Praha Jeruzalém

BEIRUT (AP) – Izraelské nálety ve východní Sýrii zabily 14 íránských a iráckých teroristů a zranily další, některé z nich vážně, informovala v úterý protivládní opoziční skupina.

Od: Hamodia, úterý 5. května 2020, 8:20

Izrael mezitím oznámil, že vzdušný prostor nad Golanskými výšinami bude nadcházející měsíc pro veškerý letecký provoz nad 5000 stop uzavřen.

Britská syrská organizace na obranu lidských práv uvedla, že pondělní údery  ve východní provincii Deir el-Zour byly zaměřeny na pozice íránských teroristů podporovaných Íránem. Izrael to nijak nekomentoval.

Sýrská státní tisková agentura v pondělí informovala, že izraelské údery cílí na vojenské sklady v oblasti Safiry, jižně od severního města Aleppo. Nezmínila se tedy o úderech v provincii Deir el-Zour, která hraničí s Irákem.

Nedávno se objevilo několik zpráv s podezřeními na izraelské údery v Sýrii, poslední z minulého týdne, kdy syrská vojenská a státní média řekla, že izraelské válečné letouny nad Libanonem vystřelily rakety do oblastí poblíž syrského hlavního města Damašku a zabily tři civilisty.

Izrael tyto zprávy komentuje jen zřídka, nicméně v průběhu devítiletého syrského konfliktu už při mnoha příležitostech opakované útoky přiznal, přičemž uvedl, že šlo o íránské vojenské cíle.

Premiér Benjamin Netanjahu v srpnu řekl, že se Írán nikde neschová a že IDF „proti němu bude jednat – a v současné době to také dělá“.

06.05.2020 05:30 Daniel Žingor144Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova