Praha Jeruzalém

Nyní, když nad námi všemi visí stín války, si již nemůžeme dovolit luxus „slušnosti“ nebo „vyváženosti“. Nyní je čas říkat pravdu. Musíme začít nahlas říkat to, o čem v hloubi duše víme, že je pravda.

Autor: Elie Mischel 27. října 2023

Ze’ev Jabotinskij jednou popsal rozhovor s Dr. Maxem Nordauem, Herzlovým partnerem při zakládání sionistického hnutí. Frustrován pasivitou židovského národa v době, kdy bylo zoufale zapotřebí, aby Židé dosáhli své vlasti, se Nordaua zeptal, jak je možné, že Židé nic nedělají. Nordau mu vysvětlil: „Židé se neučí rozumem, ale z katastrof. Nekoupí si deštník jen proto, že vidí na obloze mraky, počkají až promoknou a dostanou zápal plic – pak se rozhodnou.“

My Židé jsme v dobrém i zlém zatvrzelý národ. Naše tvrdohlavost je zdrojem naší síly a klíčem k našemu přežití. Zároveň to však znamená, že jsme často pomalí žáci, kteří lpí na ideologiích a iluzích, jež byly dávno rozbity ošklivou realitou tohoto stále ještě nevykoupeného světa.

Náboženští Židé nejsou výjimkou. „Kdo je slepý, ne-li můj služebník, a hluchý jako můj posel, kterého pošlu?“ (Izajáš 42,19).

I poté, co 7. říjen odhalil odporné zlo našich nepřátel a jejich příznivců milujících genocidu po celém světě, příliš mnoho z nás odmítá vyvodit logické a nezbytné závěry. Nyní, když nad námi všemi visí stín války, si však již nemůžeme dovolit luxus „slušnosti“ nebo „vyváženosti“. Nyní je čas říkat pravdu. Musíme začít nahlas říkat to, o čem v hloubi duše víme, že je pravda.

Imaginární „nevinní Palestinci“

Několik týdnů před 7. říjnem mi přes WhatsApp napsal jeden můj dobře naladěný přítel – říkejme mu Daniel – který žije v New Yorku:

„Neobviňuji Palestince obecně, spíše jejich vedení a další ‚spojence‘, kteří je nechali v situaci, kdy kromě terorismu nemají moc jiných možností, jak fandit… V jakou alternativu může průměrný Palestinec věřit pro své děti?… Vůdci jsou odpad a teroristé jsou odpad, ale je spousta lidí, kteří prostě chtějí lepší život pro své děti, a jedinou možností, kterou vidí jako možnou, je ozbrojený odpor. Není to takový rozdíl oproti tomu, jak jsme to viděli ještě nedávno. To ale neznamená, že je to správné, je to prostě normální a my bychom se měli snažit poskytnout lepší alternativu, protože nikdo jiný to nedělá…“

Od 7. října Daniel jen utvrdil svůj názor, že většina Palestinců jsou dobří lidé, kteří jen chtějí lepší život pro své rodiny. Když moje rodina utíkala do našeho protiatomového krytu, četl jsem od něj další texty, v nichž tvrdil, že na vině je pouze Hamás a další teroristické skupiny.

Chápu touhu tomu věřit. Měl jsem doma arabské dělníky a alespoň někteří z nich se mi zdáli přátelští. Chceme věřit, a já nejsem výjimkou, že Palestinci jsou dobrý národ ovládaný zlými teroristy. Kéž bychom je mohli osvobodit od jejich vedení!

Uvažovat o alternativě – že jsou vinni oni sami – je pro dobré Židy děsivé a těžko vstřebatelné. Židé jsou vychováváni k laskavosti a milosrdenství; je pro nás těžké uvěřit, že průměrné palestinské matky a otcové vychovávají své děti k nenávisti a vraždění Židů jen proto, že jsou Židé. Jsme zvyklí dívat se dovnitř, obviňovat sami sebe. A tak se Daniel přesvědčil o uklidňujícím vyprávění, že většina Palestinců je nevinná.

Ale teď není čas na zbožná přání. Náš život závisí na tom, zda se na svět díváme jasně a zda se díváme zlu do očí. Když žijete v Judeji jako já, obklopeni statisíci Arabů, není to žádná nadsázka. A v těchto dnech, kdy masové davy Palestinců a jejich příznivců volají po genocidě Židů po celé Americe, ohrožují bludné perspektivy, jako je Danielova, i životy amerických Židů.

Kdo jsou doopravdy tito „nevinní“ Palestinci?

Teroristé z Hamásu nepadají z nebe. Teroristé Hamásu – a podle zpráv se jich v tunelech v Gaze skrývá přes 40 000 – byli vychováni a vzděláni ve společnosti mužů, žen a dětí, která je posedle zaměřena na vraždění Židů a vymazání Izraele z mapy.

Jaká kultura produkuje tisíce mužů, kteří se hrdě natáčejí na video, jak znásilňují dospívající dívky, než je popraví? Jaká společnost oslavuje vrahy dětí, kteří pálí těla svých dětských obětí a korunují je jako hrdiny? Teroristé nejsou provinilá menšina, která terorizuje nevinnou většinu. Nejsou to „osamělí herci“, ale spíše poslové a zástupci svého národa – stejně jako já jsem zástupcem a poslem židovského národa.

V roce 2006 v demokratických volbách získal Hamás – teroristická skupina, jejíž charta otevřeně vyzývá ke genocidě Židů a likvidaci Izraele – většinu 74 ze 132 křesel v Palestinské zákonodárné radě. Podle průzkumu Washingtonského institutu z července letošního roku se 57 % Palestinců v Gaze vyjádřilo o Hamásu pozitivně, a to navzdory zkáze, kterou v pásmu Gazy způsobil. Hamás je nepochybně vyvoleným a preferovaným vůdcem obyvatel Gazy.

Velká většina Palestinců podporuje terorismus a vraždění Židů, což bylo opakovaně prokázáno průzkumy. Po letošní vraždě židovských bratrů Hallela a Yagela Yanivových v Huwaře ukázal průzkum Palestinského centra pro výzkum politiky a vyšetřování (PCPSR), že 71 % Palestinců uvedlo, že vraždy podporuje. Další průzkum PCPSR ukazuje, že v poměru 58 % ku 20 %,

Palestinci by dali přednost obnovení intifády. „Od řeky k moři“ není heslo Hamásu. Je to palestinské heslo. To jsou ti „nevinní“ Palestinci, o kterých neustále slyšíme v médiích!

Pokud vás však čísla nedojímají, zvažte následující: Od 7. října izraelské úřady zadržely a vyslechly více než 4 000 gazanských Arabů, kteří měli pracovní víza v Izraeli a pracovali v obcích, kde teroristé z Hamásu páchali svá nelidská zvěrstva. Tito „obyčejní Palestinci“ jsou lidé, kteří poskytovali Hamásu potřebné zpravodajské informace. Existují zprávy o tom, že bývalí pracovníci zmapovali komunity, do kterých vtrhli, a identifikovali domy bezpečnostních pracovníků, které rodiny měly psy, a dokonce i to, kolik dětí žilo v jednotlivých domech.

Washington Free Beacon informoval o davu obyčejných Palestinců, kteří se 7. října spontánně připojili k vraždění, znásilňování a únosům nevinných Židů. Tisíce gazanských civilistů vtrhly do izraelských měst na pomoc Hamásu, kde stínaly hlavy židovským dětem a znásilňovaly židovské ženy. To je skutečnost, kterou potvrdil mluvčí IDF Jonathan Conricus.

