Praha Jeruzalém

„Hamás přestal fungovat jako vojenská organizace ve většině oblastí Gazy, informace získané od teroristů nám umožňují přijímat obtížná rozhodnutí,“ říká ministr obrany Yoav Gallant.

Od: Israel National News 2. dubna 2024 14:30

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant (Likud) v úterý vystoupil před Výborem pro zahraniční věci a obranu Knesetu, kterému předsedá poslanec Yuli Edelstein (Likud), s informacemi o probíhající válce a poskytl členům výboru operativní informace.

Gallant během setkání hovořil o pokroku IDF v boji a likvidaci Hamásu v pásmu Gazy, o různých snahách zajistit návrat rukojmích držených Hamásem a o protiteroristických operacích IDF.

Ministr Gallant se rovněž dotkl zásadní potřeby náboru dalšího personálu do IDF a uvedl, že obranný establishment se v současné době připravuje na formulaci rámce, který umožní nábor stále větší části ortodoxní veřejnosti – rámce, který zohlední podmínky nutné pro dodržování životního stylu. Ministr Gallant upřesnil úsilí vynaložené na přizpůsobení různých programů IDF pro nábor ortodoxních osob a zdůraznil, že bude i nadále pracovat na formulaci legislativy v této oblasti v rámci širokého konsensu.

„V současné době se nacházíme ve válce na více frontách – důkazy toho vidíme každý den, včetně několika posledních dnů. Působíme všude a každý den, abychom zabránili našim nepřátelům nabýt síly a abychom dali jasně najevo každému, kdo nás ohrožuje – na celém Blízkém východě -, že cena za takové jednání bude vysoká,“ řekl.

„Hamás přestal na většině území pásma Gazy fungovat jako vojenská organizace. Jejich velitelé se skrývají v tunelech, ztratili schopnost velení a řízení, prapory ve většině částí pásma přestaly fungovat. Brigáda Hamásu v Rafáhu však stále funguje, má čtyři prapory. Brzy se tím budeme zabývat.“

„Vojenský tlak byl a zůstává hlavním a nejvýznamnějším prvkem při zajišťování návratu rukojmích. Pokročilá fáze, které jsme dosáhli při likvidaci Hamásu, a informace, které jsme od teroristů získali, nám posilují postavení u jednacího stolu a umožňují nám přijímat obtížná rozhodnutí. Jsem odhodlán vrátit všechna rukojmí do jejich domovů.“

03.04.2024 05:10 Daniel Žingor124Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Karel Pittner

    3. 4. 2024

    Odpovědět

    Válku nevyvolal izrael, ten byl přepaden . Odpověděl jak mohli nepřatelé čekat .Asi něco nevyšlo jak si hamasovci představovali. Jsme svědky úžasného vzepětí malého národu, kterému jde o samou existenci A je dobře jak se konflikt vyvíjí. nechci si představovat zprávy kdy se izraelská obrana hroutí a muslimští pomatenci vraždí hlava nehlava a svět se na to bezmocně dívá ....

    • Petr Moravec

      4. 4. 2024

      Odpovědět

      Naprostý souhlas. Sice kdyby USA neházely Izraeli klacky pod nohy, mohl se konflikt vyvíjet lépe (= mohlo být už po něm), dále - kdyby Bidenova vláda nezaprodala duši ďáblu mohla být už rukojmí doma (stačil by tlak na Katar či Irán), ale i tak se IL vláda stále drží a odolává "pokrokovému světu", což je velký úspěch.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.