Praha Jeruzalém

Biden: „Nevyhledáváme konflikty, ale budeme reagovat na ty, kteří se nám snaží škodit“.

Od: All Israel News 3. února 2024

V reakci na zabití tří amerických vojáků před téměř týdnem zasáhla americká armáda 85 cílů v Sýrii a Iráku, oznámil v sobotu prezident Joe Biden.

„Dnes na můj pokyn americké vojenské síly zasáhly cíle v Iráku a Sýrii, které IRGC a přidružené milice používají k útokům na americké síly,“ napsal Biden na X. stránkách.

„Nevyhledáváme konflikty na Blízkém východě ani kdekoli jinde na světě. Ale na všechny, kteří se nám snaží škodit říkám: Zareagujeme.“

Podle Pentagonu bylo napadeno sedm míst, z toho čtyři v Sýrii a tři v Iráku, přičemž o všech je známo, že je využívají íránské revoluční gardy (IRGC) a jejich místní zmocněnci.

Irácké Lidové mobilizační síly, íránské zástupné síly, potvrdily, že při úderech zahynulo 16 jejich příslušníků, zatímco Syrská observatoř pro lidská práva uvedla, že v Sýrii bylo zabito 23 osob, čímž se celkový počet zvýšil na 39.

Mezi cíle patřila velitelská a řídicí střediska, zpravodajská centra, raketová zařízení a sklady raket a bezpilotních letounů, které využívají místní milice Islámského odporu v Iráku, zastřešující organizace podporovaná Íránem.

Mluvčí Národní bezpečnosti John Kirby uvedl, že na několika místech byly hlášeny sekundární exploze, což naznačuje, že byly zasaženy sklady zbraní.

Mezi letouny použitými při náletech byly i těžké dálkové bombardéry B1 startující z USA, uvedl generálporučík J. K. K., který se na bombardování podílel. Douglas Sims, ředitel operací společného štábu.

Letouny B1 letěly „jediným nepřetržitým letem“ z americké pevniny, „to vše umocněno naším velitelstvím dopravy a naší schopností natankovat po cestě a odletět“.

Podle ministra obrany Lloyda Austina se jednalo pouze o první vlnu rozsáhlejší americké reakce na zabití tří vojáků Íránem podporovanými milicemi při útoku dronem minulou neděli.

„Toto je začátek naší reakce. Prezident nařídil další kroky, které mají vést k odpovědnosti Íránské revoluční gardy a přidružené milice za jejich útoky na americké a koaliční síly. Ty se budou odehrávat v časech a na místech, které si sami zvolíme,“ uvedl Austin v prohlášení.

Íránský režim, jehož IRGC je zodpovědná za sponzorování, vyzbrojování a výcvik mnoha milic na celém Blízkém východě včetně té, která zabila americké vojáky, americké útoky odsoudil a obvinil USA ze snahy odvést pozornost od „izraelských válečných zločinů v Gaze“.

„Írán považuje útoky za porušení svrchovanosti a územní celistvosti Iráku a Sýrie, mezinárodního práva a jasné porušení Charty OSN,“ uvádí se v prohlášení íránského ministerstva zahraničí.

To útok označilo za „dobrodružnou akci a další strategickou chybu vlády USA, která nebude mít jiný výsledek než zesílení napětí a nestability v regionu“.

Rusko souhlasilo s Íránem a uvedlo, že údery zvyšují chaos na Blízkém východě, a svolalo naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN.

„(USA) zahájily zjevnou leteckou agresi proti řadě míst a měst ve východní oblasti Sýrie a v blízkosti syrsko-irácké hranice, která vedla k umučení řady civilistů a vojáků, zranění dalších a způsobení značných škod na veřejném i soukromém majetku,“ tvrdí syrské ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Iráčtí představitelé rovněž prohlásili, že byli zabiti civilisté, a protestovali proti útokům jako proti „porušení irácké suverenity“, které přichází v době, „kdy Irák usilovně usiluje o zajištění stability regionu“.

Izraelští představitelé se v době zveřejnění prohlášení k úderům, které byly provedeny během židovského šabatu, nevyjádřili.

Evropští spojenci USA se ve svých prohlášeních k úderům vyjadřovali převážně podpůrně.

„Spojené království a USA jsou pevnými spojenci. Nechtěli bychom jejich operace komentovat, ale podporujeme jejich právo reagovat na útoky,“ uvedl v prohlášení mluvčí britské vlády a dodal: „Dlouhodobě odsuzujeme destabilizující aktivity Íránu v celém regionu.“

Anna Lührmannová, státní ministryně pro Evropu na německém ministerstvu zahraničí, označila útoky na americké základny v regionu za „nezodpovědné“ s tím, že americké údery mají zabránit opakování podobných událostí.

Polský ministr zahraničí Radek Sikorski na dotaz ohledně amerických útoků poznamenal: „Íránští zmocněnci si měsíce a roky hráli s ohněm, a ten je nyní pálí.“

04.02.2024 06:05 Daniel Žingor141Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.