Praha Jeruzalém

US ministr zahraničí pro CNN: Kontrola Golan je důležitá pro bezpečnost Izraele. Právní otázka – to je něco jiného.

Autor: Elad Benari, 9. února 2021 2:19

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí přestal podporovat uznání Trumpovy administrativy Golanských výšin jako součásti Izraele.

„V praxi si myslím, že má kontrola Golan v této situaci pro bezpečnost Izraele reálný význam,“ řekl Blinken v rozhovoru pro CNN.

 

„Právní otázka věci, to je něco jiného a v průběhu času, pokud by se situace v Sýrii měla změnit, tak se na to znovu podíváme, ale tam dnes ani zdaleka nejsme,“ dodal.

Blinken poukázal na to, že vláda syrského prezidenta Bašára Asada a přítomnost miličních skupin podporovaných Íránem představují pro Izrael „významnou bezpečnostní hrozbu“.

Bývalý prezident Donald Trump v březnu 2019 oznámil, že USA uznají izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami.

Loni v listopadu se tehdejší ministr zahraničí Mike Pompeo stal prvním ministrem zahraničí USA, který Golanské výšiny navštívil.

Trumpovo uznání Golanských výšin jako izraelského území se setkalo s odsouzením celého arabského světa, přičemž Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Katar a Kuvajt – ti všichni tvrdili, že Golanské výšiny jsou „okupovanou arabskou zemí“.

Tento krok také vyvolal kritiku ze strany Evropské unie, která uvedla, že považuje Golanské výšiny za „okupovaná území“.

Bidenovi poradci v minulosti uváděli, že americké uznání izraelské svrchovanosti nad Golanami nezruší, poznamenaly Reuters.

V rozhovoru Blinken také zopakoval závazek Bidenovy administrativy udržet americké velvyslanectví v Jeruzalémě. Biden totiž dříve uvedl, že americké velvyslanectví v Izraeli ponechá v Jeruzalémě, a ro přestože má námitky proti podmínkám, za kterých se ho Trump rozhodl přesunout.

Na otázku, proč Biden s premiérem Benjaminem Netanjahuem dosud nemluvil, Blinken odpověděl: „Jsem si jistý, že budou mít příležitost si promluvit v blízké budoucnosti.“

09.02.2021 05:34 Daniel Žingor473Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova