Praha Jeruzalém

Toto zatčení přichází k prvnímu výročí likvidace Soleimaniho při úderu amerického dronu v Bagdádu.

Autor: Elad Benari 1. ledna 2021 4:58

Síly vnitřní bezpečnosti Hamásu ve čtvrtek zatkly extremistického muslimského salafistického džihádistu šejka Majdího al-Mughrabiho a to pro podezření ze stržení plakátu nejvyššího íránského generála Qassema Soleimaniho, kterého minulý rok v lednu zlikvidovaly USA, uvádí JPost.

K zatčení Mughrabiho, obyvatele Rafahu v jižní Gaze, došlo několik hodin poté, co palestinští Arabové zveřejnili na sociálních médiích video a fotografie muže, který strhává plakát se Soleimanim.

Mughrabi je jedním z vůdců palestinské skupiny Salafi inspirované Islámským státem (ISIS) v pásmu Gazy.

Zatčení přichází těsně před prvním výročím likvidace Soleimaniho, který byl zabit při úderu amerického dronu v Bagdádu.

Hamás a Írán obnovily vazby, které byly v posledních letech napjaté. V létě roku 2017 vůdce Hamasu Ismail Haníja poděkoval Íránu za „neomezenou“ podporu brigádám Al-Kásám a za jeho příspěvek k rozvoji vojenské činnosti Hamásu.

Zástupce vůdce Hamásu Salah Al-Aruri v posledních měsících několikrát navštívil Írán, kde se setkal s jeho vysokými představiteli, včetně nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího, což je další známkou toho, že je roztržka překonána.

Vůdce Hamasu Ismail Haniyeh se zúčastnil Soleimaniho pohřbu v Íránu, to ovšem vedlo k vážným neshodám mezi vrcholovým vedením Hamasu.

Od roku 2007 sice Gaze vládne Hamas, to ale zpochybňují malé nekompromisní frakce. Některé z nich, inspirované ISIS, tvrdí, že by tu měla být prezentována přísnější interpretace islámu. Některé z těchto skupin podnikly sporadické raketové útoky na Izrael.

Zejména salafisté v Gaze se střetli s jeho vládci z Hamasu a zpochybnili to, co považují za umírněnou interpretaci islámu Hamásu.

V srpnu 2017, při ojedinělém útoku proti Hamasu, zabil sebevražedný atentátník údajně spojený s ISIS strážce Hamásu v jižním Gaze podél hranice s Egyptem.

Bezpečnostní síly Hamasu později zaútočily na základnu v Gaze patřící Výborům lidového odporu, což je odnož ISIS, blízká salafistickému hnutí.

01.01.2021 06:18 Daniel Žingor116Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova