Praha Jeruzalém

Zástupce velvyslance USA řekl: „Nemáme k dispozici všechna fakta.“

Autor: Vered Weiss, World Israel News, 1. března 2024

Návrh předložený arabskými zeměmi, který viní Izrael ze smrtelného incidentu s konvojem humanitární pomoci na severu Gazy, ve čtvrtek zablokovaly Spojené státy.

Ministerstvo zdravotnictví Hamásu prohlásilo, že 104 Palestinců zemřelo poté, co IDF zahájila palbu na dav spěchající převzít humanitární pomoc.

IDF však trvá na tom, že většinu mrtvých způsobil dav, který se navzájem ušlapal.

Prohlášení v Radě bezpečnosti OSN vypracované Alžírskem a podpořené dalšími arabskými zeměmi vyjadřuje „hluboké znepokojení“ a uvádí, že 104 mrtvých bylo „způsobeno zahájením palby izraelskými silami“.

Zástupce amerického velvyslance Robert Wood však návrh vetoval a řekl: „Problém je v tom, že zde nemáme všechna fakta.“

Wood dodal, že prohlášení by mělo být formulováno s použitím „nezbytné náležité pečlivosti, pokud jde o zavinění“.

Francie a Německo souhlasily s tím, že by mělo být provedeno nezávislé vyšetřování, než se bude spěchat s obviňováním Izraele ze smrti.

V pátek to řekl ministr zahraničí Stephane Sejourne. „Budeme žádat vysvětlení a bude muset být provedeno nezávislé šetření, aby se zjistilo, co se stalo.“

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že Rada bezpečnosti OSN „musí plně vyšetřit, jak mohlo dojít k masové panice a střelbě“.

Saúdská Arábie, Egypt a Jordánsko patřily k arabským zemím, které tvrdily, že se Izrael zaměřil na civilisty, a rovněž vyzvaly k rozšíření bezpečných průchodů pro humanitární pomoc a k tlaku na Izrael, aby okamžitě uzavřel příměří.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres, který se účastnil místní konference na Svatém Vincenci a Grenadinách, byl incidentem „šokován“ a naznačil kritiku Spojených států, že geopolitické rozpory „proměnily právo veta v účinný nástroj paralýzy činnosti Rady bezpečnosti“.

Guterres dodal: „Jsem naprosto přesvědčen, že potřebujeme humanitární příměří a bezpodmínečné a okamžité propuštění rukojmích a že bychom měli mít Radu bezpečnosti schopnou těchto cílů dosáhnout.“

Mluvčí IDF Daniel Hagari uvedl, že IDF se podíl na tom, aby se humanitární pomoc z Izraele dostala k obyvatelům Gazy.

Když začaly nepokoje, střílela IDF do vzduchu a na několik Gazanů, kteří se řítili k vojákům.

IDF uvedla, že tyto akce měly za následek nanejvýš 10 mrtvých, a nikoli 104 mrtvých, jak uvádí Hamás.

Hagari uvedl: „Když se tyto životně důležité humanitární dodávky dostaly k potřebným Gazanům, tisíce Gazanů (se vrhly) na nákladní automobily, někteří začali násilně strkat do jiných Gazanů a ušlapávat je k smrti, přičemž humanitární dodávky rabovali.“

Pokračoval: „Proti konvoji s humanitární pomocí nebyl veden žádný úder IDF. Naopak, IDF tam prováděla operaci humanitární pomoci, aby zajistila humanitární koridor a umožnila konvoji s pomocí dosáhnout distribučního místa, aby se humanitární pomoc dostala k potřebným gazanským civilistům na severu.“

03.03.2024 05:00 Daniel Žingor134Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.