Gadi Yarkoni, který byl zvolen starostou regionální rady Eškol za středolevou stranu Modrá a bílá, přišel během války v Gaze v roce 2014 o nohy při minometném útoku. Jeho idealismus byl otřesen: „Druhá vlna Arabů, která přišla do země, byla stejně krutá jako teroristé z první vlny. Viděli jsme, že to nebyl jen Hamás, kdo nás přišel vyvraždit. Byli to všichni obyvatelé Gazy, včetně lidí, kteří pracovali v našich kibucech.“

V izraelských Channel 12 news reagoval Jarkoni na tvrzení televizní moderátorky, že většina Palestinců je nevinná, slovy: „Změnil jsem se. Nemluvím jako vy. Nevím, co se děje s našimi rukojmími a pohřešovanými lidmi. Jejich rodiny pláčou a lidé v Gaze, o kterých jsme si kdysi mysleli, že jsou dobří, jsou za to zodpovědní. Nejde jen o Hamás a Islámský džihád. Tito obyčejní lidé z Gazy unesli naše občany.“

„Ubohé matky“ z Gazy nejsou nevinné. Novinář Jotam Confino informoval o teroristovi Hamásu, který v den útoku volal své matce. „Vlastníma rukama jsem zabil deset Židů. Používám telefon mrtvé Židovky, abych ti teď zavolal.“ Jeho matka mu odpověděla: „Ať tě Bůh ochraňuje.“

Ačkoli to média ignorují, Arabové v Judeji a Samaří dali jasně najevo, že stojí na straně Hamásu. V arabských vesnicích sousedících s židovskou obcí Karmei Tzur v Judeji se opakovaně rozezněly falešné raketové sirény z reproduktorů vysokou hlasitostí, aby vyděsily své židovské sousedy. Muezíni z jejich místních mešit otevřeně troubí výzvy k pomstě a vraždění Židů. Slovy Šlomo Ne’emana: „Arabové z Judska a Samaří se rozhodli postavit na stranu těch nejodpornějších vrahů, kteří dnes chodí po zemi.“

Kdyby izraelští vojáci a dobrovolní strážci, kteří chrání mé město Efrat před Araby z nedalekého Betléma, opustili svá stanoviště, pochybuje snad někdo, že by tisíce – desetitisíce – „nevinných Palestinců“ zaútočily na Efrat a všechny nás povraždily?

Dr. Einat WIlfová, bývalá členka Strany práce a samozvaná feministka a ateistka, je ochotna vidět to, co tolik věřících Židů odmítá přijmout. „Říkají nám, že většina Palestinců Hamás nepodporuje. Velmi dobře. Kde jsou tedy rozsáhlé palestinské protesty požadující, aby Hamás okamžitě a bezpodmínečně propustil unesená rukojmí – děti, batolata, prarodiče, civilisty? Kde je tedy jediný palestinský protestující stojící na Times Square nebo Trafalgar Square s nápisem „Ne mým jménem“? Kde je jediný palestinský intelektuál, který napíše článek vyjadřující hluboké zahanbení nad tím, že ve jménu „Svobodné Palestiny“ a „Od řeky k moři“ byly provedeny činy největší krutosti v dějinách lidstva? Pokud OOP, Fatah a Palestinská samospráva zastupují umírněné Palestince, kde je ten křik? Zděšení? Srdceryvné odsouzení? Proč musí být bezvýsledně vyvíjen mezinárodní tlak, který se snaží vyvolat alespoň jejich bledý stín? Pokud Hamás nemá podporu v Gaze, kde je tedy Palestinec v Gaze, který vystoupí s informacemi o rukojmích? I v nacistickém Německu, když někteří Němci pochopili, že Hitler přináší jejich zemi katastrofu, se našli tací, kteří se ho pokusili zavraždit. Kde jsou Palestinci v Gaze, kteří zakročí proti Hamásu? A proč je instinktivní reakcí tolika lidí na tyto otázky výmluva, proč se ani jedna z těchto věcí nedá očekávat od žádného Palestince kdekoli?“

A co izraelští Arabové, problém třetí koleje Izraele, o kterém se nikdo nechce zmiňovat? Copak jsme zapomněli na povstání z května 2021, kdy se tisíce izraelských Arabů vzbouřily a ničily židovské čtvrti a synagogy? Zapomněli jsme, že většina izraelských Arabů volí strany podporující terorismus, jako je Společný seznam?

