Praha Jeruzalém

Podle bývalého amerického ministra zahraničí je normalizační dohoda pravděpodobnější za vlády republikánů.

Od: World Israel News, 27. září 2023

Bývalý americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který hrál klíčovou roli při zprostředkování Abrahámských dohod za Trumpovy vlády, uvedl, že normalizační dohoda mezi Saúdskou Arábií a Izraelem by byla „nemožná“, pokud by odvisela od vzniku palestinského státu.

„Je nemožné si představit dvoustátní řešení se současným palestinským vedením, které podporuje terorismus, bere peníze od Íránu a platí svým občanům za vraždění Izraelců,“ řekl Pompeo listu The Jerusalem Post.

„Je velmi obtížné si představit, jak by bylo možné uzavřít dohodu právě s těmi vůdci, kteří odmítli každou rozumnou nabídku, která jim byla předložena,“ dodal.

Jeho poznámky přišly den poté, co Ramalláh navštívil Nayef al-Sudairi, první saúdskoarabský velvyslanec při Palestinské samosprávě. Během své návštěvy al-Sudairi zdůraznil, že zřízení palestinského státu s východním Jeruzalémem jako hlavním městem je základním prvkem jakékoli připravované dohody s Izraelem. „Arabská mírová iniciativa je ústředním bodem jakékoli připravované dohody,“ potvrdil al-Sudairi.

Arabská mírová iniciativa Saúdské Arábie, ratifikovaná Ligou arabských států v roce 2002, nařizuje úplné stažení Izraele z Judska a Samaří a Golanských výšin a vyzývá k vytvoření palestinského státu s východním Jeruzalémem jako jeho hlavním městem. Usiluje také o „spravedlivé řešení“ otázky palestinských uprchlíků, což by ve většině verzí znamenalo konec židovského státu demografickými prostředky.

Premiér Benjamin Netanjahu při diskusi o možné normalizaci vztahů se Saúdskou Arábií na Valném shromáždění OSN trval na tom, že „nesmíme dát Palestincům právo veta při uzavírání nových mírových smluv s arabskými státy“. Naznačil, že Palestinci by sice mohli mít z širšího míru značný prospěch, ale „neměli by mít právo veta nad tímto procesem“.

Saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán v rozhovoru pro Fox News zdůraznil důležitost řešení palestinské otázky. Prohlásil: „Musíme se podívat, kam se dostaneme. Doufáme, že dospějeme k místu, které usnadní život Palestincům a získá Izrael jako hráče na Blízkém východě.“

Pompeo zůstal optimistický ohledně americké podpory normalizační dohody bez ohledu na politickou příslušnost amerického prezidenta. Ujistil, že bezpečnostní vztahy mezi Spojenými státy, Saúdskou Arábií a Izraelem jsou v souladu s americkými zájmy. Pompeo nicméně vyslovil názor, že mír by mohl být „snáze dosažitelný s republikánským prezidentem“, a to s odkazem na společné vnímání Íránu jako hlavní hrozby v regionu.

Pokrok v Abrahámských dohodách přičítal tomu, že Trumpova administrativa uznává Izrael jako klíčového demokratického spojence v regionu a Írán jako hlavního sponzora terorismu. „Když izolujeme Írán, region se stane mírumilovnějším a více prosperujícím,“ uzavřel Pompeo.

29.09.2023 05:34 Daniel Žingor290Zdroj: World Israel News

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    2. 10. 2023

    Odpovědět

    Tomu nerpozumím. Takže kdyby nějak vznikl stát pro palestinské Araby tak to značí, že by mezi Saudy a Izraelci nemohlo vzniknout něco pozitivního? Tomu nerozumím. Není to chyba v překladu?

    • Daniel Žingor

      4. 10. 2023

      Odpovědět

      „Je nemožné si představit dvoustátní řešení se současným palestinským vedením, které podporuje terorismus, bere peníze od Íránu a platí svým občanům za vraždění Izraelců,“

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.