Praha Jeruzalém

Zdroj z Gazy: „Význam postav zadržených (v Šífě) nelze podceňovat.

Od: All Israel News 25. března 2024

Podle zdroje citovaného v libanonských novinách Al-Achbár, které jsou považovány za hlásnou troubu Hizballáhu, je Hamás šokován rozsahem úspěchu, který Izraelské obranné síly při své dosavadní operaci v nemocnici Šífa ve městě Gaza zaznamenaly.

„Rozsah vpádu IDF do nemocnice Šífa a význam osob zatčených nebo zabitých nelze podceňovat,“ uvedl představitel „Palestinského odporu v Gaze“.

Navzdory izraelským úspěchům tento představitel poznamenal, že „odpor a jeho pružná struktura nejsou založeny na vedení jedné osoby“ a „stav odporu je stále dobrý“, a dodal, že je možné absorbovat dosud utrpěné ztráty.

„Sto sedmdesát teroristů bylo zlikvidováno… IDF zadržela stovky podezřelých z terorismu s potvrzenými vazbami na Hamás nebo Islámský džihád, což z této operace činí jednu z nejúspěšnějších od začátku války,“ uvedl mluvčí IDF brigádní generál Daniel Hagari na nedělním večerním brífinku.

Izraelští vojáci dosud zatkli asi 500 teroristů, u nichž bylo potvrzeno napojení na teroristické organizace Hamás a Palestinský islámský džihád (PIJ), uvedly v pondělí IDF.

„Velký počet těchto teroristů se podílel na plánování a provedení brutálního masakru ze 7. října,“ dodal Hagari.

V předchozím prohlášení mluvčí poznamenal, že totožnost vysokých představitelů Hamásu zatčených při operaci zatím nelze odhalit.

Uvedl také, že teroristé Hamásu stříleli z nemocniční pohotovosti a porodnice a házeli výbušná zařízení z oddělení popálenin.

„Teroristé ukrývající se v okolí nemocnice stříleli na naše jednotky z minometů, čímž způsobili rozsáhlé škody na nemocničních budovách. Opakuji: Hamás ostřeluje nemocnici Šifa z minometů,“ řekl Hagari.

„Hamás ničí nemocnici Šifa. Hamás se zmocnil nemocnice Šifa, skrývá se za nemocnými a zraněnými a vede válku zevnitř.“

V rámci vyčišťovacích operací vojáci z průzkumné jednotky brigády Nahal zlikvidovali několik dalších ozbrojenců při osobních střetech a lokalizovali mnoho zbraní ukrytých v komplexu magnetické rezonance, uvnitř různých lékařských přístrojů a ve stropě nemocnice, uvedla v pondělí IDF.

„Šedesát beden nábojů, granáty, zásobníky, vybavení, pistole, kalašnikovy, počítače, videotechnika, kamery. Vše bylo v úkrytech, ukrytých buď ve střechách, nebo v úkrytech pod podlahou a uvnitř koupelen,“ uvedl podplukovník Naor Bobalil, velitel průzkumné jednotky Nahal.

V centrální části pásma Gazy pokračovala bojová skupina brigády Nahal v boji proti dvěma zbývajícím praporům Hamásu v oblasti a zlikvidovala několik teroristů.

Při odstřelovačském přepadu byla spatřena osoba identifikovaná jako terorista, která se pohybovala v nedaleké tunelové šachtě a vycházela z ní. Krátce poté se teroristou zabýval letoun a zneškodnil ho.

V pondělí odpoledne byla na izraelské město Ašdod vypálena salva osmi raket, což bylo první odpálení na tuto oblast od ledna. Dvě rakety byly zachyceny, zbytek dopadl do otevřených oblastí, informoval armádní rozhlas.

Údajně byla palba odpálena z Deir al-Balah, jednoho z posledních měst v Gaze, do kterého IDF nevstoupila silou, a bašty dvou zbývajících praporů Hamasu v oblasti.

Na jihu Gazy pokračovala 98. divize v náletech na teroristické cíle ve čtvrti al-Amal v Chán Júnisu poté, co ji obklíčila a odřízla od ostatních oblastí. Během uplynulých 24 hodin bylo v této lokalitě zabito více než 20 teroristů.

Terénní vyšetřovatelé IDF a koordinátoři domácí zpravodajské služby Šin Bet vyslechli během posledního dne desítky podezřelých Palestinců a umožnili stovkám Gazanů opustit oblast, uvedla IDF.

Izraelské pozemní síly nadále dostávaly účinnou leteckou podporu, přičemž stíhačky zasáhly přibližně 50 teroristických cílů v celém pásmu Gazy. Při dalších úderech letectva bojové vrtulníky a letouny zlikvidovaly asi 10 teroristů a zaútočily na další cíle, přičemž pomáhaly pozemním silám.

27.03.2024 05:20 Daniel Žingor256Zdroj: All Israel news

2 komentáře

  1. Karel Pittner

    27. 3. 2024

    Odpovědět

    Zpravodajko OSN , jistě máš lepší řešení vzniklé situace mezi Izraelem a Hámásem , tak se pochlub atˇse něco dozvíme. Je škoda když takovéhle kapacity si řešení situace nechávají pro sebe

    • Daniel Žingor

      28. 3. 2024

      Odpovědět

      Nejsem si jistý, jestli tento komentář nepatří k následujícímu příspěvku...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.