Praha Jeruzalém

Ředitel jeruzalémského Hadassah Medical Center říká, že moskevští kolegové věří, že je tato protikoronavirová vakcína bezpečná.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 5. listopadu 2020

Šéf největší jeruzalémské nemocnice říká, že nedává žádnou šanci a žádá izraelskou vládu, aby schválila 1,5 milionu dávek protikoronavirové vakcíny, které si objednal z Ruska.

Profesor Ze’ev Rotstein řekl pro Ynet, že tato objednávka nedotestované vakcíny bude bezpečná a veřejnosti bude podávána až po dokončení veškerých pokusů na lidech a po schválení izraelským ministerstvem zdravotnictví.

Rotstein uvedl, že ignorovat ruskou vakcínu by bylo tragickou chybou – ta se doposud, podle slov jeho moskevských kolegů, projevuje, jako bezpečná.

„Pokud ruskou vakcínu odmítneme dřív, než bude dokončen ověřovací proces a ostatní země ji poskytnou svým obyvatelům, nebudeme mít na svědomí nikoho jiného než sami sebe,“ řekl Rotstein pro Ynet.

„Máme k této ruské vakcíně respekt a naše moskevská pobočka byla zapojena do procesu jejího testování na lidech,“ řekl Rotstein. „Slyšíme velmi dobré zprávy.“

Zatím však není známo, jak účinná vakcína v prevenci proti koronaviru je.

„Mnoho dalších pokusů s vakcínami bylo z bezpečnostních důvodů pozastaveno, nikoli ovšem té ruské,“ uvedl Rostein a připustil, že ruský regulační proces je mnohem méně přísný než v západních zemích.

 

„Toto je bitva o miliardy dolarů po celém světě,“ řekl Rotstein. „Každá země chce mít pro své obyvatele funkční vakcínu. Pandemie si i nadále vybírá daň mnoha životů, takže by žádná potenciální vakcína neměla být snižována. Pokud se však tato vakcína na konci procesu ověřování ukáže jako bezpečná a účinná, musíme ji určitě zvážit.“

Ruská vakcína je pouze jednou částí mnohostranné očkovací politiky, kterou Izrael realizuje.

Vláda již také poslala objednávku americké farmaceutické společnosti Moderna a Mossad nedávno přvezl pro testování v Izraeli 25 000 dávek nové čínské vakcíny.

Ještě důležitější je, že Izrael tento týden zahájil lidské klinické testy domácí izraelské vakcíny, která během léta prokázala v laboratorních testech obrovský úspěch. První izraelští příjemci nevykazují žádné nežádoucí vedlejší účinky. Tyto testy, stejně jako ostatní prováděné po celém světě, však potrvají ještě mnoho měsíců, než se zjistí, zda vakcína zabírá nebo ne.

„Měli bychom si rezervovat co nejvíce možností různých vakcín,“ řekl Rotstein.

09.11.2020 06:48 Daniel Žingor317Zdroj: United with Israel

Klíčová slova