Dne 19. října zahájili izraelští arabští řidiči autobusů společnosti Extra v Jeruzalémě stávku. Tvrdili, že jejich stávka je reakcí na incident, při kterém jeden z cestujících před řidičem proklel Mohameda. Na výmluvném videu je vidět, jak se zástupce obce řidičům dlouze omlouvá, načež vůdce arabských stávkujících nařídil řidičům, aby se vrátili do práce. Pak však přešel do arabštiny a řekl pravdu: že stávkují na podporu teroristů z Hamásu.

Přesto si stále něco nalháváme. Tak zoufale chceme věřit, že Palestinci jako národ chtějí mír. A nejde jen o mého přítele Daniela.

Městská rada v Teanecku ve státě New Jersey zřejmě pije stejný nápoj. Ve svém prohlášení v reakci na masakr ze 7. října rada prohlásila: „VZHLEDEM K TOMU, že činy Hamásu nereprezentují palestinský lid ani celou mezinárodní muslimskou komunitu; a VZHLEDEM K TOMU, že městská část uznává, že obyvatelé trpí, mají bolesti a potřebují soucit a porozumění…“. Pokud nemáme jasno v pravdě my, můžeme očekávat, že nám porozumí pohané?

Velká tragédie dohod z Osla byla postavena na tomto klamu „nevinných Palestinců, kteří chtějí mír“. Za posledních 30 let zemřely tisíce Židů, protože jsme odmítli přijmout pravdu. Nemůžeme porazit nepřítele, kterého odmítáme vidět.

Vrchní rabín Safedu, rabín Šmuel Elijahu, nedávno napsal: „Věřili jsme, že když hada dostatečně jemně a laskavě pohladíme, promění se v beránka. Ale když hada pohladíte, uštkne vás. Kolik Židů ještě musí zemřít, než si uvědomíme, že had je skutečně had?“.

Proč nám Bůh přikázal, abychom si po všechna pokolení připomínali Amálekův útok, přestože Amálek jako národ přestal existovat před tisíci lety? Domnívám se, že Bůh předvídal, že jeho lid bude mít problém čelit bolestné pravdě o zlu. Poučení z Amáleka nespočívá v tom, že bychom prakticky mohli nebo měli zabíjet miliony Palestinců. Poučení z Amáleka spočívá v tom, že společnost může být tak zkažená, tak nemocná a zlá, že je hodna zničení.

Čelíme Amálekům – a není to jen Hamás. Většina Palestinců podporuje vraždění židovských dětí. V masových desetitisícových davech oslavují Arabové po celé Judeji a Samaří. Tento takzvaný „palestinský lid“ je lidem zla.

Danieli, můj drahý pětiměstský příteli, který tak hluboce věříš v dobrotu palestinského lidu, odpověz mi, prosím, na tuto otázku: Kdybys žil v jižním Izraeli, kdybys osobně znal 1 400 brutálně zavražděných lidí – mnoho z nich „nevinnými Palestinci“ – věřil bys stále v základní dobrotu palestinského lidu? Sledovali byste jejich oslavy v ulicích Betléma a Jeninu a zachovávali si iluzi, že jde o dobrý lid, který skutečně chce mír? Jste ochotni otestovat svou víru v nevinnost Palestinců tím, že se sami a beze zbraně projdete po kterékoli palestinské vesnici? Jak dlouho by jim trvalo, než by vás povraždili? Pět minut? Sedm minut?

Samozřejmě existují výjimky. Existují dobří jednotliví Arabové, kteří chtějí žít v míru. Ale ten národ, ta společnost, jsou zlé. Musíme jasně říkat tuto pravdu!

Co to prakticky znamená pro budoucnost Izraele?

Gaza, Judea a Samaří musí být zbaveny zkažených a zlých lidí. Musí odejít, ať tak či onak. Evropské země přijaly za posledních 8 let desítky milionů uprchlíků. Několik milionů Gazanů by mělo být při rozdělení mezi mnoho národů relativně snadno absorbovatelných.

My v Izraeli musíme přestat zaměstnávat tyto lidi v našich domovech a podnicích. Pokud to bude nutné, musíme do Izraele přivést 100 000 zahraničních pracovníků, kteří budou vykonávat práci, kterou Židé dělat nebudou. Těmto zlým lidem nesmíme dát žádnou motivaci, aby zůstali. Nestane se to ze dne na den, ale musíme zahájit proces jejich odstranění ze země. Buď my, nebo oni; závisí na tom naše životy.

„Nevyženete-li však obyvatele země před sebou, pak ti, které tam necháte, budou jako ostny ve vašich očích a trny ve vašich bocích a budou vás trýznit v zemi, v níž se usadíte“ (Bamidbar 33,55).

Příliš dlouho jsme ignorovali Boží vůli a zaplatili jsme za to neuvěřitelně bolestivou cenu.  Je čas činit pokání – kvůli Němu i kvůli nám samotným.

„A v onen den uslyší hluší slova knihy a z temnoty a ze tmy uvidí oči slepých“ (Izajáš 29,18).

Kéž ten den přijde brzy.

Elie Mischel je ředitelem pro vzdělávání ve společnosti Israel365.

31.10.2023 05:22 Daniel Žingor2193Zdroj: israel365news

18 komentářů

  1. Jaromír Vykoukal

    6. 11. 2023

    Odpovědět

    Nejsem věřící člověk. Nejsem ani pokřtěný a na svět se snažím dívat pragmaticky. Mám ale přátele, kteří jsou hluboce věřící křesťaně a velmi si jejich přátelství cením. Nebudu se k tomu jakým jsou palestinci národem vyjadřovat z pohledu bible. Začnu tím, že žádný palestinský národ neexistuje, je to jen politický, účelový konstrukt, vytvořený podle doporučení lidmi kolem Jasira Arafata v roce 1968. Účelovost byla v tom, že národ by měl žít ve svém státě a bylo to využitelné pro propagandu a politický boj. V roce 1977 se v podobném duchu vyjádřil tehdejší člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Zahír Músejn v rozhovoru pro nizozemský deník Trouw, když prohlásil, že žádný palestinský národ jako takový není a reflektoval panarabský postoj k palestinské otázce. Músejn tehdy doslova prohlásil: „ Žádný palestinský národ neexistuje. Vytvoření palestinského státu je pouze prostředkem pokračování našeho boje proti státu Izrael za naši arabskou jednotu. Ve skutečnosti dnes není žádný rozdíl mezi Jordánci, Palestinci, Syřany a Libanonci. O palestinském lidu mluvíme dnes pouze z politických a taktických důvodů, protože národní zájmy Arabů vyžadují, abychom jako účinný prostředek boje proti sionismu vyzvedli existenci zvláštního 'palestinského národa'. Jordánsko jako suverénní stát s definovanými hranicemi nemůže uplatňovat nároky na Haifu a Jaffu. Jako Palestinec si však mohu nepochybně nárokovat Haifu, Jaffu, Beer-ševu i Jeruzalém. Jakmile jednou prosadíme naše právo na celou Palestinu, nebudeme váhat ani minutu a spojíme ji s Jordánskem. Takže zde je asi jasno. Jestli lze najít dobro v lidech, kteří jsou od malička vychováváni k nenávisti k Židům. Nevím jestli je možno najít dobro v lidech, kteří každou vraždu Žida, každý raketový útok na Izrael , každý zločin spáchaný na Izraeli masově oslavují v ulicích a nadšeně řvou Allahu Akbar. Nevím jestli je možno najít dobro v lidech, co jsou už dlouhých 74 let doslova do písmene rozmazlováni OSN, kdy získali status - jako jediní a světě - dědičných uprchlíků. Zrovna tak je rozmazluje EU, která přes jasné důkazy o tom, k čemu posílané peníze jsou zneužity - pro terorismus, pro platby vrahům a rodinám vrahů.. stále platí a platí. Celý svět lituje chudáky Palestince a jen papoškuje desítky let starou arabskou lež, která ale byla vymyšlena v sovětské KGB, v době, kdy tam Jásir Arafat a Mahmud Abas studovali I příklon k terorismu byl naordinovám palestinským Arabům v Moskvě. Samotná OOP byl projekt KGB a Jásir Arafat byl vycvičen v KGB. OOP byla desetiletí financována a zásobována ze států socialistického bloku. Berte přátelé jako fakt, že za vznikem novodobého islámského terorismu stojí SSSR, jednou z prvních akcí bylo financování a zásobování OOP a vyškolení jeho čelných představitelů včetně Jásira Arafata. Terorismus SSSR viděl jako efektivnější taktiku oproti standardní vojenské operaci proti Izraeli, které vždy skončily prohrou. Západ označoval SSSR za říši zla. Ale desítky let papouškuje v této říši vymyšlené lži a odmítá řešit zde vymyšlené zločiny. Palestisští arabové jsou nešťasní lidé. Obsah jejich života se smrsknul do nenávisti, do vraždění a ničení a vše to považují za posvátnou povinnost a matky jsou pyšné na své děti, co nakonec tuto nenávist přetaví do zločinů...

