Praha Jeruzalém

Velitelé, infrastruktura, výroba zbraní a agenti v terénu: Jak IDF likviduje teroristickou skupinu odshora dolů. Zpráva…

Autor: Yaakov Lappin 25. ledna 2024 21:07

Yaakov Lappin je izraelský zpravodaj a analytik v oblasti vojenských záležitostí. Je interním analytikem Miryam Institute, výzkumným pracovníkem Alma Research and Education Center a výzkumným pracovníkem Begin-Sadat Center for Strategic Studies na Bar-Ilan University. Často vystupuje jako komentátor v mezinárodních televizních zpravodajských stanicích, včetně Sky News a i24 News. Lappin je autorem knihy Virtual Caliphate: Exposing the Islamist State on the Internet (Odhalení islámského státu na internetu). Sledujte ho na adrese: www.patreon.com/yaakovlappin.

(JNS) V předvečer války disponoval Hamás odhadem 30 000 ozbrojenými teroristy, kteří byli rozděleni do pěti teritoriálních brigád a 24 praporů v celém pásmu Gazy. Disponovalo rozsáhlou výrobou zbraní, z velké části v podzemí, a zbraně distribuovalo prostřednictvím stovek kilometrů tunelů. Podle odhadů měla raketový arzenál čítající přibližně 15 000 projektilů a na hranicích se připravovala eskadra smrti, která měla provést nejhorší masové vyvražďování Židů od druhé světové války.

Po více než 100 dnech bojů utrpěla válečná mašinérie Hamásu vážné škody a každým dnem se dále rozkládá. Jeho schopnost fungovat jako organizovaná vojenská síla v severní a střední části Gazy byla eliminována, ačkoli Hamás připravil buňky schopné fungovat samostatně. Tyto osamocené buňky nadále útočí na izraelské síly, jakmile se jim naskytne příležitost, a to jakýmikoliv prostředky, které mají po ruce.

Ačkoli podle nejnovějšího odhadu Izraelských obranných sil ztratil Hamás doposud více než 9 000 bojovníků – třetinu svých bojových sil – zdaleka to neznamená, že jde o úplný obraz skutečného rozsahu škod, které utrpěl, a to i proto, že tento údaj se vztahuje pouze na ztráty na životech, nikoli na celkové ztráty v boji, které jsou pravděpodobně mnohem vyšší.

Podle zdroje z IDF navíc izraelská armáda postupně a řízeně likviduje schopnosti Hamásu od shora dolů, počínaje jeho velitelskou strukturou.

Podle tohoto zdroje se IDF a její divize v Gaze zaměřují při svých palebných akcích a manévrech nejprve na likvidaci nepřátelských velitelů a také jejich velitelských a řídicích schopností – tedy míst, odkud řídí polní buňky.

V další fázi se zaměřují na infrastrukturu teroristické skupiny, jako jsou základny a vojenská stanoviště.

Další vrstvu cílů tvořila místa výroby a skladování zbraní.

Teprve po vyčerpání těchto cílů se IDF prioritně zaměřují na bojovníky Hamásu.

Odhady počtu mrtvých v řadách Hamásu se navíc neustále zvyšují; IDF odhaduje, že jen v úterý bylo v západním Chán Júnisu zabito více než 100 teroristů.

Vyšší prioritu mají pro IDF sítě tunelů Hamásu, které jsou systematicky mapovány a ničeny.

Schopnost Hamásu přejít od organizovaných velitelských struktur k decentralizovanému partyzánskému boji znamená, že IDF musí být připravena na dlouhodobý boj proti odhodlané asymetrické džihádistické síle – která však každým dnem ztrácí operativce, velitele a schopnosti.

IDF dokončila obklíčení poslední hlavní bašty Hamásu Chán Júnis na jihu Gazy, přičemž intenzivní boje jsou hlášeny zejména v jižních a západních oblastech města.

Speciální síly a zpravodajské jednotky IDF již několik týdnů operují v tunelech pod městem, vytvářejí podrobný zpravodajský obraz a zvyšují tlak na vedení Hamásu, které se spolu s rukojmími pravděpodobně nachází v této oblasti.

Kromě toho IDF připravuje nárazníkové pásmo ve východní Gaze, v němž odstraňuje oblasti, které Hamás využil k vražednému útoku 7. října. Jednadvacet záložníků, kteří v úterý zahynuli, provádělo v rámci tohoto úsilí řízenou demolici, když bylo jejich stanoviště zasaženo granátometem.

„Naše síly pokračují v rozsáhlé operaci v západním Chán Júnisu, jednom z významných těžišť Hamásu,“ prohlásil v úterý na tiskové konferenci mluvčí IDF kontradmirál Daniel Hagari.

„Jedná se o velmi složitý terén, hustě osídlený, v němž se skrývá mnoho teroristů Hamásu, kteří se v oblasti, včetně citlivých objektů, snaží překvapit naše síly. Síly bojují odvážně za použití různých metod, obratně a s úzkou podporou letecké palby a zpravodajských informací. Naše síly zasahují vojenská stanoviště a teroristickou infrastrukturu a v posledních dnech zničily síť tunelů v délce půldruhého kilometru a také zařízení na výrobu raket,“ uvedl.

„Pokračujeme v boji na celém území pásma Gazy, na severu, ve středu i na jihu. Prohlubujeme naše úspěchy a pokračujeme v nepřetržitých operacích, abychom vytvořili podmínky pro návrat rukojmích.“

26.01.2024 05:16 Daniel Žingor210Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.