Praha Jeruzalém

„Jsem na vás tak hrdý. Pracovali jste jako dobře namazaný stroj,“ řekl Netanjahu vojákům.

Od: All Israel News 12. února 2024

„Rukojmí jsou v našich rukou.“

V pondělí kolem druhé hodiny ranní se izraelské komando vojáků dostalo k izraelským rukojmím Fernandu Marmanovi a Louisi Harovi hluboko ve městě Rafáh a po 129 dnech zajetí v Gaze je zachránilo z rukou vražedných teroristů z Hamásu.

„Operace Zlatá ruka“ byla plně úspěšná, vojákům IDF se podařilo osvobodit dva rukojmí bez ztrát na životech na izraelské straně a povznést tak celý národ.

„Tento den je dnem radosti smíšené se smutkem: Radost z osvobození rukojmích a smutek z našich padlých vojáků. Rád bych vám však řekl, že osvobození Louise a Fernanda bylo jednou z nejúspěšnějších záchranných operací v dějinách Státu Izrael,“ řekl v pondělí premiér Benjamin Netanjahu.

„Rád bych vám řekl: Jsem na vás hrdý. Jsem hrdý na vás, na Šin Bet a na IDF. Pracovali jste jako dobře namazaný stroj. Jste prostě nejlepší bojovníci, jací existují. Přišel jsem vám to říct a pozdravit vás jménem všech občanů Izraele. Jste nejlepší na světě. Výborně!“ řekl premiér vojákům, kteří provedli zásah.

Podle izraelských médií trénovalo komando Izraelských obranných sil, bezpečnostní agentury Šin Bet a izraelské policie na operaci Zlatá ruka asi měsíc a čekalo na vhodnou příležitost k úderu.

Netanjahu dal zelenou před několika dny. V pondělí kolem jedné hodiny ráno dostal zásah konečný souhlas. Premiér, ministr obrany Yoav Gallant, náčelník generálního štábu IDF genpor. Herzi Halevi a další vysocí představitelé sledovali průběh zásahu v operační místnosti Šin Bet.

„V místnosti panovalo napětí,“ řekl mluvčí IDF brigádní generál J. K. Štefánik. Daniel Hagari. „Všichni byli tu noc vzhůru a tvrdě pracovali. Úzce spolupracovali lidé ze všech organizací a velitelé operačních jednotek, kteří odvedli velmi kvalitní práci.“

Operace začala desítkami náletů na prapor Hamasu Šabura v Rafáhu, které měly zastřít cíl mise.

Izraelské komando policejní protiteroristické jednotky Jamam a speciální jednotka Šin Bet se přiblížily k dvoupatrové budově, kde byla držena rukojmí a která byla obklopena třemi dalšími budovami obsazenými ozbrojenými teroristy.

Zpravodajské informace naznačovaly, že rukojmí jsou drženi ve druhém patře budovy. Během jedné minuty komando prorazilo dveře pomocí výbušné nálože, zlikvidovalo tři ozbrojené teroristy a dostalo se k rukojmím.

Počáteční výbuch zalarmoval ozbrojené teroristy v okolních budovách, kteří poté zahájili palbu na izraelské síly. Vojáci, chránící rukojmí svými těly, zahájili ústup ke svým nedalekým vozidlům.

Mezitím izraelské letectvo (IAF) zahájilo v oblasti masivní vlnu náletů, aby krylo jejich ústup, a zabilo mnoho teroristů.

Při ústupu si jeden z vojáků všiml, že Luis Har je bosý. Bez váhání Hara zvedl a odnesl na místo setkání, poté mu dal boty a pokračoval v operaci bosý.

Z místa setkání převezli vojáci IDF z námořního komanda Šajet 13 a 7. brigády osvobozené rukojmí na místo vyzvednutí ve speciálních obrněných vozidlech. Po deseti minutách jízdy se dostali k vrtulníkům, které Marmana a Hara dopravily na svobodu.

Netanjahu vojáky za jejich hrdinskou operaci pochválil.

„Dnes ráno v 01:40 jsem vás viděl, jak pokládáte nálož, a o několik vteřin později jsem slyšel: ‚Máme rukojmí‘. Zlikvidovali jste únosce, teroristy, a vrátili jste se bez zranění – úspěšná operace, perfektní operace,“ řekl premiér.

Celý zásah trval od začátku do konce jen asi hodinu a kromě jednoho lehce zraněného vojáka při něm nebyl zraněn žádný izraelský voják ani rukojmí.

Ministr obrany Gallant uvedl, že úspěšná operace ukázala zranitelnost Hamásu.

„Veřejnost ví, že má komu věřit. Naše existence zde závisí na odstrašení. Symbolem této války nemohou být obrázky z Nir Ozu – symbolem musí být zničení (Hamásu) v Gaze a Chán Júnisu – likvidace teroristů nad zemí i pod zemí. Děkuji vám – jste v první linii a reprezentujete našeho ducha,“ řekl v pondělí vojákům Jamamu.

13.02.2024 05:15 Daniel Žingor293Zdroj: All Israel news

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.