  2. Michal

    3. 11. 2023

    Odpovědět

    I osmanské turecko zacházelo s obyvateli pro něj divoké periferie přísně. Poutníci na svatá místa bývali dotazováni v cíli cesty "bylo bití?" a odpovídali "bude". Nehoruji pro nové "křížové výpravy", ale dobrovolnictví může krotit palestinský entuziasmus. Kdysi patrolovací trasy byly otevřeny pro offroadovou turistiku, armáda nemůže být všude a profesionál trpívá dílčí slepotou. Unaven nekonečnými provokacemi chce mít podvědomě chvíli pokoj. Neizraelské oběti jsou podobně tragické jako ty israelské, ale jasná zpráva o co ve skutečnosti hamasu jde, neměly by zastrašit další, kteří už bez mírové euforie pozice Israele zpevní.

  3. Aleš Kurečka

    1. 11. 2023

    Odpovědět

    "Němci jsou zrůdy, kteří fanaticky touží po zplynování všech nižších ras." Asi nemusíte mít o Němcích žádné valné mínění a přesto s tímto tvrzením souhlasit nebudete. Nic si nenalhávejte, Němci v dnešním Německu jsou ti stejní lidé jako za nacismu. Nejsou o nic lepší. Bylo to vedení, nálada ve společnosti a indoktrinace, která z "nevinného Němce" udělala nacistu. A nemusíme chodit ani k Němcům, stačí se podívat k nám před 89. Frustraci autora chápu. Ale tvrdit, že Palestinci jsou zlý národ je pomýlené a ničemu to nepomůže. Kde jsou ti dobří Palestinci protestující proti Hamásu? Jsou mrtví nebo ve vězení. A ten zbytek "dobrých Palestinců" je paralyzován strachem. Ten národ potřebuje tvrdý restart - stejně jako Německo - který vybije vedení a umožní těm dobrým Palestincům zvednout hlavu. Dokud se budou děti ve školách učit, jak nenávidět Izraelce, tak se nic nezmění.

    • Zdeněk Hanák

      1. 11. 2023

      Odpovědět

      Srovnávání Německého národa ovlivněného v určité době nacismem a fiktivního neexistujícího palestinckého národa, který od prvopočátku byl vytvořen (v 60letech 20.stol) jen jako politická páka proti Israeli je dost mimo mísu.

      • Aleš Kurečka

        2. 11. 2023

        Odpovědět

        Skutečně - nazvat Palestince národem je mimo mísu. Nevím jak nazývat tuto nesourodou skupinu lidí, která se z většiny v Izraeli usídlila nedávno a ani nechtějí vlastní stát. Důvod jejich vzniku je v tuto chvíli irelevantní. Jsou tam a těžko někam zmizí. Nicméně za tím přirovnáním si stojím. Gaza je gettho. Ono je těžké žít v prostředí, kde do vás od malička vtloukají nenávist a že za vše špatné můžou Židé. A pokud řeknete cokoliv k Izraeli kladného, sám se stáváte nepřítelem.

