Praha Jeruzalém

Velitel jednotek Quds Force Esmail Ghaani ujišťuje Hamás, že mu Írán pomůže ve válce proti Izraeli.

Autor: Elad Benari 17. listopadu 2023 5:03

Írán udělá „cokoli“, aby pomohl Hamásu ve válce s Izraelem, prohlásil ve čtvrtek velitel Síly Quds Esmail Ghaani podle Al Arabiya.

Ghaani to uvedl ve zprávě pro vrchního velitele Hamásu Mohammeda Deifa.

„Vaši bratři v ose odporu stojí jednotně s vámi a nedovolí nepříteli dosáhnout svých špinavých cílů v Gaze a Palestině,“ napsal Ghaani Deifovi podle zprávy.

„Osa odporu“ označuje síť regionálních skupin podporovaných Íránem, včetně Hamásu, Hizballáhu, různých milicí v Iráku a Sýrii a milice Hútíů v Jemenu.

„Stojíme za naším bratrským slibem, který nás spojuje, a ujišťujeme vás, že v této historické bitvě uděláme vše, co bude třeba,“ dodal Ghaani v dopise.

Ghaani byl v roce 2020 jmenován velitelem sil Quds Force a nahradil tak Qassema Soleimaniho, který byl zlikvidován při útoku amerického bezpilotního letounu u bagdádského letiště v Iráku.

Síly Quds jsou zahraniční operační složkou mocných íránských Islámských revolučních gard a jsou na americkém seznamu „zahraničních teroristických organizací“.

Ghaaniho dopis Deifovi přišel den poté, co agentura Reuters informovala, že íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí kritizoval vůdce Hamásu Ismaila Haníju za to, že dostatečně předem nevaroval před útokem na Izrael 7. října, a řekl mu: „Nehodláme kvůli vám jít do války s Izraelem.“

Představitel Hamásu Usáma Hamdan později zprávu odmítl jako „čistou lež“.

Zpráva deníku Wall Street Journal po útoku Hamásu ze 7. října tvrdila, že íránští bezpečnostní činitelé pomáhali útok plánovat a na schůzce v Bejrútu dali útoku zelenou.

Vysoce postavený představitel Hamásu však později popřel, že by Írán pomáhal teroristické organizaci plánovat překvapivý útok na Izrael.

Chameneí rovněž popřel jakoukoli íránskou účast na útoku Hamásu.

„Stoupenci sionistického režimu (Izraele) a někteří lidé z uzurpátorského režimu v posledních dvou nebo třech dnech šířili fámy, včetně toho, že za touto akcí stojí islámský Írán. Mýlí se,“ řekl Chameneí v projevu na vojenské akademii.

„Samozřejmě bráníme Palestinu, bráníme boje,“ dodal a vyzval „celý islámský svět“, aby „podpořil Palestince“.

17.11.2023 05:48 Daniel Žingor240Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    20. 11. 2023

    Odpovědět

    Jako vždy silná slova. Na faktickou akci nemají odvahu. Ale jakmile se jaderně vyzbrojí, bude to jiná hra.

  2. Karel Pittner

    18. 11. 2023

    Odpovědět

    Já, taky myslím, že všichni rozumní lidé už pochopili co je Hamás a udělají pro jeho zmizení do propadliště dějin maximum . Nikomu ve světě chybět nebudou.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.