Praha Jeruzalém

Levičák protestující proti vládě hodil během protestů v hlavním městě hořící předmět na policistu na koni. Desítky protestujících prorazily bezpečnostní plot poblíž rezidence premiéra.

Od: Israel National News 2. dubna 2024, 22:53

Tisíce protestujících demonstrovaly v úterý večer proti vládě před Knesetem a požadovaly návrat rukojmích.

Hagay Lober, který ve válce v Gaze přišel o syna Jehonatana, přišel večer na demonstraci s nápisem „Dost bylo demonstrací“. Na závěr demonstrace u Knesetu prošli protestující s pochodněmi hlavním městem.

Skupina protestujících přišla s pochodněmi k rezidenci premiéra na ulici Gaza, prorazila bezpečnostní ploty a střetla se s policií. Během bouřlivého protestu hodili hořící pochodeň na policistu na koni.

Policie oznámila, že policisté zastavili a odstrčili část protestujících, kteří se snažili dostat blíže k rezidenci premiéra.

Einav Tsengaukerová, matka Matana, který je držen jako rukojmí v Gaze, ostře kritizovala premiéra Benjamina Netanjahua. „Jsi faraon a uvaluješ na nás pohromu prvorozených. Selhal jsi a jsi zodpovědný za krev 1 400 obětí a 240 rukojmích. Za tvého dohledu jsi vychovával a pěstoval Hamás.“

Později řekla: „Kvůli tobě byl můj syn Matan unesen a mučen v Gaze. To jde na tvoji hlavu. Je to tvoje vina. Budeme tě i nadále pronásledovat, Netanjahu. Budeme pálit zemi. Budeme otřásat zemí. Nebudeš mít den a nebudeš mít noc. Dokud nebude mít můj Matan den a noc – nebudeš ji mít ani ty.“

Merav Svirsky, jehož bratr Itay byl unesen a v zajetí zavražděn, na demonstraci prohlásil, že premiér „nemá zájem na navrácení rukojmích – využívá je pro své politické zisky“.

Na demonstraci promluvil i bývalý premiér Ehud Barak, který řekl: „Požadujeme okamžité volby. Jsme rozzlobeni. Všem je jasné, že do Rafáhu vstoupíme až za několik týdnů a pak to bude trvat několik měsíců. Do té doby se téměř všichni rukojmí vrátí v rakvích. Ti, kteří je 7. října opustili, jsou nyní připraveni je obětovat. I kdyby propuštění rukojmích znamenalo příměří, můžeme Hamás rozdrtit. Pokud se však Izrael podvolí svému vůdci, rukojmí se možná nikdy nevrátí.“

04.04.2024 05:39 Daniel Žingor154Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

5 komentářů

  1. Zdeněk Hanák

    4. 4. 2024

    Odpovědět

    No je to hrůza. Israelci by měli mít všichni realitu co se děje a měli by stát jednotně za Bibim a za celou vládou a ne se proti nim takhle vymezovat. Pokud budou úspěšní, pak Hamas vyhrál a v jeho očích se jim vraždění vyplatilo. Je důležité se za Netanjahua a celou vládu modlit, aby zůstali pevní a neustoupili tomu tlaku jak vnějšímu, tak vnitřnímu a aby opravdu dotáhli celou operaci do vítězného konce, tak jak si to naplánovali. Pokud nebude totální porážka Hamasu, nebude to žádná porážka a Hamas to bude prezentovat jako svoje vítězství. Nechápu, že ti lidé chtějí udělat smlouvu s ďáblem.

    • Jaromír Vykoukal

      5. 4. 2024

      Odpovědět

      Myslím si, že ti lidé nechtějí smlouvu s ďáblem, jen jsou zoufalí z toho, že v Gaze mají své rodinné příslušníky. A dobře vědí, že jsou tam mučeni, znásilňováni a smrt mají blízko. Nevím jak bych v této situaci myslel a jednal já. Být to moje děti, byl bych v té demonstraci také. Nevěřím tomu, že bych řekl: "Ať je teroristi umučí, havně když vyhrajeme". Dilema co řeší vláda, a co řeší ti lidé se velmi rozchází..nemohu tedy ty lidi natvrdo odsoudit. Myslím tím ty, co tam byli z tohoto důvodu.

  2. Štěpán Zemek

    4. 4. 2024

    Odpovědět

    Jak jsem již jednou psal. Požadavky demonstrujících za bezpodmínečné a za každou cenu propuštění rukojmích jsou velmi sobecké. To opravdu chtějí aby byli propuštěni vrazi? Ti se přece okamžitě zapojí do bojů proti Izraeli. A co mají říkat rodiče padlých vojáků? Je to celé velice nešťastné.

  3. Andrea

    4. 4. 2024

    Odpovědět

    nerozumiem týmto Izraelitom. Aby nakoniec nemali, "čo chcú".

  4. Jaromír Vykoukal

    4. 4. 2024

    Odpovědět

    Inu Bibi to nemá lehké..

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.