        • Zdeněk Hanák

          2. 11. 2023

          Odpovědět

          Jistě to máte pravdu. Nicméně když se Ariel Šaron nechal dotlačit k tomu aby odevzdal Gazu tzv Palestincům, tak měli možnost ukázat že opravdu chtějí vlastní stát a mohli tam vybudovat kvetoucí prosperující zahradu. Ostatně ta zahradqa tam byla. Judové tam pěstovali celé plantáže květin, které se vyváželi do celého světa, byly tam vybudované skleníky a spousta dalších věcí. Všechno to mohli převzít a pokračovat v prosperitě, nicméně to co udělali bylo že všechny skleníky a vše co Judové vybudovali tak rozbili. To není nic jiného, než přinejmenším hlupáctví. Než Šaron odevzdal Gazu, tak už v té době byly slyšet hodně varovné hlasy, že se z Gazy stane základna pro terorismus a i Šaron o tom mluvil. Nakonec podlehl tomu tlaku a vidíme, že přesně to se stalo. A Hamas si zvolili Palestinci sami. Je pravdou, že jsou od dětství pumpovaní nenávistí k Israeli, ale to je neomlouvá, stejně - a teď použiji vaše přirovnání - jako to neomlouvá ani Němce. Nicméně to gheto si vytvořili Palestinci sami. Sami svobodně si zvolili gheto místo prosperující rajské zahrady, je to jejich volba a oni jsou za to zodpovědní. Největší zlo ovšem je, že EU, OSN a organizace jako UNRWA toto zlo vlastně podporuje a Israel odsuzují a obviňují a tím vše jenom vyhrocují.

      • Andrea

        4. 11. 2023

        Odpovědět

        súhlasím.tiez mi to nesedí. znie to scestne

        • Aleš Kurečka

          4. 11. 2023

          Odpovědět

          Aby nedošlo k mýlce - netvrdím, že jsou Palestinci nevinní. Nejsou. Většina, když už aktivně Hamás nepodporuje, tak s nimi alespoň souhlasí. Ty Němce jsem vytáhl hlavně proto, že je vytáhl autor aby na nich ukázal, že se mezi nimi našlo - na rozdíl od Palestinců - pár dobrých. To není pravda. I tady na israel.cz bylo už takových příkladů dost. To, co chci říct je, že člověk má bez Boží milosti velmi omezený manévrovací prostor. Palestinci jsou produktem svého systému. A pokud jim ten jejich systém někdo nerozbije, tak se těžko něco změní. A tady to přirovnání s Nacisty podle mě sedí docela přesně. Proto doufám, že pro blaho Izraele, ale i samotných Palestinců se Izrael tentokrát nenechá z manévrovat do nějakého rádoby "mírového" řešení, ale to rozbití systému bude důkladné.

  4. Jan Hora

    31. 10. 2023

    Odpovědět

    Věřím, že Israel bude bojovat bez ohledo na propalestinský kvikot. A tolik nenávisti, kolik bylo před válkou, zůstane i po válce - tohle není boj o sympatie, ale o přežití.

  5. Miroslava Halžová

    31. 10. 2023

    Odpovědět

    Jen poznámka, Bamidbar je biblická kniha Numeri, 4. Mojžíšova.

    • Daniel Žingor

      31. 10. 2023

      Odpovědět

      Díky - tím jsem si nebyl jistý a nestíhal jsem to dohledat.

  6. Andrea

    31. 10. 2023

    Odpovědět

    na tento článok sa nedá povedať iné - iba áno a amen. Stotožňujem sa však aj so slovami Izraelského kresťanského novinára - národ Izraela sa musí obrátiť na Boha v modlitbách a pokani. Zatiaľ sa vo svete deje, čo s úplným zdesením počúvam a čítam vo všetkých správach. Počítajú mŕtvych Palestínčanov v Gaze. Koľko detí od ktorého roku zomrelo kvôli úderom z Izraela v porovnaní so stavom dnesnych " útokov". Včera poobede som v čakárni u lekára počula v správach štátneho rádia Slovensko, rozhovory s nejakými Palestínčanmi ( neviem odkiaľ ), ako im Židia roky ubližujú, ničia majetky. napr.ked majú čas zberu úrody, prídu Židia a odrezavaju, lámu konáre stromov. A na záver dodali - čo im urobili tie nevinne stromy? Tisice Arabov sú po celej EU, množstvo ich je aj v mojom krajskom meste. Večer sa boja ženy chodiť po meste. Zároveň je mienka ľudí proti Židom. Čo sa stane, keď títo nevinní Arabi povstanu? kto unikne? ....Maranatha!

