Praha Jeruzalém

Premiér na půdě OSN popsal mimořádnou vizi míru pro region a svět.

Autor: Fiamma Nirensteinová, JNS, 26. září 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je zpět, ať už ve svém publiku vzbuzuje obdiv, nebo hněv, lásku, nebo nenávist.

Minulý týden dal premiér jasně najevo, že nyní nastal čas Netanjahuova míru.

Z pódia Organizace spojených národů Netanjahu oznámil světu novou cestu, která se zrodila z míru ukovaného Spojenými státy, Saúdskou Arábií a Izraelem.

Tato cesta byla dlouho předmětem tajných jednání. Pak se dostala na veřejnost při Netanjahuově setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Nakonec saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán (MBS) sdělil světovým médiím, že se mírová dohoda přibližuje „každým dnem“.

V roce 2012 Netanjahu vystoupil v OSN s kresbou bomby a červeným fixem. Tím druhým označil červenou linii, za kterou by Írán obohatil dostatek uranu k výrobě jaderné zbraně. Varoval, že Izrael to nikdy nedopustí, a vzkázal světu, aby to nedopustil.

Tentokrát Netanjahu opět hovořil o Íránu a hájil zoufalý íránský lid, jehož lidská práva jsou denně porušována zločineckým režimem mulláhů. Odvolával se přitom na jadernou hrozbu, jak měl. Využil však tohoto označení k demonstraci jiného cíle: míru.

Nakreslil čáru naděje přes celý Blízký východ, od Asie po Afriku a přes Středozemní moře až do Evropy. Byl to geopolitický projekt, jehož středobodem byl Izrael. Vyjadřovala sen o stabilitě, blahobytu a přátelství; vizi tří kontinentů propojených ekonomikou a inovacemi, které konečně dokážou porazit temnou osu, jež se spojila, aby zaútočila na demokracii a lidskost.

Pro Netanjahua je to více než sen: Je to praktická strategie. Zdá se, že ji Biden, zoufale toužící po místě v dějinách, přijal.

Ano, Netanjahu se musí vymanit z domácích problémů. Čelí opozici, která ho chce politicky zničit a pokusí se o to za každou cenu, i kdyby tou cenou měla být revoluční změna místa Izraele v regionu a ve světě.

Levice již začala kritizovat vznikající mírovou dohodu se Saúdy, zejména možný souhlas s civilním saúdským jaderným programem. To je však irelevantní. Pokud MBS chce jaderný program, nemusí ho realizovat prostřednictvím dohody s Izraelem a USA, vždy může jít za Ruskem a Čínou. Je lepší to udělat mírovou cestou než konfliktem.

Ano, palestinská otázka je stále problémem, ale vznikající dohoda naznačuje, že veto Palestinců v mírovém procesu je již mrtvé. Netanjahu nicméně zachoval v této otázce umírněný tón, přičemž stále zdůrazňoval podněcování, antisemitismus a využívání prostředků pomoci k financování terorismu ze strany šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

Přesto Netanjahu světu sdělil, že Palestinci by měli být součástí mírového procesu, ačkoli se vyhnul starým klišé typu „dva státy pro dva národy“. Ví, že mírové paradigma bylo převráceno naruby: Palestinci jsou ochotni dosáhnout kompromisu.

Netanjahu však šel dál než k regionálním dohodám. Předkládá myšlenku nového světa; vizi demokracie, umělé inteligence a dokonce budoucnosti lidstva ve vesmíru. Pro něj už nebe není limitem. Pokud je cíl tak velký, lze si představit, že Netanjahu bude o mír se Saúdy usilovat společně s USA, i kdyby to v krajním případě znamenalo nutnost sestavit novou vládu nebo uspořádat nové volby.

Vzpoura proti soudní reformě přiváděla do ulic masy občanů po celé měsíce, ale Netanjahu nyní obrátil list. Zformuloval vizi, která je větší než vize jeho nepřátel: Netanjahu má vizi míru a technologických inovací pro celý svět. To jsou nejnaléhavější problémy naší doby, nikoli domácí hádky o strukturu izraelské vlády.

Netanjahu opět postavil Izrael do středu mezinárodní arény. Tento úspěch bude obtížné zpochybnit kvůli provinční opozici jeho domácích nepřátel.

Pravdou je, že Izrael je opět důležitý. Byl to Netanjahu, kdo ho učinil důležitým. Kdo se to snaží popírat ve jménu anti-Bibiovské nenávisti, není nic jiného než poraženec.

Fiamma Nirensteinová byla v letech 2008-13 poslankyní italského parlamentu, kde působila jako místopředsedkyně zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

27.09.2023 06:30 Daniel Žingor268Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.