Praha Jeruzalém

IDF se pokouší zabránit teroristům, aby si zřídili velitelství ve zbývajících nemocnicích v Gaze.

Od: All Israel News 3. dubna 2024

Během pondělních vojenských operací v Chán Júnisu Izraelské obranné síly zatkly desítky teroristů, kteří se pokoušeli opustit nemocnici al-Nasser.

IDF uvedla, že jednotky brigády Commando dokončily prohlídky v nemocnicích al-Nasser a al-Amal v jižní části pásma Gazy v rámci operace, jejímž cílem je zabránit Hamásu, aby si v těchto zařízeních zřídil operační základny, jako tomu bylo v nemocnici Šifa.

Zajatí teroristé byli předáni k výslechu Izraelské bezpečnostní agentuře (ISA – Šin Bet) a jednotce 504 Ředitelství vojenské rozvědky.

IDF vynakládá značné úsilí na to, aby se nemocnice al-Nasser a al-Amal nestaly velitelskými centry Hamásu, jako se to stalo v nemocnici Šifa v severní Gaze. V pondělí IDF oznámila, že se po týdnech bojů, během nichž bylo zabito více než 200 teroristů a zatčeno přes 800 podezřelých osob, ze Šify stáhla. Později se potvrdilo, že přibližně 500 z těchto podezřelých jsou členové teroristických skupin Hamás a Palestinský islámský džihád (PIJ), spojenec Hamásu.

V neděli IDF oznámila, že se zaměřila také na operační velitelství PIJ v nemocnici al-Amal.

Rozhovory s teroristy Hamásu, které IDF zveřejnila na začátku války, poskytly důkazy o tom, že teroristické skupiny využívají nemocnice jako velitelská centra, protože Izrael v souladu s mezinárodním válečným právem omezuje útoky na zdravotnická zařízení.

Nicméně jak IDF, tak odborníci na vojenské právo poznamenali, že nemocnice mohou ztratit svůj chráněný status, pokud jsou použity k boji.

Při dalších operacích v Chán Júnisu vojáci IDF nalezli množství zbraní. Během činnosti izraelské letectvo (IAF) a ženijní jednotky IDF zničily teroristickou infrastrukturu a sklady zbraní patřící Hamásu.

Ve čtvrti al-Amal vojáci zlikvidovali a zadrželi několik teroristů a nalezli množství zbraní, včetně částí zbraní, výbušných zařízení a granátů.

Během bojů zblízka vojáci zlikvidovali teroristickou buňku pomocí tanku a palby z bezprostřední blízkosti.

Během uplynulého dne zasáhly stíhačky IAF několik tunelů a komplexů vybavených výbušninami a také teroristickou infrastrukturu, jako jsou sklady zbraní a odpalovací stanoviště.

04.04.2024 05:19 Daniel Žingor121Zdroj: All Israel news

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    4. 4. 2024

    Odpovědět

    A OSN proti zneužívání nemocnic k terorismu nedělá nic, nikdy nedělala a dělat nebude. Inu i to je dnešní OSN. OSN je dnes Organizace Svinských Nácků...omlouvám se za vulgaritu, ale neskutečně mě to štve.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.