Praha Jeruzalém

Zpravodajka OSN Francesca Albaneseová tvrdí, že Izrael porušil tři z pěti činů uvedených v Úmluvě OSN o genocidě. Americký představitel: Neexistuje žádný důvod domnívat se, že se Izrael v Gaze dopustil genocidy.

Autor: Elad Benari 26. března 2024 6:22

Zpravodajka OSN známá svými protiizraelskými výroky v pondělí uvedla, že existují „rozumné důvody“ pro zjištění, že se Izrael ve válce v Gaze dopustil několika aktů „genocidy“, informovala agentura AFP.

Francesca Albanese, zvláštní zpravodajka OSN pro situaci v oblasti práv na palestinských územích, prohlásila, že existují jasné náznaky, že Izrael porušil tři z pěti činů uvedených v Úmluvě OSN o genocidě.

„Ohromující povaha a rozsah izraelského útoku na Gazu a ničivé životní podmínky, které způsobil, odhalují záměr fyzicky zničit Palestince jako skupinu,“ uvedla ve zprávě, z níž citovala agentura AFP.

Albaneseová, nezávislá expertka jmenovaná Radou OSN pro lidská práva, která však nemluví jménem OSN, uvedla, že shledala „rozumné důvody domnívat se, že byl splněn práh naznačující spáchání… aktů genocidy vůči Palestincům v Gaze“.

Izraelská diplomatická mise v Ženevě uvedla, že země „zprávu naprosto odmítá“, a označila ji za „pouhé rozšíření kampaně, která se snaží podkopat samotné založení židovského státu“.

„Izrael vede válku proti Hamásu, nikoliv proti palestinským civilistům,“ uvedla v prohlášení a Albaneseové „nehorázná obvinění“ odsoudila.

Jeden z amerických představitelů řekl agentuře AFP, že Washington si je „vědom“ Albaneseové zprávy, ale nemá „žádný důvod se domnívat, že by se Izrael v Gaze dopouštěl genocidy“.

Albaneseová se stala nechvalně známou svou protiizraelskou zaujatostí. V roce 2022 byly odhaleny její antisemitské příspěvky na sociálních sítích, v nichž tvrdila, že „židovská lobby“ ovládá USA.

Albaneseová tehdy odmítla argumenty, že komentáře o „židovské lobby“ byly antisemitské, a prohlásila, že byly „špatně charakterizovány“.

V červenci loňského roku Albaneseová obvinila Izrael, že rozsáhlým zadržováním palestinských Arabů přeměnil palestinská arabská území ve „vězení pod širým nebem“.

Od masakru Hamásu 7. října odsoudila Izrael za to, že se brání, a zašla tak daleko, že tvrdí, že Izrael nemá právo se bránit.

Nedávno Albaneseová popřela, že by masakr Hamásu v jižním Izraeli 7. října byl antisemitský.

27.03.2024 05:28 Daniel Žingor213Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    27. 3. 2024

    Odpovědět

    Jak tedy ztato dáma vidí masakr ze 7. října 2023?

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.