    • Daniel Žingor

      31. 10. 2023

      Odpovědět

      Mno - nejsem si 100% jistý, že je to "křesťanský židovský novinář", ale je to možné...

    • Zdeněk Hanák

      31. 10. 2023

      Odpovědět

      Shalom Andreo. Pod článkem: "Preemtivní útok: Vybere si Izrael tento okamžik k útoku na íranská jaderná zařízení ..." Jste se mně ptala na Danielova proroctví. Je to samozřejmě složité téma a není tady na to prostor, ale pro správný výklad je důležité aby byly biblické texty přesně přeloženy. Co se týká postavení chrámu v Jerusalemě, to je jeden z problémů, protože tam kde většinou čtete o chrámu, se vůbec o chrámu nemluví, ale je tam svatostánek. Já nevěřím že Bůh bude podporovat stavbu chrámu v Jerusalemě, protože by Israelci začali znovu se zvířecími obětmi a tím by Bůh popřel oběť Ješuovu. Každá taková zvířecí oběť podle Mojžíšova zákona by dnes byla v rebelii proti Bohu a Israel by se proklínal. To Bůh nedovolí. V písmech se mluví o svatostánku a o svatostáncích a v 2.Kor 6:16 je psáno, že my máme být ty svatostánky žijícího božského ve kterých se chce on ubytovat a chodit. A o to jde i Satanovi - ubytovat se v božím svatostánku a to bude skrze značku bestie viz Odh (Zjevení) 13:16-18. Pokud vás to zajímá podrobněji projděte si tento odkaz: http://www.cesta-panujiciho.cz/svetova-vlada-skrze-mikrocip V kapitolkách: "Bible musí být přesně přeložena" a "Uctívání Satana skrze mikročip" je vysvětlena i spojitost s Danielovými proroctvími na které jste se ptala. Mimo jiné tam najdete i svědectví Dr. Carl Sanderse, který na tom mikročipu pracoval a vyvíjel ho a skrze tuto práci ho nakonec Ješua usvědčil a byl zachráněný. Můžete se také podívat do komentářů pod článkem: "Křesťané mají povinnost nenávidět zlo Hamasu", kde jsem v komentářích zmínil spojitost s Odh 6:8 - proroctví o zeleném koni.

      • Andrea

        4. 11. 2023

        Odpovědět

        ďakujem Zdenek Hanak. Už som sa k tým článkom nevracala, nevedela som, že je tam odpoveď. precitam si ich rada. Ja som sa dostala k vyučovaniam bratov premilenialistov, ktorí vysvetlili aj tie obete a že v 70. Danielovom týždni budú obete zastavené ( predtým obnovené )

  7. Petr Moravec

    31. 10. 2023

    Odpovědět

    Ano, takto vypadá pravda. Ne diskutabilní, ne teoretická, ne z filosofického hlediska. Je to pravda vycházející z hlubokého poznání, otestovaná mnoha případy z minulosti a korunovaná současností. A všichni kdo "jsou z pravdy" jí uznávají a naopak "kdo jsou ze lži" budou hledat (a samozřejmě i nalézat) důvody k jejímu zpochybnění.

    • Zdeněk Hanák

      31. 10. 2023

      Odpovědět

      Dobrý den Petře. Pod článkem: Křesťané mají povinnost nenávidět zlo Hamasu" Jsem dal komentář s odkazem na Odh 6:8. Ptal jste se co to znemená. Napsal jsem vám tam do komentů odpověď, když budete mít zájem, tak se tam podívejte.

  8. Marta Všolková

    31. 10. 2023

    Odpovědět

    Ano, se zlem můžeme bojovat až tehdy, když ho rozeznáme, jinak nedostaneme sílu k boji proti němu.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.