Praha Jeruzalém

Austrálie, Polsko a USA požadují vyšetření tragického incidentu z pondělního pozdního večera.

Od: All Israel News, 2. dubna 2024 15:04

Sedm humanitárních pracovníků s americkým, britským, australským a polským občanstvím zahynulo při výbuchu, když v pondělí večer cestovali ve dvou vozidlech po rozvozu potravin v centrální části pásma Gazy, oznámila v úterý World Central Kitchen.

Tato humanitární organizace uvedla, že okamžitě zastaví své operace v oblasti.

„Není to jen útok na WCK, je to útok na humanitární organizace, které se objevují v těch nejhorších situacích, kdy jsou potraviny používány jako válečná zbraň. To je neodpustitelné,“ uvedla její generální ředitelka Erin Goreová.

José Andrés, slavný šéfkuchař a zakladatel humanitární organizace, požadoval, aby Izrael „přestal zabíjet civilisty a humanitární pracovníky a přestal používat jídlo jako zbraň. Už žádné další nevinné oběti.“

WCK ve svém prohlášení uvedla, že tým „cestoval v dekonfliktní zóně ve dvou obrněných vozech označených logem WCK a v jednom nepancéřovaném vozidle“.

„Navzdory koordinaci pohybu s IDF byl konvoj zasažen, když opouštěl sklad v Deir al-Balah, kde tým vyložil více než 100 tun humanitární potravinové pomoci přivezené do Gazy.“

Premiér Benjamin Netanjahu později v úterý potvrdil, že izraelská armáda na vozidla omylem střílela.

„Žel během minulého dne došlo k tragickému případu, kdy naše síly neúmyslně zasáhly nevinné lidi v pásmu Gazy. Ve válce se to stává, kompletně to vyšetřujeme, jsme v kontaktu s vládami a uděláme vše pro to, aby se to už neopakovalo,“ řekl.

Mluvčí IDF brigádní generál Daniel Hagari uvedl, že Andresovi zavolal a vyjádřil mu soustrast IDF za úder.

Zármutek armády nad incidentem tlumočil také domovským zemím humanitárního pracovníka v anglicky psaném videoprohlášení.

„Včera v noci došlo v Gaze k incidentu, který měl za následek tragickou smrt zaměstnanců World Central Kitchen, kteří plnili své důležité poslání – přinášeli potraviny lidem v nouzi,“ uvedl.

„Jako profesionální armáda, která se zavázala dodržovat mezinárodní právo, jsme odhodláni důkladně a transparentně prověřovat naše operace,“ pokračoval. „Incident prověřujeme na nejvyšší úrovni, abychom pochopili okolnosti toho, co se stalo a jak k tomu došlo.“

Mluvčí IDF uvedl, že „závažný incident“ bude vyšetřovat armádní mechanismus generálního štábu pro zjišťování faktů, nezávislý vojenský orgán odpovědný za vyšetřování neobvyklých incidentů uprostřed války.

„V posledních několika měsících IDF úzce spolupracuje s World Central Kitchen a pomáhá jí plnit její ušlechtilé poslání, kterým je pomáhat obyvatelům Gazy dodávat potraviny a humanitární pomoc. WCK přišla na pomoc Izraelcům také po masakru ze 7. října; byla jednou z prvních nevládních organizací, které zde působily,“ poznamenal Hagari.

„Práce WCK je klíčová, jsou v první linii lidskosti. Přijdeme tomu na kloub a o svá zjištění se transparentně podělíme,“ dodal.

Náčelník generálního štábu IDF generálporučík Herzi Halevi v noci na dnešek telefonoval veliteli amerického CENTCOMu generálu Michaelu Kurillovi, aby ho informoval o prvních zjištěních v této věci. V noci také o incidentu jednal s vysokými armádními důstojníky, informovala izraelská média.

Vojenské zdroje izraelským médiím sdělily, že se jedná o „nejhorší incident, který jsme měli od začátku války“.

Australský premiér Anthony Albanese potvrdil, že mezi oběťmi výbuchu byla i australská humanitární pracovnice Lalzawmi Frankcomová, a požadoval plnou odpovědnost za její smrt. Austrálie rovněž „požádala o předvolání izraelského velvyslance“, dodal Albanese.

„Vyjadřujeme nejhlubší soustrast rodině dobrovolnice, která poskytovala pomoc palestinskému lidu v pásmu Gazy,“ uvedlo polské ministerstvo zahraničí v příspěvku na X. stránkách.

„Polsko se ohrazuje proti nerespektování mezinárodního humanitárního práva a ochrany civilistů, včetně humanitárních pracovníků,“ dodalo ministerstvo.

Spojené státy jsou incidentem „zdrceny a hluboce znepokojeny“, uvedla v prohlášení mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu Adrienne Watsonová.

„Pracovníci humanitární pomoci musí být chráněni, protože poskytují zoufale potřebnou pomoc,“ dodala a vyzvala Izrael, aby „urychleně vyšetřil, co se stalo“.

Podle COGAT, jednotky IDF, která koordinuje pomoc v enklávě, představuje World Central Kitchen více než polovinu dodávek pomoci do pásma Gazy, které nejsou dodávkami OSN.

Podle deníku Wall Street Journal se WCK podílela na vytvoření námořní cesty pro pomoc Gaze a její zakladatel Andres cestoval do Tel Avivu, aby okouzlil izraelské úředníky a přiměl je k podpoře své iniciativy.

WCK nedávno zorganizovala remorkér, který na bárce přivezl z Kypru do Gazy 200 tun potravin. Podle vlastních údajů dodala od října obyvatelům Gazy více než 43 milionů jídel.

03.04.2024 05:00 Daniel Žingor140Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    3. 4. 2024

    Odpovědět

    Pěkný průšvih. Jsem uzvědavý na řešení. Všiml jsem si ale zajíamvé věci. Toto vyvolalo extrémní reakce dotčených vlád. Vzpomínáte jak vlažné byly reakce na mrtvé cizí státní příslušníky povražděné Hamasem?

    • Petr Moravec

      4. 4. 2024

      Odpovědět

      Ano, byly vlažné a teď jsou histerické, čili normální stav. Jinak - jezdit ve válečné zóně, kde se stále pohybují teroristé z Hamásu je mírně řečeno riskantní a dělat to v obrněných transportérech je koledováním si na zásah. A je jedno, co měli načmárané na střeše. Všichni přece vědí, že Hamás si může načmárat cokoliv, jezdit v čemkoliv a že to taky tak dělá.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.