Praha Jeruzalém

„Mohou se vzdát, propustit rukojmí a občané Gazy tak mohou oslavit svatý svátek ramadán,“ řekl člen válečného kabinetu.

Od: JNS, 19. února 2024

Pokud nebudou zbývající rukojmí držená Hamásem v Gaze propuštěna před ramadánem, který začíná přibližně za tři týdny, bude kampaň Izraelských obranných sil proti teroristické skupině pokračovat, a to i v Rafáhu, přislíbil v neděli člen válečného kabinetu Benny Gantz.

„Říkám to zcela jasně: Hamas má na výběr. Může se vzdát, propustit rukojmí, a tím pádem mohou občané Gazy oslavit svatý svátek ramadán,“ řekl Gantz na výročním shromáždění Konference předsedů velkých amerických židovských organizací v Jeruzalémě.

Izraelský triumf nad Hamásem se skládá ze čtyř prvků, řekl bývalý náčelník generálního štábu IDF účastníkům: vojenského vítězství, navrácení rukojmích, nahrazení teroristických vládců Gazy prostřednictvím diplomatického urovnání a obnovení národní odolnosti židovského státu.

„Dovolte mi, abych se vyjádřil jasně: v Gaze neoperujeme z pomsty za 7. říjen, ale z jasného přesvědčení zajistit naši budoucnost – budoucnost příštích generací Izraele. Budeme pokračovat v boji za jakéhokoli scénáře, dokud nedosáhneme svých cílů,“ zdůraznil Gantz.

V zajetí Hamásu stále zůstává 134 rukojmích, z nichž 32 je potvrzeno jako mrtví. Teroristé Hamásu zavraždili během vražedného řádění teroristické skupiny 7. října v severozápadním Negevu přibližně 1 200 lidí, většinou civilistů, a další tisíce zranili.

Dva izraelští rukojmí, 60letý Fernando Simon Marman a 70letý Louis Har, byli zachráněni při odvážné vojenské operaci v Rafáhu 11. února.

V sobotu večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu zopakoval, že ti, kteří naléhají na Jeruzalém, aby se vzdal operace v Rafáhu, fakticky vyzývají k tomu, aby židovský stát prohrál válku.

Netanjahuovy komentáře přišly poté, co americký prezident Joe Biden v pátek požadoval příměří, aby zajistil propuštění rukojmích v Gaze, a prohlásil, že dohoda „musí“ proběhnout dříve, než Izrael vstoupí do Rafáhu.

Případná rozsáhlá invaze IDF do Rafáhu bude provedena „koordinovaným způsobem, usnadněním evakuace civilistů v dialogu s našimi americkými a egyptskými partnery, aby se minimalizovaly civilní oběti“, slíbil v neděli Gantz.

Gantz rovněž odmítl údajný tlak USA na izraelskou vládu, aby souhlasila s jednostranným vytvořením palestinského státu, a zdůraznil, že „po 7. říjnu cesta k regionální stabilitě a míru nevede přes jednostranné akce“.

Již dříve v neděli izraelský kabinet schválil prohlášení, v němž takové kroky odmítá. Podle agentury Ynet Netanjahu text koordinoval s Gantzem a kolegou z kabinetu ze Strany národní jednoty Gideonem Sa’arem.

Mír nastane „usnadněním dlouhodobých procesů, které upevní regionální architekturu čelící íránské ose teroru“, uvedl Gantz.

„Den, kdy učebnice v Gaze a Judeji a Samaří budou vypadat jako učebnice našich emirátských přátel, bude dnem, kdy budeme vědět, že sdílíme světlejší budoucnost na Blízkém východě,“ řekl.

Na severní frontě s Libanonem izraelská armáda splní své cíle a vyžene Íránem podporovanou teroristickou skupinu Hizballáh „pryč z našich měst“, dodal Gantz.

Podle Gantze jde vítězství nad Hamásem a Hizballáhem „ruku v ruce s naší vůlí rozšířit okruh míru a vytvořit jednotnou regionální osu“, která bude čelit genocidním jaderným ambicím Teheránu a zároveň normalizovat vztahy se Saúdskou Arábií.

Teherán není vůči Mezinárodní agentuře pro atomovou energii v otázce svého jaderného programu příliš upřímný, uvedl minulý týden dozorčí orgán OSN v reakci na výroky bývalého šéfa Íránské organizace pro atomovou energii Alího Akbara Sálehího, že Islámská republika má „v rukou“ všechny součástky pro jadernou zbraň.

„Paprskem světla v těchto hodinách temnoty bylo izraelsko-americké spojenectví, které se ukázalo být silnější než kdy jindy,“ řekl Gantz v neděli v Jeruzalémě.

„Naše spojenectví bylo již třikrát testováno – v roce 48, 73 a 2023. Nikdy nezapomeneme na přátelství prezidenta Bidena ve dnech následujících po 7. říjnu, na vojenskou podporu, diplomatickou podporu a jeho jasný vzkaz našim nepřátelům,“ prohlásil.

20.02.2024 05:10 Daniel Žingor213Zdroj: israel365news

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.