILA BEZ SOUDNÍ BITVY

„Pan Siso ujistil zástupce Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém, Mostů pro mír a Křesťanských přátel Izraele, že v politice státu Izrael vůči křesťanským sionistickým organizacím nedošlo k žádné změně, a dodal, že jejich přítomnost v zemi je vřele vítána a jejich podpora Izraeli je oceňována,“ poznamenal ve čtvrtečním pozdně odpoledním tiskovém prohlášení David Parsons, viceprezident ICEJ.

„Bylo dohodnuto, že dřívější ujednání z roku 2020 týkající se víz, která mají tyto tři křesťanské organizace k dispozici, bude ministerstvo vnitra zachovávat až do doby, než budou schváleny případné nové předpisy, které budou odpovídat dlouhodobým personálním potřebám organizací,“ dodal Parsons.

V tiskové zprávě zaznělo povzbuzení, které Myers ze setkání cítil.

„Křesťanské organizace vyjádřily panu Sisovi vděčnost za vysvětlení a velmi pozitivní přístup k jejich práci ve prospěch Izraele.“

Skupiny zvažovaly, že podají žalobu k soudu na ministerstvo vnitra za porušení písemných dohod, podle nichž jim bude přidělena roční kvóta víz pro duchovní.

Vyřešení této záležitosti naštěstí znamená, že právní kroky nebudou nutné.

15.09.2023 04:06 Daniel Žingor107Zdroj: All Israel news

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    15. 9. 2023

    Odpovědět

    Je zajímavé, jak se po změně politckých poměrů - tedy nástup této zajímavé vlády promítl v nárůstu agresivity. Faktické, dokumentační a verbální. Takto šikanovat přátele, zapálené křesťany, kteří často nesou vlastní kůži na trh ve prospěch státu Izrael, to je vrchol. Nyní se vše jakoby urovnalo, ale do jaké míry je to upřímné a do jaké jen projev úsloví, že účel světí prostředky? Tedy no dobře, jsou na naší straně, tak je ještě budeme chvíli trpět?

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.